Wandelen: de Molenroute

Ik schreef vandaag al een artikel over goed nieuws. Vanmiddag gingen Johan en ik echter, nadat we onze koffers zo goed als ingepakt hadden voor vrijdag als we op vakantie gaan, nog een keer wandelen. Maandag wandelden we al de Ritselaarroute van 5,3 kilometer, en vandaag liepen we de Molenroute van 9,5 kilometer. In het boekje staat de route als volgt beschreven:

Deze afwisselende wandelroute begint vanuit het karakteristieke Goudswaard en loopt door de polders Oude Korendijk en Molenpolder. U komt akkers, bos en water tegen. Net als in het oostelijk deel van de Hoeksche Waard spelen hier de voormalige getijdenkreken een rol. De route dankt zijn naam aan de twee molens waar u onderweg langskomt en waar u op zaterdag welkom bent.

Na dit inleidende verhaaltje volgt dan de beschrijving van de route zelf, dus de afstanden en de straten/paden die je moet volgen. Maar dit inleidende stukje klinkt al veelbelovend, toch?
Nou, laat ik achteraf toch maar een paar nuances én een paar toevoegingen aanbrengen in deze beschrijving. Mijn beschrijving na het lopen van deze route is als volgt geworden:

Deze afwisselende doch zware wandelroute begint vanuit het hier-is-nooit-iets-te-beleven-en-hier-is-geen-sterveling-te-bekennen-dorpje Goudswaard en loopt door de polders en midden door de akkers van Oude Korendijk en Molenpolder. U komt de akkers niet alleen tegen, u moet er ook midden doorheen ploeteren. De route zal het ‘struinen’ noemen, maar wees absoluut niet verbaasd als u na een kilometer uitgeput bent omdat u door het hoge gras en de wilde bloemen door moet lopen, of beter gezet klauteren en struikelen. U komt ook het Piershilse bos tegen. Nou ja tegen, u moet goed kijken, anders ziet u dit hoopje van ongeveer 20 bomen over het hoofd. Het water ziet u wel goed van een afstandje, u loopt namelijk zo’n 2,5 kilometer in de brandende zon over een klein smal fietspad. Oh ja, hadden we u al verteld over de enge wildroosters en de vele schapen die op dit dijkje lopen? Let u vooral op hun poep, want ze schijten overal waar het hun uitkomt. Ook als u ze probeert te aaien, of juist probeert weg te jagen omdat ze in de weg staan.
Net als in het oostelijk deel van de Hoeksche Waard spelen hier de voormalige getijdenkreken een rol. Wat getijdenkreken zijn weet niemand, dus dat leggen we verder ook niet uit. Het klinkt echter mooi, toch? De route dankt zijn naam aan de twee molens waar u onderweg langskomt en waar u op zaterdag welkom bent. Oh ja, deze molens ziet u trouwens uit de verte, als u erheen wilt lopen moet u nog veel verder lopen dan dat de route al aangeeft. Daarom staat er ook bij het begin van deze beschrijving aangegeven ‘circa 9,5 km.’
Bedenkt u alstublieft niet om halverwege in Piershil een ijsje of iets anders te halen, want ook hier is niets te beleven. Er is wel een tuin die u kunt bezichtigen, maar daarvoor moet u ook weer een eind omlopen. En oh ja, de bordjes die de route aangeven staan er niet altijd en wijzen ook niet altijd (lees: meestal niet) de goede kant op. Daar moet u ook even op letten. Maar verder is het een mooie route.’

Zo. Dat was mijn genuanceerde versie. Het waren wel schattige schaapjes overigens, hoewel ze wel in de weg liepen. Schapen rennen heel grappig, weet je dat wel? Wij hebben het vandaag (opnieuw, ik tenminste, want ik heb al eens eerder schapen opgejaagd haha!) ontdekt in ieder geval.
Ik weet niet meer hoe we de vorige keer zo makkelijk (in een uur en drie kwartier, inclusief een pauze van een kwartiertje) 8,5 kilometer hebben gelopen. Dit was geen pretje. Vooral de akker niet. Maar.. Om mijn geklaag goed te maken: we hebben daarna bij Gebo in Oud-Beijerland gegeten en dat was erg lekker, en we hebben wel de 10 kilometer vol gemaakt! En oh ja, het was ook nog mooi weer – misschien zelfs te warm eigenlijk, nu ik er opnieuw over nadenk.

Om het nog meer goed te maken, zijn hier nog een paar foto’s die we onderweg maakten.

SAM_4463     SAM_4465

We zagen een baby-meerkoet (links) en een eindje verderop de moeder-meerkoet (rechts).

SAM_4466
Hier dronken we even wat water (het enige dat we mee hadden genomen) en keken we terug op de akker waar we doorheen gelopen (nou ja, geklauterd dus) waren. Blij dat we dat gehad hebben zeg!

SAM_4467
Johan en ik moesten hier even hard om lachen. Het lijkt me duidelijk dat je hier af moet stappen. Knappe fietser of bromfietser die hier overheen fietst/rijdt zonder een schrammetje!

SAM_4468     SAM_4469
En natuurlijk onze schijtende bange schapenvriendjes!

Maar verder is wandelen heel leuk en zijn we nog niet ontmoedigd door deze route die we wat minder leuk vonden! (:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.