Ons bezoek aan het Mauritshuis.

Daar ben ik dan eindelijk weer met een nieuw artikel! Er zit nog niet zoveel inspiratie in mij om weer veel nieuwe artikelen te gaan plaatsen, maar ik hoop dat er toch weer wat meer online komt dan de afgelopen dagen. Ik had er gewoon even geen zin in. Maar ik kom toch altijd weer terug, want ik vind het bloggen veel te leuk om ermee te stoppen! Vandaag vertel ik je over ons bezoek aan het Mauritshuis van een aantal weken geleden.

Er is momenteel een tentoonstelling met een selectie van 22 schilderijen uit de collectie van het Britse koningshuis. Zij hebben van oudsher (vooral George IV was fanatiek met het aankopen van werken) veel werken van Hollandse meesters in hun bezit, die tot nu toe eigenlijk nog nooit tentoongesteld zijn. Het Mauritshuis stelt van 29 september 2016 tot en met 8 januari 2017 deze werken tentoon. Er zijn genrestukken geselecteerd van grote Hollandse meesters uit de tijd van Johannes Vermeer, van wie er zelf ook een prachtig schilderij te bewonderen is. Grote namen als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch en Jan Steen komen voorbij en het ‘gewone leven’ staat centraal.

Johan en ik waren er ’s ochtends al rond openingstijd, zodat we niet hoefden te wachten. Toen we de tentoonstelling bekeken hadden, stond er een rij bijna tot buiten (!) met mensen die ook de tentoonstelling wilden bezoeken. Echt bizar! Is de tentoonstelling de moeite waard? Ja, naar mijn mening absoluut! Het is heel bijzonder dat je werken kunt zien die normaal gesproken zich achter slot en grendel bevinden onder beheer van koningin Elizabeth II. En dan zitten er ook nog werken bij van de echt grote namen zoals Johannes Vermeer. Als je houd van oude Nederlandse kunst dan zou ik zeker een kijkje gaan nemen! Je hoeft geen toeslag te betalen, dus voor de prijs van je normale kaartje kun je de hele collectie én deze tentoonstelling bekijken. Meer informatie vind je trouwens hier. Mijn tip is wel: ga op tijd! Anders moet je misschien lang wachten voordat je naar binnen kan.

Naast deze tijdelijke tentoonstelling hebben we natuurlijk ook de gewone collectie bekeken. Wat ik heel fijn vind aan het Mauritshuis is dat er echt alleen oude kunst hangt en niet een combinatie van oud en modern. Veel mensen vinden dat juist leuk, maar ik houd over het algemeen gewoon niet zo van moderne kunst. Ik vind de oude Hollandse meesters juist zo tof. Het enige meesterwerk wat er niet was toen wij in het Mauritshuis waren, was het Puttertje, maar ik vind daar persoonlijk toch al niet zoveel aan dus dat scheelt. Wat ik ook fijn vind aan het Mauritshuis is dat je er niet de hele dag hoeft rond te lopen om alles te kunnen bekijken. Het is een behapbare collectie die je in een aantal uren rustig kunt bekijken, en dan houdt je ook nog tijd over om eventueel nog ergens anders heen te gaan. Wij hebben na ons bezoekje nog even door de stad gelopen en even gewinkeld, waarna we weer naar huis zijn gegaan. Het was ook niet zulk lekker weer om nog langer rond te lopen in Den Haag.

Ik heb niet heel veel foto’s gemaakt, maar de foto’s die ik heb wil ik natuurlijk met jullie delen! Ik heb dit keer (het was voor mij de tweede keer dat ik in het Mauritshuis was) voornamelijk foto’s gemaakt van mijn favoriete schilderijen en verder heb ik meer gekeken. Heel goed gekeken. Dan onthoud je ook veel beter wat er op de schilderijen staat en maakt het meer indruk vind ik.

image-2016-11-23

Omdat ik de tentoonstelling van de Britse collectie zo mooi vond, heb ik eigenlijk alleen maar gekeken en ben ik een beetje vergeten om foto’s te maken. Ik fotografeerde uiteindelijk alleen dit schilderij, van Johannes Vermeer. Van Vermeer zijn slechts 36 werken overgeleverd en dus is dit werk gelijk erg zeldzaam. Daar komt nog bij dat het eigenlijk vrijwel nooit tentoongesteld is voor publiek, erg bijzonder dus om het nu zo te kunnen bekijken. Het is Dame aan het virginaal met een heer (ook wel De Muziekles genoemd) en het is gemaakt omstreeks 1660-1662. Toen koning George III het schilderij aankocht dacht men nog dat het een werk was van Frans van Mieris de Oude (van hem heeft het Mauritshuis ook een schilderij in de vaste collectie, De bellenblazende jongen uit 1663). Later werd pas bekend dat het een schilderij is van Johannes Vermeer. Het was lastig om het van voren te fotograferen omdat er steeds mensen bij stonden, dus heb ik het maar schuin gefotografeerd. Andere werken die ik erg mooi vond waren bijvoorbeeld van Jan Steen. Als je op de link klikt bovenin dit artikel, dan kun je meer lezen over de tentoonstelling en over de hoogtepunten (volgens het museum zelf).

