Mijn (bij)banen en wat ik daarvan geleerd heb #1.

Een paar dagen geleden las ik een artikel op de website van Cynthia over boeken. In één van de reviews las ik over een opdracht die me leuk leek om op mijn blog uit te voeren: schrijf eens op welke baantjes je in je leven hebt gehad en wat je er leuk aan vond. Wat vind je belangrijk aan een werkplek? Waar ben je goed in? Wat zijn dingen uit je werkleven waar je een hekel aan hebt, en wat vind je juist helemaal fantastisch? Daar ga je vandaag meer over vertellen! Ik wil Cynthia bedanken voor de inspiratie!

Allereerst: ik ben natuurlijk nog niet zo oud (bijna 26), maar ik heb inmiddels toch wel aardig wat baantjes gehad, voornamelijk bijbaantjes. Vandaag vertel ik je alleen over mijn bijbaantjes en binnenkort schrijf ik dan deel 2 over mijn ‘volwassen banen’ (dat zijn er niet zoveel nog, haha). Misschien vinden jullie het ook leuk als ik een soortgelijk artikel schrijf over mijn studies? Laat het me weten!


Het leek me wel leuk om hierbij een professionele foto te plaatsen.
Deze is afgelopen januari gemaakt door een professionele fotograaf die op mijn werk langskwam.
Best wel trots op.

1. Een krantenwijk (+1000 voor iedereen die niet aan het liedje denkt)
Ik ben begonnen met een krantenwijk. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was, ik denk 13 of 14. In ieder geval zat ik op de middelbare school. Eén middag in de week bracht ik iets van 130 kranten rond; het plaatselijke sufferdje van waar ik toen woonde. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed of ik hier wel íets leuk aan vond, want als ik laat thuis was uit school had ik meestal geen zin meer om nog 10 kilometer te fietsen in totaal om die kranten te bezorgen (of misschien was de afstand minder, maar het leek in ieder geval heel ver altijd). Later heb ik nog een andere krantenwijk gehad, voor hetzelfde krantje overigens. Dat was mijn eigen woonwijk, een stuk groter dan de eerste wijk die ik had, maar wel veel dichterbij en dus veel fijner. Wat ik me nog wél goed herinner is dat het niet zoveel verdiende, maar dat ik met kerst en oud & nieuw altijd met die kaartjes langs de deuren leurde en daar best wel wat geld mee binnen harkte. Dat was wél leuk, haha. Belangrijkste les? Kranten bezorgen zou ik niet de rest van mijn leven willen doen, zeker niet toen ik 13/14 was. Het is wél leuk om je eigen geld te verdienen.

2. Op de markt bij de bakker 
Mijn tweede bijbaan was een iets serieuzere. Ik wilde graag op zaterdag gaan werken en wat meer eigen geld gaan verdienen – en ik denk ook dat mijn ouders dat graag wilden, in plaats van dat ik iedere zaterdag thuis zat te niksen. Ik ben op mijn vijftiende op de markt gaan werken op zaterdagochtend, van 7.00 tot ongeveer 14.00 uur. Ik werkte bij Bakkerij ’t Stoepje. Dit heb ik bijna zes jaar gedaan, totdat ik ging verhuizen en het werk niet meer kon doen. Tijdens een groot deel van mijn middelbare school werkte ik dus hier en ook nog daarna een tijdje, toen ik al studeerde.
Ik vond dit werk het grootste gedeelte van de tijd erg leuk! Ik heb veel verschillende collega’s gehad en ik had verschillende werkzaamheden: verkopen, alles netjes houden, brood snijden, bolletjes en dergelijken inpakken, schoonmaken, de kraam opbouwen. Van alles eigenlijk. Het vroege opstaan was niet altijd even leuk, maar daar raakte ik aan gewend. Wat ik ook erg fijn vond, was dat ik nog wat aan de rest van mijn dag had; aangezien ik al rond twee uur ’s middags klaar was.

Een aantal belangrijke dingen die ik hier heb geleerd zijn: geef je klanten de aandacht en neem tijd voor ze – op de markt kun je makkelijker een praatje aanknopen met iemand dan in een winkel, zo ontdekte ik later – leer de prijzen uit je hoofd en wees altijd vriendelijk. Als ik kort geslapen had en moe en/of chagrijnig was, dan konden die klanten daar niets aan doen. Ik heb goed met wisselgeld en hoofdrekenen leren omgaan, ik heb veel klantencontact opgedaan én vooral ook leren multitasken. Het was soms hard werken, maar daar leer je natuurlijk ook weer van. Ik heb ook met alle weersomstandigheden leren omgaan, haha, hoewel het wel vervelend was als het heel hard regende of echt heel koud was, natuurlijk. Ik heb ook wat Duits, Engels en soms wat Frans toe kunnen passen. O, en mensen aanbiedingen aan leren smeren (‘als u 10 broodjes neemt in plaats van 8, dan is het goedkoper!’). Van sommige klanten weet ik serieus nog steeds wat ze altijd bestelden :’) En als laatste heb ik geleerd met veeleisende, onaardige, positieve en onduidelijke (‘ik wil graag een bruin brood’ – ja wat voor dan, ik heb 20 soorten?) mensen om te gaan en om brood te snijden met een broodsnijmachine + het in te pakken. Je weet maar nooit wanneer je het nog nodig hebt 😉

