Vakantie 2017 | Dag 1: naar Potsdam.

Hallo, daar ben ik weer! 9 juli kwam de laatste blogpost online en dat betekent dat ik bijna een maand (!) geen artikelen heb geschreven. Ik ben twee weken naar Polen geweest – van 11 juli t/m 25 juli – en de week erna had ik nog een weekje vakantie samen met Johan. Inmiddels is Johan weer aan het werk (vanaf dinsdag) en dus ben ik nu pas begonnen met het schrijven van artikelen over onze vakantie. De komende dagen kunnen jullie alvast wat artikelen verwachten over Polen. Ik hoop dat er volgende week ook alvast wat online komt, maar dat ga ik niet beloven. Vanaf zaterdag ben ik namelijk nog een week op de camping, dus mogelijk lukt het niet om voor die tijd al mijn artikelen te schrijven. Het gaat dus wel een poosje duren voor ik alles over onze vakantie heb verteld – in de laatste week hebben we ook nog wat leuke dingen gedaan waar ik ook nog over wil schrijven. Het voordeel is dat we lekker lang in vakantiesferen blijven én dat ik voorlopig ideeën genoeg heb 🙂

Vandaag vakantieverslagje 1. Ik denk dat ik weer per dag een artikel ga schrijven, zoals altijd met vakanties, omdat ik genoeg foto’s en verhalen heb. De eerste dag zijn we naar Potsdam, een stad vlakbij Berlijn, gereden. Onze eerste bestemming in Polen, Gdansk, is namelijk zo’n 1300 kilometer rijden en dat vonden we erg veel voor één dag. We zijn ’s ochtends om 6 uur al vertrokken dus de eerste uren konden we lekker opschieten omdat het rustig was. Hierna hebben we eigenlijk ook heel weinig vertraging gehad, waardoor we rond 14 uur al in ons hotel waren. Na ons even opgefrist te hebben zijn we naar een parkeergarage in het centrum van Potsdam gereden en hebben we flink wat van het centrum van de stad gezien. Potsdam is bijzonder mooi en ik vind dat er meer mensen heen moeten gaan, want er is genoeg te zien en te doen! Ik ga je de foto’s laten zien die we hebben gemaakt – althans, een mini-selectie, want we hadden aan het einde van de vakantie ruim 1500 foto’s samen – en wat meer vertellen over onze dag in Potsdam.

We sliepen op de zolder van het hotel dat je hier op de foto ziet. Lekker veel trappen op met onze koffers dus. Het was een mooie, ruime kamer zoals je kunt zien. De badkamer en wc moesten we deze ene nacht even delen.

Vanaf de parkeergarage was het iets van 10 minuutjes lopen naar de Oude Markt van Potsdam. Het ging hier helaas héél hard regenen, dus zijn we eerst in de kerk gaan kijken. Het interieur zie je links, de kerk en het plein rechts. We hebben ongeveer een halfuurtje nog voor de kerk gezeten onder het afdak. Toen was het bijna droog en zijn we verder gaan lopen. De rest van de dag was het mooi weer.

Op de oude markt hebben we best veel foto’s gemaakt, omdat het er werkelijk prachtig was. Je ziet hier een doorkijkje vanaf de kerk en rechts het oude stadhuis van Potsdam.

De eerste drie foto’s zijn ook op het oude marktplein gemaakt. Er staan verschillende prachtige gebouwen. Die op de eerste foto is een museum. Omdat we later op de dag in Potsdam aankwamen zijn we hier niet naar binnen geweest. De laatste foto is verderop gemaakt in de straat, als je die uitloopt loop je tegen het enorme postkantoor aan.

Zoals ik al zei: Potsdam is een mooie stad! Boven zie je het gebouw van het conservatorium of iets dergelijks, ik weet niet meer precies wat er in gehuisvest was. In die straat waren ook de gebouwen die je op de derde foto ziet, erg mooi! Verderop keken we uit op de kerk die je als eerste zag.

In het centrum zijn verschillende mooie kerken te zien. Dit is er eentje van, waar we ook binnen zijn geweest.

  

 

We zijn de hele winkelstraat doorgelopen (in een winkeltje kochten we thee en een uiltje, die laat ik in de allerlaatste blogpost over deze vakantie zien, net als alle souvenirs die we hebben gekocht) en aan het eind staat de Brandenburger Tor. Die heb je in Berlijn ook ja. Dit is een andere versie ervan. Het zegt natuurlijk niets anders dan dat het een poort is in de richting van Brandenburg, wat hier in de buurt ligt (zijn we op terugweg naar huis doorheen gereden trouwens). Aan de andere kant is een hele mooie fontein waar we even gezeten hebben (#teamtegendezoninkijken is aanwezig).

Onze volgende stop was het Holländisches Viertel. Inderdaad, het Hollandse kwartier. Deze straten zijn erg mooi, maar ze zien er echt te perfect Nederlands uit. Alsof je in een tekening van Anton Pieck loopt. Wel grappig om te zien. Er was een restaurant dat ‘de Vliegende Hollander’ heet en eentje met poffertjes en pannenkoeken, te maf :’)

We zijn ook nog in een park geweest. Hier staan verschillende mooie paleizen, waarvan je er eentje op de foto ziet. We liepen langs het meer dat je links ziet, erg mooi! Er is hier ook een paleis waar de conferentie van Potsdam in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Hier zijn Stalin, Roosevelt en Churchill dus ook geweest, wel tof. Helaas stond het paleis, nadat we een heel eind hadden gelopen om het überhaupt te vinden, helemaal in de steigers en konden we er niets van zien.

Na het nogmaals doorlopen van de winkelstraat hebben we ergens gegeten. Hele lekkere burgers met friet, altijd goed. Oh, en cola. Dat heb ik deze vakantie ook veel te veel gedronken, haha!

We vonden Potsdam echt nog veel leuker dan gedacht! Ik had wel een beetje gekeken wat er te doen was, maar had geen idee dat het zo’n mooie stad is. Een aanrader! We zijn deze dag op tijd gaan slapen, omdat we de volgende dag weer vroeg op moesten en naar Gdansk gingen rijden. Daarover morgen meer! (Oh, en de maandelijkse update van de uitdaging en de nieuwe houden jullie nog tegoed. Misschien sla ik die deze maand zelfs wel over; de uitdaging van juli is in ieder geval gelukt – ik heb iedere dag minimaal één foto op Instagram geplaatst.)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.