image-2016-11-23-1

Dit schilderij, uit de vaste collectie van het Mauritshuis, is één van mijn favorieten. Er is zoveel te zien!
Dit is Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva uit circa 1615 en het is geschilderd door Jan Brueghel de Oude én Peter Paul Rubens. Zij hebben wel vaker samengewerkt. Als je het werk in het echt ziet is het best indrukwekkend met alle kleuren en alle prachtig geschilderde dieren. Helemaal vooraan op het schilderij staan ook twee cavia’s en die komen op meer schilderijen met dieren terug en ze staan dan ook altijd in dezelfde pose. Erg grappig detail. Jan Bruegel is trouwens de zoon van Pieter Bruegel, die je misschien wel kent van het beroemde schilderij met de Toren van Babel (er is een grote versie, die hangt in Wenen, en een kleine versie die in Boymans in Rotterdam hangt).

image-2016-11-23-2 image-2016-11-23-3

Links een schilderij waarvan ik niet meer weet wie het geschilderd heeft, sorry. Ik vond het gewoon erg mooi en heb het daarom gefotografeerd (en dat terwijl ik net zei dat ik alleen mijn favorieten had gefotografeerd – dan zou je toch denken dat ik weet van wie het is of wat erop staat haha).
Rechts natuurlijk het meisje met de parel van Johannes Vermeer, het topstuk van het Mauritshuis. Het is maar een klein schilderijtje, maar best indrukwekkend omdat het zó goed gemaakt is. Wat ik vooral bijzonder vind is dat het lijkt alsof het meisje je altijd aankijkt, waar je ook in de ruimte staat – dat zeggen ze ook van de Mona Lisa (vind ik een prutschilderij trouwens), maar daar staan zóveel mensen in de zaal dat je helemaal geen ruimte hebt om te kijken of dat klopt. Het meisje van Vermeer hangt in een vrij kleine ruimte en daar kun je dat dus wel doen.

image-2016-11-23-4 image-2016-11-23-5

En dan mijn twee favoriete schilderijen uit het Mauritshuis! Ik weet niet zo goed waarom, maar ik vind deze werken gewoon heel prachtig. Links Gezicht op Delft van Johannes Vermeer (dit schilderij hangt tegenover het meisje met de parel) en rechts De stier van Paulus Potter. De stier is trouwens echt een enorm schilderij en daardoor extra indrukwekkend.

image-2016-11-23-6 image-2016-11-23-7

Tot slot heb ik nog twee random schilderijen gefotografeerd die ik erg mooi vond. Ik houd wel van mooie luchten en dan een tafereeltje met schepen erbij, zoals je links ziet. Dit schilderij is van Willem van de Velde de Jonge. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van schepen, net als zijn vader.

Het schilderij rechts heet Gezicht op de Oudezijds Voorburgwal met de oude kerk in Amsterdam (een hele mond vol) en is geschilderd door Jan van der Heyden. Hij schilderde vooral Hollandse stadsgezichten. Als je het schilderij wat beter wilt zien kun je even op deze link klikken, mijn foto is helaas een beetje donker geworden. De details vond ik juist zo mooi aan het schilderij.

Tot slot wil ik jullie nog even de drie kaarten laten zien die we hebben gekocht! Met daarop mijn favoriete werken, haha. En we hebben ook een puzzel gekocht van het schilderij met Adam en Eva, maar die is voor Sinterklaas dus daar zie je tegen die tijd wel een foto van!

Aangezien ik toch nog meer dan 1300 woorden (!) heb geschreven over het Mauritshuis, denk ik dat het wel duidelijk is dat ik erg enthousiast ben. Het is denk ik wel één van mijn favoriete musea in Nederland met oude kunst, omdat ze in een relatief kleine collectie zóveel prachtige werken hebben. Wat ik heb laten zien is natuurlijk maar een schijntje van wat er daadwerkelijk te zien is. (Daarnaast vind ik het Rijksmuseum ook erg indrukwekkend hoor, maar wel héél groot) (en ook Boymans van Beuningen in Rotterdam mag er zijn!)

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.