Vakantie 2017 | Dag 3: Gdansk.

Op dag 3 van onze vakantie, onze eerste volle dag in Gdansk, zijn we de oude stad van Gdansk gaan ontdekken. We hebben ontbeten in het hotel – overigens de enige keer dat we dit tijdens onze vakantie hebben gedaan in Polen, we hebben daarna steeds heel goedkoop lekkere broodjes gehaald bij de supermarkt. Het ontbijtmenu was in het Pools, dus met Google Translate even gekeken wat een aantal dingen waren. Uiteindelijk hebben we brood met roereieren en koffie/thee gehad, was erg lekker. Wat wel grappig was, was dat de man achter de balie zei ‘You’re from Holland? Goedemorgen, goedemiddag’, haha.

Rond half 9 zijn we met de auto naar het centrum gereden en vervolgens eerst een goede kaart van het centrum gehaald, want die hadden we nog niet. Het was nog heerlijk rustig op het plein. Aan de hand van maar liefst 64 foto’s (het waren er nog veel meer eigenlijk, haha) ga ik jullie laten zien en vertellen over deze dag in Gdansk.

 

Roereieren met brood dus. Het lijkt trouwens net alsof Johan cola heeft, maar het is koffie :’) Rechts zie je de eerste kerk die wij ook gezien hebben in het centrum. Hiernaast kun je gratis parkeren.

 

Links zie je de oude haven, die er gelijk een stuk vrolijker uitziet als de zon schijnt. Rechts de Groene Poort. In mijn vorige verslag zag je die ook al vanaf de andere kant. Als je hier onderdoor loopt kom je uit op het plein. Daar stond ik overigens al toen ik deze foto maakte.

 

Zoals ik al schreef: Gdansk is echt prachtig mooi. De geveltjes zijn allemaal anders en heel kleurrijk, echt tof.

De Neptunus-fontein. Eén van de dingen waar Gdansk beroemd om is, is het zogenoemde Goldwasser. Dat is een soort likeur met stukjes bladgoud erin. Het verhaal luidt dat Neptunus zijn drietand hier ergens in het water stak en dat toen alle sterren van de hemel naar beneden vielen en dat die stukjes bladgoud in het Goldwasser dus restjes van sterren zijn. Goed verhaal hè.

Ik houd van gedetailleerde lantaarns ❤

Toren van het oude stadhuis – het is een beetje gek in Gdansk, er zijn namelijk 3 stadhuizen. Eén van de oude stad, één van de nieuwe stad en één van de moderne huidige stad, als ik het goed zeg. Van één van de stadhuizen staat alleen nog de toren overeind en dat is deze; hier zit nu een toeristenkantoor in overigens. Als je je omdraait daar kijk je door de bogen van de Gouden Poort – hieronder op de foto.

De Gouden Poort en de Hooglandse Poort. Als je de Hooglandse Poort doorloopt, ben je gelijk in het modernere gedeelte van Gdansk. Dit is trouwens het einde van de koninklijke route, als de koningen vroeger aankwamen in Gdansk liepen ze over de Lange Markt, door de Lange Straat en dan door de poorten.

Nog een stadhuis (ik weet even niet meer van welk deel van de stad, sorry) en het station. Echt ongelooflijk mooi is het station. Trouwens niet als je er binnen bent, we hebben even gekeken en het stelt niet zoveel voor van binnen haha. Het station is niet heel groot. Beneden is een tunnel met allerlei miniwinkeltjes erin. Maar van een afstandje zeker één van de mooiste stationsgebouwen die ik ooit heb gezien.

Bij het station staat ook een monument voor alle Joodse kinderen die uit Gdansk zijn weg gesmokkeld naar Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier hebben heel veel Joodse kinderen de oorlog overleefd. // We liepen vanaf het station weer de stad in, waar het ook in dit deel volstond met prachtige gebouwen.

We kwamen langs het derde stadhuis – achter het standbeeld – en langs het beeld van Jan Hevelius. Dit is een beroemde astroloog die veel planeten heeft ontdekt (en hoi ik kende hem ook niet). // Natuurlijk moest ik even een voetenfoto maken met een mooi putdeksel.

 

De Sint Caterinakerk.

In deze kerk kun je ook de toren beklimmen en er is een klein museum met allerlei soorten klokken. We wisten overigens niet dat we moesten betalen, we liepen gewoon naar boven en daar was ineens op de eerste zolder met klokken ook een kassa die eruit zag als een souvenirwinkeltje, dus wij liepen door en werden teruggeroepen, haha. Ik ben tot de klokkenzolder geweest, waar de kerkklokken hangen – rechts op de foto. Daarna was er een open trap naar boven, buiten was een heel laag hekje en was het heel smal (je kon elkaar niet fatsoenlijk passeren) en het waaide heel hard. Blij dat ik dus niet naar boven ben geweest, haha. Links zie je een foto van het uitzicht, die heeft Johan dus gemaakt. Het was trouwens bijna 11 uur toen ik op de klokkentoren stond en ik kan je vertellen dat de klokken nog werkten om 11 uur 😉

Tegenover de kerk is de oude watermolen. Je moet die nu ook kunnen bezoeken, maar toen wij er waren was ‘ie dicht. Links zie je trouwens Jack’s Tower, we weten nog steeds niet precies wie dat is en waarvan de toren dus is. Er zit nu een fotograaf in gevestigd beneden :’)

Naast de kerk is een winkelcentrum, gevestigd in een oud pand. In de kelder liggen resten van de oude stad die met een opgraving gevonden zijn. Erg tof om te zien.

