Inspiratie: ‘een toestand van creatief nadenken’ (1)

Op veel blogs die ik volg gaat het regelmatig over inspireren.
Maar.. Wat is inspiratie eigenlijk, en hoe inspireer je mensen?

Als ik op Google intyp ‘inspiratie’ krijg ik allerlei zoekresultaten te zien: van inspirerende cursussen en ‘mindfulness en inspiratie’ tot afbeeldingen van inspiratie (dit zijn meestal motiverende quotes), een spirituele winkel die ‘inspiratie’ heet en zelfs ‘inspiratie.startpagina.nl!
Maar weet ik nu wat ‘inspiratie’ eigenlijk is? Nee.

Wat is inspiratie? 
Wikipedia vertelt mij het volgende als ik ‘inspiratie’ opgeef als zoekopdracht.
‘Inspiratie kan verwijzen naar:

 • Goddelijke inspiratie
 • Muzikale inspiratie
 • Idee, in de betekenis ingeving, inval 
 • Medisch: inademen, als tegengestelde aan expiratie (uitademen)
 • Inspiratiebron

Er bestaan blijkbaar verschillende vormen van inspiratie. Het is zelfs een medische term, die ‘inademen’ betekent. Dat wist ik niet, trouwens. Maar wat is het nu?
Het woordenboek geeft me ook verschillende antwoorden. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen
 • Inademing, het opzuigen van lucht in de longen
 • Letterlijk: inblazing. Een bewustzijnstoestand (‘bezieling’) waarin de kunstenaar over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos de vormgeving vindt die voor het beoogde kunstwerk het meest geschikt is.
 • Ideeën hebben
 • Goddelijke ingeving
 • Aanvuren, bezieling, ingeving, inval, een idee over hoe men iets kan aanpakken

Inspiratie is blijkbaar een vorm van creativiteit. Creativiteit is het ‘talent om nieuwe dingen te verzinnen.’ Als je creatief bent, kun je zelf nieuwe dingen bedenken en die ook ten uitvoer brengen. Dat geld trouwens niet altijd: soms bedenk je iets geweldigs, maar heb je iemand anders nodig die het ten uitvoer kan brengen. Als je geïnspireerd wordt, ben je in een staat van creativiteit: je krijgt een idee over hoe je iets aan moet pakken, een inval. Je bent in een staat van ‘bezieling’, zoals één van de begrippen hierboven uitlegt. Het is een toestand van bewustzijn waarin ‘een kunstenaar’ – dat kan jijzelf natuurlijk ook zijn – beschikt over veel creativiteit. Hij of zij kan het kunstwerk scheppen zoals hij of zij het zelf voor ogen ziet. Creatief dus! Het is een nieuw idee dat ten uitvoer gebracht kan worden!

Andere mensen inspireren 
Goed, nu weten we wat inspiratie eigenlijk is. Het heeft te maken met creativiteit en nieuwe dingen bedenken. Maar.. Wat ik vaak lees op andere blogs is dat mensen anderen willen inspireren. Hoe doe je dat dan? Kun je iemand anders een creatieve boost geven waardoor diegene ineens leuke ideeën krijgt?
Ik denk het wel. Ik lees wel eens blogs en dan denk ik ‘hé, dat is een leuk idee! dat ga ik ook eens proberen!’ Dat kunnen recepten zijn, maar ook woonideeën of DIY’s (do it yourself). Je ziet het vaak ook in tijdschriften en van de week zag ik het ook in de Ikea-catalogus. Iemand schreef daar een artikel over en stelde dat zij geïnspireerd werd door de milieuvriendelijke ideeën van Ikea.
Dat is het hele idee van anderen inspireren denk ik: jij bedenkt iets creatiefs, je hebt inspiratie zogezegd, en dat deel je met anderen, die daardoor weer creatieve ideeën krijgen, geïnspireerd worden dus!

Dan nu: inspirerende teksten 
Om toch maar wat creativiteit en inspiratie mee te geven, hier nog wat ‘inspirerende teksten’ die ik op Google vond met die zoekopdracht. Ik zou zeggen: word er lekker creatief van en laat je inspireren! (:

6     1360936958-van-sacha55nl

enjoy-life-for-one-day-youll-look-back     happiness

images     inspire7_large
Hier hoort ook nog een mooie quote bij die ik pas ergens las (bij de linker afbeelding): ‘Als je de grenzen weet, kun je daarbinnen onbeperkt te werk gaan’ – Jules Deelder.

lifefocusontruematters     inspire6

Inspirerende-teksten-in-lijsten.1358346287-van-Margerethe     lonelytreequote

modern-wisdom-inspirerende-tekst-voor-aan-de-muur.1358282786-van-minka     nog-een-tekstje-van-VTwonen.1356727628-van-Marjolein_Fok

schermafbeelding-2011-10-20-om-09-49-08     tumblr_mc2tpxgmyS1rhnw23o1_500_large

Er zijn zóveel inspirerende quotes als je even goed gaat zoeken! Vandaar ook de (1) achter de titel van deze blog. Ik denk dat er binnenkort nog wel een (2) volgt namelijk! (:

 

 

Advertentie

4 gedachtes over “Inspiratie: ‘een toestand van creatief nadenken’ (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.