Themaweek: muziek en emoties | Boos.

‘Boos’ vind ik geen gemakkelijke emotie om te vatten in muziek. Kun jij zomaar een nummer noemen waar je boos van wordt? Ik vind dat niet simpel. Waarom ik dan toch gekozen heb voor de emotie ‘boos’ in deze themaweek over muziek en emoties? Omdat het me ook wel tof leek om mezelf uit te dagen en jullie misschien te verrassen met de nummers die ik heb gekozen!

Ik denk dat ik moet uitleggen waarom ik voor dit nummer heb gekozen. Ik vind het namelijk een prachtig nummer. Ik houd van de stem van Christina Perri, van haar kwetsbaarheid en tegelijk ook kracht die ze uitstraalt in haar liedjes – zowel met haar stem als haar uiterlijk – en ik vind het sowieso een mooie vrouw. Waarom dit liedje dan toch terecht is gekomen in dit artikel, is om de volgende reden.

Dit liedje gaat over dat je toch alleen maar een mens bent. Je kan heel veel doen en je kan heel sterk zijn, maar uiteindelijk zijn we toch ‘slechts’ mensen. Met onze onzekerheden, imperfecties en fouten. Dat vind ik een prachtige boodschap. Wat me dan ook boos maakt is dat we – ik net zo goed hoor, dat vooropgesteld – zó snel oordelen over andere mensen. Dat we altijd onze mening weer klaar hebben om iemand te veroordelen omdat hij of zij anders is dan wij. Dat. Dat gebrek aan respect en het in zijn waarde laten van anderen, dat maakt me wel eens boos.

Deze nieuwe versie van het nummer Where is the love van The Black Eyed Peas is nog niet zo lang geleden uitgekomen. Ik schreef er toen ook een artikel over. Dat artikel maakt eigenlijk duidelijk waarom ik dit liedje in dit artikel heb gezet, bij de emotie ‘boos.’ Ik vind dit namelijk ook een prachtig liedje. Tegelijk maakt het me soms zo boos – en ook machteloos – als ik zie wat mensen elkaar en de wereld aandoen. De wereld is zó oneerlijk en daar kan ik wel kwaad om worden. Daarom heb ik ervoor gekozen om ook dit liedje op te nemen in dit artikel.

Tot slot heb ik gekozen voor Shake it off van Taylor Swift. Vind ik ook een leuk liedje – had trouwens ook prima in het artikel van morgen, ‘dansen/lekker gek’ gekund – maar ook de boodschap hierachter maakt me wel eens boos. Mensen moeten mensen gewoon mensen laten zijn en dat doen we eigenlijk veel te weinig. Oh, en wat me ook wel eens boos maakt is dat mensen het dan stom vinden dat je Taylor Swift – of welke andere artiest dan ook – leuk vind. Alsof je niet zelf je muzieksmaak mag bepalen. Ik vind dat je dat wel mag, namelijk. Dus.

Nu ben ik wel heel benieuwd welk liedje jou boos maakt en waarom!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.