Persoonlijke update.

De laatste periode wil het bloggen niet echt lukken. Ik heb wel zin om iets te schrijven, maar ik weet niet zo goed waarover. Op het moment ben ik voornamelijk druk met mijn werk en daarnaast doe ik heus wel leuke dingen, maar eigenlijk zijn die niet noemenswaardig genoeg om een heel artikel op mijn blog over te schrijven. Zo ging ik vorige week koffie drinken met een vriendin/studiegenootje van de lerarenopleiding, lachte ik heel wat af met mijn collega’s (en ook met leerlingen trouwens hier en daar), kleurde ik weer heel wat af (binnenkort weer een artikel met 5 kleurplaten hier te zien, want ik ga lekker!) en ga ik zo nu en dan met Johan of alleen even wat winkeltjes kijken of ergens koffie drinken en een taartje eten, of iets in die richting. Ik vermaak me dus eigenlijk prima, alleen zie je daar op de blog (nog) niet zoveel van terug. Op Instagram ben ik trouwens wel actief, dus als je wat meer wilt zien van wat ik zoal doe, dan kun je me daar volgen.

Werk, ritme (vinden), succesmomenten
Zoals jullie weten ben ik sinds half december werkzaam op het VMBO voor Vormgeven & Media in Rotterdam, als docent Nederlands. Ik geef voornamelijk bijlessen voor begrijpend lezen en tekst verklaren (voor examenleerlingen) en daarnaast heb ik één tweede klas die ik drie uur in de week Nederlands geef. Ik heb nu totaal 10 uur (klokuren) verdeeld over drie dagen. Dat lijkt best wel weinig, maar ik merk dat ik nog wel moet wennen aan het nieuwe ritme dat ik nu heb en aan het werk dat ik moet doen. Werken in het onderwijs betekent namelijk niet alleen voor de klas staan, maar ook lessen voorbereiden, huiswerk en toetsen nakijken, toetsen maken, afspraken maken, gesprekken voeren, vergaderingen en meetings met collega’s bijwonen en voorbereiden, buitenschoolse activiteiten doen en ga zo maar door. Ik ben dus wel meer aan het werk dan die 10 uur in de week.

Gelukkig doe ik mijn werk tot nu toe met veel plezier, hoewel het nog wel veel energie kost en ik ’s avonds dus regelmatig best wel moe ben. Ik merk wel dat ik vaker ‘moe maar voldaan’ ben dan toen ik nog niet werkte, dus dat is wel fijn. Ik geniet meer van de vrije tijd die ik heb en de dingen die ik dan doe. De sfeer op mijn werk is heel erg goed, ik kan het eigenlijk met al mijn collega’s goed vinden en ik ken inmiddels ook bijna iedereen. Iedereen is heel aardig en behulpzaam, want ik stel nogal eens wat vragen omdat ik er regelmatig achter kom dat er nog best veel dingen zijn die ik nog niet weet. Sommige klassen en leerlingen kosten best veel energie, maar gelukkig krijg ik van andere leerlingen juist weer energie terug. Dat maakt het wel heel fijn. En als ik dan succesmomenten ervaar zoals afgelopen week, dan helpt dat natuurlijk heel erg om positief te zijn en te blijven!

Mijn succesmomenten van afgelopen week waren er vast wel meer dan deze twee, maar deze twee zorgden ervoor dat ik donderdagmiddag met een grote glimlach rond 16 uur de school verliet. Het eerste moment was tijdens de les toen mijn leerlingen zelfstandig aan het werk waren, een leerling naar me toe kwam en vroeg ik of ik haar nog wat wilde uitleggen. Het ging over het lijdend voorwerp. Ik legde haar de theorie nogmaals uit en oefende met haar een aantal zinnen, waarna ze zelf nog wat zinnen probeerde en toen snapte ze het! Het lampje ging zeg maar echt branden en dat was tof om te zien. Ik heb haar zelfs per mail nog wat meer zinnetjes toegestuurd om mee te oefenen omdat ze dat graag wilde. Dat soort dingen geven mij echt energie en zijn echt één van de belangrijkste redenen voor mij om in het onderwijs te willen werken.