 

Aan het einde van het centrum is het monument voor de gesneuvelde medewerkers van de scheepswerf tijdens de opstand in 1970. Polen was toen in handen van de Sovjet-Unie, net als veel andere landen. In Polen was de eerste opstand tegen dit regime en Polen is ook het eerste land dat zich heeft weten los te maken van Rusland. Eén van de mensen die hier aan meegewerkt heeft was een elektricien, Lech Walesa. Hij richtte later een politieke partij op, Solidariteit, die nog steeds bestaat. Hij is ook later de eerste president van het niet-communistische Polen geworden. Hij woont trouwens nog steeds in Gdansk. Het monument is enorm groot en erg indrukwekkend om te zien. We hebben hier in de buurt ook nog een stukje Berlijnse muur en een stukje andere muur als symbolen voor de vrijheid van Polen gezien. Ik heb daar wel ergens een foto van maar ben vergeten die toe te voegen.

Lopend richting het centrum kwamen we weer allerlei moois tegen, waaronder deze school (links) en de bibliotheek (rechts). Prachtig mooi.

Het vroegere wapenarsenaal en de Lange Straat.

Er zijn een aantal dingen die je in Polen altijd kan doen: ijsjes eten (dat doet iedereen echt de hele dag door, vanaf 10 uur ’s ochtends al) en bier drinken. Dat krijg je standaard in 0,5 liter. We hebben op een terrasje geluncht, ik met een pizza en Johan met pierogi – een typisch Pools gerecht. Je krijgt hier bij je pizza een bakje saus naar keuze, heel grappig. Wij beleggen de pizzabodem met tomatensaus, hier kun je het dus los erbij krijgen.

  

Na de lunch zijn we naar de Nicolaikerk geweest, die was ’s ochtends dicht vanwege mis maar ’s middags wel open. Ik weet niet precies of deze foto’s daar allebei zijn gemaakt, maar dit is de enige naam van een kerk die ik heb opgeschreven waar we direct na de lunch zijn geweest. Het was in ieder geval erg mooi.

We hebben ’s middags langs de oude haven gelopen en de oude middeleeuwse kraan bezocht. Binnen is een expositie over hoe het vroeger allemaal eruit zag en werkte en je hebt een mooi uitzicht op de haven. Erg interessant!

 

 

Je hebt vanaf binnen ook een mooi uitzicht op de haven. Linksonder zie je twee grote raderen, die werden gebruikt om spullen op te takelen in de kraan. Er liepen twee mensen in, als een soort mega-cavia’s in een looprad. Buiten kun je zien hoe de kraan er vroeger helemaal uit zag. Alleen het middelste gedeelte is er nu nog.

Na het bezoek aan de kraan hebben we nog door wat mooie straten gelopen, zoals deze. Hier zie je aan het eind de koningskapel, die was dicht vanwege verbouwing, en de vier seizoenen-fontein. Hier zijn we dwars doorheen gelopen, was erg leuk om te doen haha. Iedereen keek heel raar naar ons :’)

 

Ik zie dat ik geen foto heb toegevoegd van de Mariakerk, maar die ziet er van binnen in ieder geval zo uit. Dit is een hele mooie kerk met onder andere een oude, enorm grote astronomische klok. Er hangt ook een kopie van een schilderij van Hans Memling (een Nederlandse schilder) van het Laatste Oordeel.

 

Het stadhuis op de Lange Markt // Ons avondeten: een hele lekkere burger.

IJsjes zijn in Gdansk, en overal in Polen trouwens, gigantisch! Dit was een klein ijsje, haha! We hebben nog even op het plein naar de mensen gekeken en we gingen ook iedere avond in de poort luisteren naar muzikanten, die klassieke muziek speelden. Iedere avond in een andere samenstelling, maar altijd even prachtig. De akoestiek in zo’n poort is geweldig en dat maakt het extra tof om naar te luisteren.

Hierna zijn we teruggegaan naar het hotel. We hebben op deze dag gigantisch veel gezien en gedaan, maar het voelt niet zo omdat we wel steeds lekker op ons eigen tempo overal hebben rondgekeken. Ik heb er heel erg van genoten, want Gdansk is, ik blijf het gewoon zeggen, echt geweldig mooi.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.