Ik ga weer studeren!

Voor de mensen die het nog niet wisten: in september ga ik weer studeren! Zoals beloofd op Instagram ga ik je er meer over vertellen in dit artikel!

Zoals jullie wel weten, ben ik afgelopen september gestart als docent Nederlands als Tweede Taal op de Internationale school in Rotterdam. Mijn contract is voor een jaar verlengd inmiddels (yes!) en natuurlijk ga ik er komend jaar alles aan doen om het tijdelijke contract voor een vaste aanstelling te verwisselen! Ik heb het namelijk erg naar mijn zin op de RISS en wil er graag blijven werken.

Volgens de Nederlandse wet moet je echter na een jaar ‘onbevoegd’ werken – ik zet het even tussen haakjes, omdat ik wel een bevoegdheid heb, maar niet voor docent Nederlands – de opleiding gaan doen om op je huidige school te mogen blijven werken. In mijn geval betekent dit, dat ik een opleiding tot docent Nederlands moet gaan doen. Gelukkig was ik sowieso al van plan om dat te gaan doen, dus dat er nu ruimte en tijd voor is, is alleen maar mooi. Ik kan kiezen om een opleiding tot docent NT2 (Nederlands als tweede taal) of ‘gewoon’ docent Nederlands te doen. Ik heb gekozen voor het tweede, omdat dit een wat bredere opleiding is.

Gelukkig voor mij kan ik een verkorte opleiding gaan doen. Op de Hogeschool Rotterdam, waar ik ook mijn bevoegdheid tot tweedegraads docent geschiedenis behaalde, bieden ze een versneld traject aan om docent Nederlands te worden. Het is officieel een deeltijdopleiding. Normaal gesproken duren de deeltijdopleidingen vier jaar, maar deze opleiding is slechts twee jaar. Je baan is gelijk je stage. Je moet minimaal 8 uur per week Nederlands geven. Ik ga komend jaar vier dagen werken (ik geef nu 23 uur les verdeeld over 5 dagen, het wordt nu dus wel wat minder; plus ik heb geen mentorklas meer komend jaar zodat ik meer tijd heb voor mijn studie) en dan één dag per week studeren. Het tweede jaar werkt het ook zo.

Tijdens de introductiebijeenkomst werd gelijk gezegd dat het een pittige opleiding is waarbij je hard moet werken. Ik denk dat ik het lastigste vind dat ik een goede balans moet gaan vinden tussen mijn studie en mijn werk (en mijn sociale leven uiteraard). Tijdens de kopopleiding, de eerste lerarenopleiding die ik heb gedaan en die ook versneld is, werd er ook gelijk gewaarschuwd dat je heel hard moet werken, dat het lastig is om een druk sociaal leven ernaast te hebben et cetera. Ik heb gaandeweg ontdekt dat ik het tempo wel aankan, maar dat ik inderdaad wel hard moet werken en vooral een goede balans moet vinden voor mezelf. Voor de één is het tempo (te) hoog, voor de ander valt het wel mee. Ik denk dus dat het met deze opleiding ook wel goed komt. Als ik aan zoiets begin, dan ga ik er ook voor om het in de tijd die er voor staat – in dit geval 2 jaar – af te ronden. Tot nu toe is dat met al mijn opleidingen gelukt. Hopelijk heb ik over twee jaar dus weer een diploma om aan mijn rijtje toe te voegen (en stiekem ben ik best wel trots op wat ik tot nu toe qua scholing al bereikt heb).

Het programma bestaat uit verschillende leerlijnen. Tijdens deze versnelde opleiding krijg je alleen de vakken van het schoolvak dat je geeft, in dit geval dus Nederlands (ik weet trouwens niet of er ook voor andere schoolvakken zulke versnelde opleidingen bestaan, ik ben er in ieder geval superblij mee, anders moest ik nog 4 jaar studeren), en dus geen didactische vakken meer – dat betekent dat ik vrijstelling krijg voor onder andere passend onderwijs, drama, psychologie, groepsdynamica en dergelijken.
De leerlijnen die ik krijg zijn taalkunde, taalbeheersing, letterkunde, vakdidactiek Nederlands en taal & leren. Zoals ik al zei is mijn baan mijn stage. De studielast is volgens de website zo’n 20 uur per week, waarbij de lesdag (van 8.30 tot uiterlijk 18.00 uur) is meegerekend. Dat valt me eerlijk gezegd dus best wel mee. Je hebt dus al 8 uur gehad op die lesdag, blijven er nog 12 over. Aangezien ik nu zo’n 15 uur les ga geven in plaats van 23 uur wat ik dit jaar deed, zitten die 12 uur die ik zou moeten besteden aan mijn studie dus al bij de werkweek die ik nu heb. Ik denk dat het dus wel te doen is, maar we gaan het zien.

Wat ik heel erg leuk vind, is dat ik nu echt met de taal Nederlands aan de slag ga. Lesgeven kan ik, maar ik wil gewoon nog veel meer leren over de Nederlandse taal, over taalkunde en literatuur en ga zo maar door. De leeslijst voor de literatuurvakken ziet er in ieder geval veelbelovend uit, dus daar heb ik heel veel zin in.

Inmiddels heb ik de introductieavond gehad en zijn de klassen ingedeeld (er zijn twee klassen dit jaar, met voornamelijk vrouwen, zoals ik wel had verwacht, haha) en op 5 september gaat het avontuur beginnen!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen. Ik hoop gedurende mijn studie ook af en toe een update te schrijven om jullie op de hoogte te houden. Als je nog vragen hebt, mag je ze altijd stellen! 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.