Onze plannen voor de zomervakantie!

Het duurt nog wel een tijdje tot het zover is, maar in juli is het voor ons zomervakantie! Johan heeft drie weken vrij en ik heb – er vanuit gaande dat ik daarna weer werk heb voor het nieuwe schooljaar – iets van 8 weken. Ik ga sowieso begin augustus een week evangelisatie- en recreatiewerk doen op de camping, zoals ieder jaar, maar in de drie weken dat Johan vakantie heeft gaan we samen ook een aantal dagen weg. De bedoeling is nu dat we ongeveer 14 of 15 dagen weg zijn.

We gaan dit jaar naar Polen op vakantie. De eerste plaats waar we heengaan is zo’n 1660 kilometer rijden en dat vinden we wel heel ver voor één dag, dus slapen we een nachtje in Duitsland. Dit hotel is inmiddels geboekt. Het is in Potsdam, net onder Berlijn. In Potsdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwens een conferentie geweest tussen de grote leiders van die tijd (Churchill, Truman en Stalin – ze gingen alvast overleggen wat er met Duitsland moest gebeuren, terwijl de oorlog officieel nog niet eens afgelopen was!), dus ook nog eens hartstikke historisch verantwoord, haha! We hebben hier een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer; het is maar voor één nacht dus hartstikke prima (als je op de foto klikt kom je op de website).

De volgende dag rijden we nog zo’n 650 kilometer en dan zijn we in Gdansk (in het Nederlands ook wel Danzig genoemd). De bedoeling is dat we hier 4 nachten slapen en dus 3 dagen verblijven. We hebben online al aardig wat vooronderzoek (haha) gedaan zodat we konden inschatten hoe lang we hier willen blijven. We hebben trouwens nog geen hotel geboekt hier, daar zijn we nog naar op zoek. De stad Gdansk heeft een rijke geschiedenis en veel hele oude gebouwen met grote historische waarde. Er zijn verschillende mooie kerken en stadspleinen en allerlei prachtige dingen om te bezoeken. Hier gaan we ons dus wel 3 dagen vermaken!

Vervolgens gaan we naar Krakau. Een vriend en vriendin van ons zijn hier al geweest en daar hebben we ook wat tips van gekregen. Krakau is ook een hele oude stad, dus daar is ook volop historie. Daar houden we gelukkig allebei van – oude gebouwen en cultuur, hoe meer hoe beter! In deze stad zijn we weer 4 nachten en 3 dagen. Krakau heeft een prachtig oud marktplein dat heel groot is en waar van alles te zien is. Er staan een aantal kerken – waaronder de grote kathedraal met de ongelijke torens, kenmerkend voor Krakau – en er is bijvoorbeeld een ondergronds marktplein uit de Middeleeuwen (!) en een kerk die gedeeltelijk ondergronds is. Hartstikke tof dus. Verder willen we – uiteraard – een dag naar Auschwitz, wat niet zo ver rijden is van Krakau. Ik vind eigenlijk dat iedereen minstens één keer in zijn/haar leven in een voormalig concentratiekamp geweest zou moeten zijn. Het is zo’n fundamenteel onderdeel van onze geschiedenis. Daarnaast lijkt het me heel indrukwekkend. We zijn afgelopen zomer in Theresienstadt geweest, een relatief klein concentratiekamp bij Praag in de buurt, en dat was al heel heftig. Ik ben dus wel benieuwd hoe heftig Auschwitz zal gaan zijn, ik heb er wel verschillende dingen over gehoord over de sfeer daar.

De laatste stad die we tijdens onze vakantie aandoen in Polen is Warschau, de hoofdstad van het land. Warschau heeft een heftige en lange historie en had een hele oude stadskern. Helaas is de stad gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is er vrijwel niets meer van de oude gebouwen over. Na de oorlog is het oude centrum weer opgebouwd aan de hand van oude tekeningen en schilderijen. Daarom lijken de gebouwen heel oud en vooroorlogs te zijn. Als je het niet weet, zou je denken dat Warschau nog voornamelijk uit vooroorlogse gebouwen bestaat. Dit is zo goed gedaan, dat deze ‘nieuwe’ binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In Warschau willen we ook de dierentuin bezoeken. Dat hoort er voor ons tijdens de vakantie altijd bij. We hebben voor die van Warschau gekozen, omdat die het grootste en waarschijnlijk het mooiste is. De andere dierentuinen zou je bijna veredelde kinderboerderijen kunnen noemen. Inmiddels heb ik in het buitenland al de dierentuinen van Antwerpen (2 keer), Wenen, Rome, Praag en Keulen bezocht en een aantal kleinere dierenparken in Duitsland en Frankrijk (waaronder een park met alleen maar wilde katten, echt geweldig!). Daar ga ik deze zomer dus Warschau aan toevoegen is de bedoeling! In Warschau verblijven we ook 4 nachten en dus 3 dagen.

Na ons bezoek aan Warschau gaan we weer richting huis. Onderweg willen we weer slapen in Duitsland, ergens halverwege. De dag erna zijn we dan als het goed is weer thuis. We hebben tot nu toe alleen nog maar het hotel in Potsdam geboekt, dus we moeten nog even op zoek gaan naar goede hotels/airbnb’s/B&B’s in Gdansk, Krakau en Warschau. Als jullie nog tips hebben dan mag dat natuurlijk altijd, ook voor bezienswaardigheden die we gezien moeten hebben! 🙂

 

Advertenties

4 gedachtes over “Onze plannen voor de zomervakantie!

  1. Je hebt een leuke reis en mooie steden voor de boeg. Om de reisafstand in te korten zou je vanaf Gdansk naar Warschau en dan naar Krakau kunnen. Dit ligt in een logischere volgorde
    Een leuk en uitstekend hotel in Gdansk is Mercure. Het centrum is op loopafstand, mocht je voor dit hotel kiezen vraag dan om een kamer op de hoogste verdiepingen. De uitzichten zijn hier prachtig.

    1. Je hebt inderdaad gelijk! Ik had het verkeerd gezegd, we gaan inderdaad van Gdansk naar Warschau en dan naar Krakau. Inmiddels is alles geboekt, maar alsnog bedankt voor je reactie. Leuk! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.