Mijn lievelingsdieren.

Als kind had ik eigenlijk maar één lievelingsdier. Waar veel kinderen roepen ‘hond!’ of ‘kat!’ als je hen vraagt naar hun lievelingsdier, zei ik altijd ‘de cheeta is mijn lievelingsdier.’ Ik kon niet goed uitleggen waarom. Ik denk omdat het zo’n mooi dier is, zo snel en krachtig maar toch ook slank en soepel – maar dat zijn meer argumenten die ik nu zou geven als je me zou vragen naar de cheeta, ik denk niet dat ik dit als kind had geantwoord. De cheeta dus.

image-2016-08-28 (13)

De foto die je hierboven ziet maakte ik in Zoo Parc Overloon. Ik heb meerdere foto’s van cheeta’s, maar dit was de eerste die ik tegenkwam. Sinds een aantal jaren kan ik niet zo goed meer antwoord geven op de vraag ‘wat is je lievelingsdier?’ Ik heb namelijk meerdere lievelingsdieren inmiddels. Vandaag ga ik deze aan jullie laten zien! Op één na zijn het allemaal eigen foto’s, van mijn favoriete vis heb ik geen foto.

Met Johan had ik het over mijn verschillende favoriete dieren. Er zitten een aantal zoogdieren bij en een flink aantal vogels. En een vis dus. Johan vroeg me of ik ook een favoriet reptiel heb, als we dan toch bezig zijn. Hier kon ik niet echt antwoord op geven. Ik denk dat ik dan zou kiezen voor de baardagaam, maar echt een lievelingsreptiel heb ik niet. Maar dus wel een aantal andere lievelingsdieren.

image-2016-08-09 (15) image-2016-09-09-2

Eén van die lievelingsdieren is de kookaburra. Er is een soort met een grijsachtige vleugel (die heet gewoon kookaburra) en de tweede soort heeft een blauwe vleugel en heet daarom blauwvleugel-kookaburra. Originele naam hè. Deze vogel wordt ook wel lachvogel genoemd. De foto links heb ik afgelopen zomer gemaakt in de dierentuin van Praag en de foto rechts is van één van onze bezoekjes aan Faunapark Flakkee (als linkje één van de artikelen die ik over dit park schreef). Inmiddels heb ik al een flink aantal foto’s gemaakt van deze vogel, maar iedere keer als ik ‘m zie ga ik toch weer een foto maken. Ik vind ze namelijk heel erg mooi, ze zien er heel lief en schattig uit (maar die snavel voelt denk ik niet zo prettig, haha) en ze maken heel grappige geluidjes. Eén van mijn lievelingsvogels dus!

image-2016-09-09-8

De volgende vogel is misschien een beetje gek voor sommigen om als lievelingsvogel te hebben. Het is namelijk de reiger, die je in Nederland dus regelmatig ‘gewoon’ in het wild ziet. De foto hierboven is gemaakt bij landgoed Clingendael in Den Haag. Dit is ook een wilde reiger. Ik weet niet zo goed waarom ik reigers zo mooi vind. Ik zie ze regelmatig en vind ze gewoon erg mooi. Ze zijn heel majestueus (mooi woord) als ze vliegen en als ze ineengedoken zitten zijn het net van die kleine, oude, deftige mannetjes vind ik. Als ze een visje of iets dergelijks hebben gezien en die gaan vangen zijn ze heel erg geconcentreerd en dat vind ik ook erg mooi. De reiger dus!

image-2016-09-09-6 image-2016-09-09-7

Voor de afwisseling: een zoogdier. De capibara! Ik kan echt niet uitleggen waarom ik ze zo geweldig vind, maar altijd als ik een capibara zie moet ik een foto maken. Ik wil ze heel graag een keertje aaien. Ze zijn grappig, schattig, mooi, zien er leuk uit en maken soms hele schattige geluidjes. Oh, en kleine capibara’s zijn nóg schattiger! Deze foto’s heeft Johan gemaakt in uilen- en dierenpark De Paay in Beesd (aanrader, superleuk park!).

image-2016-09-09-3 image-2016-09-09-4

Gelijk nog even een zoogdier: de keizertamarin! Als je mij een beetje kent dan weet je dat dit mijn favoriete aapje is. Ik vind ze zó schattig met hun snor! Ze heten overigens keizertamarin omdat hun snor lijkt op die van keizer Wilhelm II, haha. Deze foto’s heb ik gemaakt in Avifauna. Ik hou echt van keizertamarins. Ik hou niet zo van apen trouwens, alleen kleine apensoorten vind ik leuk (bijvoorbeeld het lisztaapje, zo leuk! Die heb ik pas één keer gezien, ook in Beesd) – daarvan is volgens mij deze dus het leukste.

koraalduivel-1050x600

Dit is dan mijn favoriete vis! Hier had ik dus geen foto van, daarom komt deze foto hiervandaan. Ik vind vissen fotograferen sowieso onmogelijk. Veel vissen vind ik erg mooi, maar deze is mijn favoriet. Dit is de koraalduivel, ook wel schorpioenvis genoemd. Er zijn volgens mij meerdere soorten van. Ik vind ze zó mooi! Zulke mooie kleuren en die vinnen zijn zo sierlijk. Ze zijn trouwens wel erg giftig.

image-2016-09-09-1 image-2016-09-09

Tot slot nog meer vogels. Als je mij ook maar een klein beetje kent, dan weet je dat ik dol ben op uilen. Daarom was het ook fantastisch toen Johan en ik eerder dit jaar naar uilen- en dierenpark De Paay in Beesd gingen (linkje eerder in dit artikel). Daar hebben ze namelijk héél veel soorten uilen. Hier vond ik mijn tweede favoriete uil, want eerst was het alleen de kerkuil. Ik vind vrijwel alle uilen geweldig, maar de kerkuil is echt een favoriet. Die zie je op de foto rechts. Zo’n lief gezichtje en zo’n mooie vacht… Deze foto is gemaakt in Faunapark Flakkee, waar ze soms (meestal op Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag) roofvogels en uilen van dichtbij laten zien. Ik heb daar ook een kerkuil vastgehouden, maar helaas kon ik deze foto niet meer vinden.

Mijn tweede favoriete uil is er dus bijgekomen toen we in De Paay waren: de Maleise bosuil. Die zie je vanzelfsprekend op de linkerfoto. ZO MOOI. Ik heb heel lang bij dit hok staan kijken. Wat een prachtige vogel.

Dat waren mijn lievelingsdieren! Heb jij ook een lievelingsdier, of misschien net zoals ik meerdere? Welke dan en waarom? 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.