Waarom ik Bevrijdingsdag zo belangrijk vind.

Vandaag is het 5 mei en dat betekent dat het Bevrijdingsdag is, hier in Nederland tenminste. Gelukkig zijn de meeste mensen hier op 5 mei een dag vrij. Helaas is het zo dat in Nederland deze dag slechts één keer in de 5 jaar (!) een officiële feestdag is. En dat vind ik belachelijk.

Ik weet niet hoe vaak jullie het journaal kijken of het nieuws lezen online, maar je ontkomt eigenlijk niet aan de ellende in de wereld. Er is honger, er is veel zinloos geweld, er gebeuren vreselijke dingen én er zijn veel landen waar oorlog is. Mensen moeten vluchten omdat hun stad gebombardeerd worden. En waarom? Omdat andere mensen, waar zij soms zelfs niets mee te maken hebben, vinden dat zij de baas moeten zijn in dat gebied. En omdat ze het niet eens zijn met andere mensen. Terwijl je met liefde véél verder komt. Dat we vrij zijn, is een heel groot goed. Iets wat ontzettend belangrijk is.

De laatste jaren sta ik er veel meer dan vroeger bij stil hoe belangrijk het eigenlijk is dat we vrij zijn. Dat je, uiteraard tot op zekere hoogte (maar dat is een hele andere discussie, hoe ver ‘vrijheid van meningsuiting’ gaat), zelf mag zeggen wat jij vindt. Dat je mag stemmen op een politieke partij die jij goed vindt. Dat je naar school kunt of kunt studeren of dat je een baan hebt – en dat je die school, studie of baan zelf mag kiezen. Er is geen overheid die zegt dat jij iets moet doen wat je niet wilt – ja oké, je moet belasting betalen. Maar je hoeft het niet altijd eens te zijn met de regering. Je wordt niet zomaar opgesloten als je een fout maakt. Als je iets zegt wat iemand anders niet zint. Natuurlijk moeten we elkaar respecteren en in elkaars waarde laten, maar dat is ook weer een hele andere discussie.

Het is zo belangrijk om te beseffen hoe mooi het is dat je vrij bent. Natuurlijk hoef je niet iedere dag op te staan en te denken ‘hoera, ik leef in vrijheid!’, maar het is toch prachtig dat er één dag per jaar is waarop we dat kunnen doen? Waarop we onze vrijheid kunnen en mogen vieren! Waarop het overal in het land feest is? Ik vind dat iedereen dat moet kunnen doen. Ja, er zijn mensen die moeten werken, voor onze veiligheid (politie, brandweer) en voor onze gezondheid (ziekenhuispersoneel, verzorgingstehuizen), maar er zijn zoveel andere mensen die moeten werken terwijl dat volgens mij helemaal niet nodig is. Bovendien zijn we op Koningsdag wél allemaal vrij – dat is een officiële feestdag in Nederland, ieder jaar – en op Bevrijdingsdag dan dus niet. Ik heb niets tegen Koningsdag en natuurlijk mogen we dan ook een feestje vieren, maar vrijheid is zóveel belangrijker. Dat moeten we ook kunnen vieren. Ieder jaar. Altijd.

Ik ben dankbaar dat ik vrij ben. En daarom vier ik vandaag feest. Op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Hoe je je vrijheid ook viert, probeer er eens bij stil te staan hoe belangrijk het is en hoe mooi dat je vrij bent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.