3. Schoonmaken in bedrijven (zomervakanties)
Het nadeel van werken op de markt was vooral dat ik in de zomervakantie geen werk had doordeweeks. Daarom heb ik nog wat zomerbaantjes gehad. Eén van die baantjes was schoonmaken in bedrijven. Wat ik hiervan geleerd heb? Dat ik dit niet voor altijd wil doen. Je werkt op lastige tijden (vind ik), bijvoorbeeld van vijf tot zeven of acht uur ’s avonds. Wanneer eten die mensen die dat altijd doen warm? Dat vond ik lastig. Wat ik ook naar vond, was dat veel mensen in die branche roken – en ik als enige zo’n beetje niet. Maar je gaat niet steeds alleen zitten in de pauze. Ik heb dit werk twee zomers gedaan, een aantal dagen in de week. Soms ook ’s ochtends van zeven tot tien uur, dat vond ik fijner. Je werkt erg zelfstandig, dat vond ik prettig, en het verdiende ook wel goed. En goed leren schoonmaken kan natuurlijk nooit kwaad, toch?
In het ene bedrijf maakte ik vooral kantoren schoon – best wel fijn – maar ook een aantal toiletten in een grote bedrijfshal – niet leuk. Met viezigheid leer je ook omgaan, haha.

4. Schoonmaken bij mensen thuis / thuiszorg (zomervakanties en bijbaan tijdens studie)
Na twee zomers had ik dat schoonmaken in bedrijven wel gezien. Ik heb ook nog schoongemaakt bij mensen thuis, als onderdeel van thuiszorg. Dit vond ik heel leuk! Ik heb dit een aantal jaren gedaan, ook tijdens mijn studie. Ik werkte toen vast bij een echtpaar en die waren zo ontzettend lief, dat was echt leuk. Ik heb me één keer verslapen en toen kreeg ik een extra ontbijtje bij hen, haha. Ik kreeg sowieso altijd eerst thee, want zij zaten dan nog te ontbijten aan de bar in de keuken als ik kwam. Heel relaxt werk. In de zomer ben ik bij allerlei verschillende, oudere en meestal alleenstaande, mensen thuis geweest. Ik heb om leren gaan met oude(re) mensen, beter schoon leren maken, rekening leren houden met hun (soms vreemde) wensen en ook veel gelachen met sommige mensen. Sommige mensen waren overigens ook helemaal niet leuk, maar dat hoort er ook bij.

5. HEMA 
Ik heb een jaar ongeveer bij de Hema gewerkt. Ik begon tijdens mijn laatste jaar van het vwo, twee middagen in de week van 15.00-18.00 uur en soms hele dagen in de vakantie of tijdens mijn studie als ik vrij was. Wat ik lastig vond, was dat ik op de markt altijd erg veel dingen combineerde en bij de Hema was ik óf achter de kassa óf aan het vakken vullen. Ik werkte dus eigenlijk te hard voor de normen van mijn baas, hahaha. Hoewel ze dat natuurlijk ook wel leuk vonden. Retouren doen (dus terugleggen van alles op de goede plek in de winkel) vond ik het stomste. Achter de kassa vond ik wel leuk, hoewel ik wel heb geleerd dat mensen in een winkel meer haast hebben dan op de markt 😉 Minder tijd voor praatjes dus. Vakken vullen vond ik ook wel leuk, maar niet op de make-upafdeling (niets voor mij). Afwassen vond ik ook niet zo leuk trouwens, hoewel ik het wel relaxt vond dat ik op mijn eigen tempo mocht werken. Het klantencontact vond ik wel het leukst. Met lastige collega’s en bazen omgaan heb ik hier ook goed geleerd trouwens.

6. Post bezorgen voor Sandd 
Toen ik in 2012 ging verhuizen naar Mijnsheerenland zocht ik een nieuwe baan en dat werd uiteindelijk twee dagen in de week post bezorgen voor Sandd. Grootste voordeel? Ik mocht tussen 8.00 en 18.00 uur de post bezorgen. Zelf je tijd indelen vond ik heel erg fijn hieraan, de vrijheid is groot. Ik kon het ook goed combineren met mijn studie. Ik heb veel verschillende wijken gelopen en ik vond het erg leuk! Het verdiende niet zo goed en de ene wijk was natuurlijk leuker dan de andere. Als het hard regende of sneeuwde was het ook niet leuk, maar vaak was het ook gewoon prima. Ik liep en fietste veel, dus dat was fijn, en ik vond het fijn dat het nuttige post was (meestal) en niet meer plaatselijke kranten of folders (dat laatste heb ik één keer gedaan in de zomer en dat ga ik nooit meer doen. Ik vond het vreselijk en het betaalde megaslecht.) Ik heb het post bezorgen ook een tijdje gedaan als enige baan, omdat ik toen nog geen ander vast werk had. Het was fijn om iets om handen te hebben. Ik heb als bijkomend voordeel heel goed de weg geleerd in ons dorp en in de omliggende dorpen. O én ik heb geleerd hoe je brievenbus moet zijn en vooral níet moet zijn en waar ‘ie vooral níet moet staan, haha!

Dat was het voor nu, want dit artikel is nu al ruim 1600 (!!!) woorden! In een ander artikel, binnenkort, zal ik vertellen over mijn ‘volwassen banen’, waar ik mijn onderwijsstage, mijn vrijwilligerswerk bij een museum en mijn twee verschillende onderwijsbanen toe zal rekenen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen! Zo bij elkaar heb ik toch aardig wat gedaan al en van alle baantjes heb ik wel wat geleerd!

 

Advertenties

3 gedachtes over “Mijn (bij)banen en wat ik daarvan geleerd heb #1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.