Rusland | Dag 2: Moskou.

Het is tijd voor dag 2 van onze reis naar Moskou en Sint Petersburg. Op dag twee hebben we van alles bekeken in Moskou. Aan de hand van (een deel van) mijn foto’s ga ik je daar vandaag van alles over vertellen!

We hadden deze nacht enorm slecht geslapen, het was erg warm in de kamer en het was erg lawaaierig. Gelukkig konden we de nacht erna oordopjes krijgen van één van de anderen in de groep, dat maakte het al veel beter.
Na het ontbijt, wat prima was maar wel in een enorm grote en drukke eetzaal, hebben we eerst even een stukje gelopen in het park tegenover ons hotel.

Aan het begin van het park staat deze enorm grote poort. Momenteel wordt het Vdnkh-park helemaal verbouwd en opgeknapt. Dit ga je nog wel meer zien op de foto’s. Het is één en al Sovjet-verheerlijking nog, heel bijzonder om te zien. Als je meer erover wilt lezen, dan kun je even op deze link klikken.

We zijn deze ochtend tot het grote Lenin-beeld gelopen dat je links op de foto ziet. In de containers/keten die je ervoor ziet wonen (!) arbeiders die daar aan het werk zijn. Enorm bizar.

Hiernaast zie je ons in één van de metrostations van Moskou. Dat was het eerste wat we als groep gingen doen: een tour langs de mooiste metrostations van Moskou. Alles wat je erover gelezen of gehoord hebt is waar: het ene station is nog mooier en nog meer over de top dan de ander. Echt bijzonder om te zien. De metro is best wel ingewikkeld en druk, het gaat ook enorm snel – de metro’s komen vaak, maar stoppen steeds maar één minuut. De metrostations liggen heel diep, vanaf 50 tot wel 100 meter. De diepste zijn gebouwd als schuilkelders voor als er oorlog uit zou breken.

 

 

Hier een impressie van de metrostations die we hebben gezien. Ik moet zeggen dat het in het echt wel indrukwekkender is dan op de foto’s. Er is glas in lood, er staan bronzen beelden, er zijn plafond- en muurschilderingen, mooie vloeren… Op de borden op de platforms staan wel alle stations waar die lijn stopt, dat is wel fijn. Hoewel het alfabet natuurlijk lastig blijft om te leren (ik heb wel wat woorden geleerd, zoals ‘dankjewel’ en ik heb ook veel verschillende letters leren lezen, maar het blijft lastig).

Bij het metrostation naast het Kremlin stapten we na de tour uit. Dan zie je wat je links op de foto ziet. Een eindje verderop is het Rode Plein met het Kremlin. Helaas was de hele week het Rode Plein helemaal afgesloten, in verband met de inauguratie van Poetin en voor Overwinningsdag op 9 mei (vergelijkbaar met onze Bevrijdingsdag). Rechts zie je wat wij zagen en dachten alleen nog te kunnen zien van het Rode Plein: de Basiliuskathedraal. Van zo’n grote afstand al heel mooi, maar wel jammer dat we het plein niet op konden. Dit werd later wel goed gemaakt, maar daarover later meer.

Er waren die dag al verschillende kransleggingen en dergelijken door militairen en veteranen. Daarvan zie je er links eentje. Rechts: muren rondom het Kremlin.

Even lunchen tussendoor en daarna door naar het Russisch Nationaal Museum, wat je rechts op de foto ziet. Dit museum is heel groot, maar wij hebben één etage, over de geschiedenis van de Romanovs, bekeken.

Bij de ingang van het museum — originele auto van Lenin

Er was veel religieuze kunst, zoals deze iconostase — er waren ook tekeningen (en kaarten) van Nederlandse tekenaars en schilders, zoals je rechts kunt zien. Het viel me op dat het bijschrift in het Nederlands was.

Er waren zoveel mooie boeken ❤

Daarna lekker een stukje lopen langs allerlei mooie gebouwen, naar een brug vanwaar je mooi uitzicht hebt op het Kremlin.

We hebben hier een kerk bezocht. Hij ziet eruit zoals de meeste (vaak oude) Russische kathedralen/kerken, maar hij is nog heel erg nieuw. Binnen mocht je geen foto’s maken, maar deze kerk was echt prachtig.
We liepen verder richting een grote winkelstraat, waar ik overigens geen foto’s van heb, en zagen één van de Stalin-flats, ‘de zeven zusters’, waarvan er dus zeven door de hele stad staan. In deze zat een ministerie, in een andere zat bijvoorbeeld een deel van de universiteit.

Na het doorlopen van de winkelstraat hebben we afscheid genomen van het grootste deel van de groep, die met de gids mee terug naar het hotel ging. Wij gingen met een groepje van zeven mensen nog proberen om wat dichterbij de kathedraal en het Rode Plein te komen. We kwamen uit op het dak van een parkeergarage, pasgeleden aangelegd, waar vandaan je een heel mooi uitzicht hebt. En hoe verder we liepen, hoe mooier het werd…

Iemand hier heeft veel te veel foto’s gemaakt van de Basilius-kathedraal, hahaha. Ik heb één van de foto’s ook als achtergrond op mijn telefoon. Het is echt de mooiste kerk die ik ooit heb gezien, en ik heb ‘m nog niet eens van binnen gezien. De kleuren komen niet echt over op de foto zoals het is in het echt. Het is echt nog véél mooier, als je wel eens foto’s hebt gezien met die hele felle kleuren en dacht ‘dat kan echt niet zo zijn’ dan heb je het mis. Dat dacht ik ook, maar de kerk is écht zo mooi en felgekleurd in het echt.

Dit maakte wel helemaal weer goed dat het Rode Plein dicht was ’s ochtends. Op de laatste foto zie je mij op het Rode Plein, waar we dus eigenlijk niet op mochten komen en inderdaad ook niet echt op konden komen door de hekken. Maar toch, het gaat om het idee, haha! Je ziet op de foto’s ook nog een mooi gebouw naast het Rode Plein en de tribune die al klaar stond voor de militaire parade van 9 mei (op 4 mei, jazeker, je kunt maar voorbereid zijn).

 

Tot slot hebben we nog even door het hele luxe warenhuis ‘Goem’ gelopen. Echt luxe en chique, met in iedere winkel hele dure merken en een bewaker uiteraard. Hierna zijn we weer met de metro naar het hotel gegaan – hier en daar even zoeken, heel avontuur haha, maar is goed gekomen uiteindelijk, met hulp van een vriendelijke Rus in de metro haha – en daar hebben we nog pizza en pasta gegeten.

— 

Ik hoop dat je het leuk vond om deze meer dan 1000 woorden en vele foto’s van onze eerste volle dag in Moskou te zien en te lezen! 🙂 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.