Het andere succesmoment was donderdagmiddag. Ik geef het laatste uur (van 15.05-16.05 uur) dan bijles Nederlands voor examenleerlingen. In mijn les zitten dan slechts drie jongens, wat ervoor zorgt dat we echt goed kunnen oefenen en ik hen echt kan helpen. Donderdag was er echter maar eentje. We hebben tot ongeveer kwart voor vier samen heel hard gewerkt aan een aantal teksten uit een oud examen, om hem te laten wennen aan hoe het examen eruit ziet en om met de vragen te werken. Ik heb hem ook tips gegeven waar hij op moest letten en ik zag echt dat hij heel goed zijn best deed. Dat was echt superfijn en ik ging dan ook toen we stopten met een blij gevoel naar huis. Ik moest dus eigenlijk nog wat langer door, maar we waren klaar en hadden al hard gewerkt dus het was wel mooi geweest.

Vrije tijd // leuke dingen op de planning 
Genoeg over mijn werk. Volgens mij hebben jullie nu wel voor ogen wat ik ongeveer doe en dat ik het best naar mijn zin heb (hoewel ik wel naar het moment uitkijk dat het ’s ochtends licht is als ik om 7 uur – twee keer in de week – de deur uit moet)! Naast mijn werk doe ik gelukkig ook nog zat leuke dingen. Momenteel zijn die allemaal niet zo spectaculair, zoals ik aan het begin van dit artikel al beschreef, maar ik geniet er wel van. Ik lees nog steeds iedere dag een vast aantal blogs – hoewel ik wel wat aan het opruimen ben geweest, ook op Facebook heb ik een hoop pagina’s en wat ‘vrienden’ verwijderd en dat bevalt prima (ik kijk de laatste tijd sowieso veel minder op Facebook, hoewel ik wel veel op Instagram te vinden ben). Daarnaast probeer ik regelmatig te lezen en kleur ik dus veel.

Voor de komende tijd staan er ook nog wat leuke dingen op de planning. Vandaag – als dit online komt – ben ik met Johan en mijn moeder naar de Orchideeënhoeve. Dit was ons verjaardagscadeautje voor mijn moeder. Ik denk dat ik hier nog wel een artikel over ga schrijven! Komende week zijn er ook wat leuke dingen. We zijn woensdag 2,5 jaar getrouwd en gaan dan lekker samen uit eten. Johan had de woensdag en donderdag lang geleden al vrij gevraagd zodat we misschien ergens heen konden, maar nu ik werk heb kan dat helaas niet. Ik kan natuurlijk niet zomaar vrij krijgen (nadeel van het onderwijs: je hebt wel veel vakantie, maar wel in vaste periodes en daarbuiten kan het eigenlijk niet). Gelukkig kunnen we wel samen uit eten en donderdag gaan we, als ik klaar ben met werken, naar het Boekenfestijn in Ahoy. Nieuwe boeken kopen, yes! ’s Avonds gaan we naar de verjaardag van mijn schoonzusje die donderdag jarig is. Zaterdag is de open dag van mijn werk, dus dan ben ik de hele dag op school. De week erna op zaterdag gaan we het nieuwe huis van vrienden (die we een tijdje terug hebben helpen verhuizen) bewonderen en bij hen eten, daar heb ik ook veel zin in 🙂 En dan staan er verder weg – in de voorjaarsvakantie begin maart – nog wat leuke dingen gepland, maar daarover later meer…!

Ik denk dat jullie nu wel weer een aardig idee hebben van waar ik zoal mee bezig ben 🙂 Als je nog vragen hebt of iets wilt vertellen, laat het dan gerust achter in de reacties! Ik hoop dat het met jullie ook goed gaat! 🙂

Advertentie

Een gedachte over “Persoonlijke update.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.