Herfst-lijstje | Gerechten met pompoen.

Het is herfst en daarom heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik in de herfst wil gaan doen. Eén van de dingen die op het lijstje stond was: een gerecht met pompoen maken. Er lagen al ingrediënten klaar voor een recept uit de Allerhande. Afgelopen zaterdag hebben we dit gegeten. Vandaag wil ik dit recept en onze mening met je delen! Verder hebben we ook saucijzenbroodjes gemaakt met pompoen erin. Dat recept zit ook in deze blog. Daarmee heb ik het eerste doel van het lijstje volbracht!

Pompoen, aardappel, rode ui en worst uit de oven 
De naam van het recept zegt al wat het is en wat er in zit. Naast de flespompoen, de krieltjes, de rode ui en de Catalaanse worstjes gaat er olijfolie in en 4 takjes tijm (of, als je geen zin hebt om een heel doosje te kopen waarvan je dan maar een klein beetje gebruikt, droge tijm uit een potje).

image-2016-09-24 image-2016-09-24-1

Op de foto’s zie je alle ingrediënten. Dit is voor vier personen. We hebben de helft van de flespompoen in het volgende gerecht met saucijzenbroodjes gebruikt en niet alle aardappeltjes. Door de helft te gebruiken zou het genoeg moeten zijn voor twee personen en niet veel te veel – het was alsnog best veel trouwens.

image-2016-09-24-2

Het gerecht. Je legt alle ingrediënten bij elkaar op de bakplaat in de oven, of zoals wij deden, met een bakpapiertje in een ovenschaal. Wat moet je doen?

  1. Je verwarmt de oven voor op 200 °C. Op de site van de Allerhande kun je vinden hoe je een pompoen goed schoon kunt maken. De draderige binnenkant en de pitjes haal je eruit. De schil laat je zitten bij dit gerecht. De krieltjes moeten officieel worden gewassen en gehalveerd. Wij hebben ze niet gehalveerd, ze waren al klein namelijk.
  2. Vervolgens maak je de uien schoon en snij je ze heel grof. Het vel van de worstjes verwijder je. Van de tijm gebruik je alleen de blaadjes, of je doet dus op goed geluk wat droge tijm in de kom. Alle ingrediënten meng je in een grote kom. Je kan eventueel nog peper en zout toevoegen (hebben wij niet gedaan). Dit alles verdeel je over de bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier (of in de ovenschaal dus). Bak het vervolgens 35 minuten in de oven, waarbij je het na 15 minuten even omschept.

Tip: het is belangrijk om het gerecht niet in een ovenbestendige pan te doen, want dan wordt het niet goed gaar.

image-2016-09-24-3 image-2016-09-24-4

Johan maakt de pompoen schoon. De pitjes hebben we bewaard, we gaan proberen om zelf pompoen te kweken!

image-2016-09-24-5 image-2016-09-24-6

Ingrediënten worden bereid – alle ingrediënten bij elkaar in de kom.

Wat vonden wij ervan?
Het gerecht zag er heel lekker uit voordat het de oven in ging. Toen het de oven uit kwam zag het er ook heel lekker uit. Dat zie je op de foto hieronder:

image-2016-09-24-7 image-2016-09-24-8

Het vlees, de kruiden en de aardappeltjes waren heel erg lekker geworden. Hier hebben we echt van genoten! Ik vond de ui ook heel lekker, maar Johan was hier niet zo blij mee. Hij vond de stukken te grof. Dit is natuurlijk op te lossen door alles wat kleiner te snijden, als je dat lekkerder vindt. En dan de pompoen. Die was hier en daar héél hard, maar wel lekker, en sommige stukken waren wel zacht en dus nog lekkerder.

Al met al: lekker, maar niet zozeer voor herhaling vatbaar. Misschien in een iets andere vorm.

Saucijzenbroodjes met kip en pompoen 
Zo heet het recept van de saucijzenbroodjes officieel. Wij hebben het trouwens iets anders gedaan, want ik kon geen kipgehakt vinden in de supermarkt. Daarom hebben wij ze gemaakt met mager rundergehakt.

Ingrediënten:
– 8 plakjes roomboterbladerdeeg (pakje van 10 stuks uit de diepvries – wij hebben ze alle 10 gebruikt)
– halve flespompoen
– 300 gram kipgehakt – of dus rundergehakt
– 2 eieren (wij hebben er één gebruikt, de andere is alleen om de broodjes meer te laten glanzen)
– 20 gram paneermeel
Extra toegevoegd door Johan: gehaktkruiden en chilipoeder (klein beetje, dit doe je gewoon naar smaak/op de gok erbij)

image-2016-09-25 image-2016-09-25-1

Alle ingrediënten liggen klaar!

Wat moet je doen?

  1. Het bladerdeeg laat je ontdooien op het aanrecht. Dit is vrij snel ontdooid, dus je hoeft het niet heel vroeg van tevoren al uit het pakje te halen. Als je ze naast elkaar legt op je aanrecht, dan zijn ze snel ontdooid. Niet in het pakje laten zitten dus! De oven laat je ondertussen voorverwarmen op 200 °C. (Wij hebben dit later pas gedaan, want Johan heeft ze gemaakt en we hebben ze later pas gegeten.)
  2. Snijd de schil van de pompoen en verwijder de pitten en draderige binnenkant met een lepel. Rasp het vruchtvlees met een grove rasp. Dit kun je ook doen met een keukenmachine, als je die hebt en zin hebt om ‘m af te wassen na afloop, haha. Johan heeft de pompoen met de handrasp geraspt. Meng met het gehakt met 1 ei. Voeg het paneermeel toe en kneed goed. Verdeel het gehakt in 8 porties (of 10, als je alle bladerdeegplakjes gebruikt) en maak er rolletjes van.
  3. Verdeel het bladerdeeg over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de rolletjes op de plakjes bladerdeeg, op een stukje van de rand. Vouw het deeg over het gehakt en druk de randen met behulp van een vork rondom goed dicht. Klop het overgebleven ei los en bestrijk hier met de bakkwast de saucijzenbroodjes mee. Dit hebben wij dus niet gedaan, het is puur voor het glanzen namelijk en niet voor de smaak. Bak in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

image-2016-09-25-2 image-2016-09-25-3

image-2016-09-25-4 image-2016-09-25-5

image-2016-09-25-6

Het maken van de saucijzenbroodjes. De vulling ziet er nu niet zo smakelijk uit, haha.

Je kan deze broodjes ook invriezen, dus als je er 10 maakt en je bent, net zoals wij, met z’n tweeën, dan kun je dat dus gerust doen.

image-2016-09-25-8 image-2016-09-25-9

En zo zien de broodjes er dan uit na 20 minuten in de oven. Ze zijn gewoon gaar, ook al is het deeg nog heel licht. Dit kun je dus een beetje verhelpen door nog een ei te gebruiken en dat eroverheen te smeren zodat de broodjes meer gaan glanzen.

Wat vonden we ervan? 
Deze broodjes zijn LEKKER! Je proeft goed de pompoen en ook de kruiden komen goed tot hun recht – er zat iets teveel chilipeper in, maar hé, je kan niet alles hebben. Johan vond ze ook heel lekker en hij zei dat hij vaker saucijzenbroodjes wil gaan maken. Je kan natuurlijk veel verschillende combinaties maken van ingrediënten. Ik kijk er naar uit! Deze broodjes zijn dus een aanrader om te maken!

Zo. Dat was alvast één doel van het herfstlijstje. Op naar de volgende…!

Advertenties

2 gedachtes over “Herfst-lijstje | Gerechten met pompoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s