Gelezen boeken van de afgelopen tijd.

Eigenlijk laat ik bijna nooit zien welke boeken ik lees. Soms laat ik wel eens wat boeken zien die ik heb gekocht – veelal op het Boekenfestijn – maar daarna lees je hier bijna nooit meer iets over hoe ik het boek vond. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het leek me leuk om jullie weer eens wat boeken te laten zien die ik heb gelezen en jullie te vertellen waar ze over gingen en natuurlijk wat ik ervan vind! Ik heb niet van alle boeken foto’s kunnen maken, want een aantal had ik geleend en die zijn alweer terug naar hun eigenaar, dus daarvoor heb ik even een afbeelding van internet geplukt (en van bron voorzien).

image-2016-08-10

Van deze twee boeken mag ik eigenlijk alleen de rechter laten zien bij ‘gelezen boeken’, want het linkerboek las ik niet uit. Ik wil ‘m nog wel een tweede kans geven, want de film – Er ist wieder da – vond ik fantastisch. Het boek is echter wat lastig geschreven waardoor ik er nog niet doorheen gekomen ben.

Daar is hij weer – Timur Vermes
Voor degenen die niet weten waar het boek (Daar is hij weer) dan wel de film over gaan: Zomer 2011. Adolf Hitler wordt wakker op een verlaten veld in Berlijn. Zonder oorlog, zonder partij, zonder Eva. Hij dwaalt rond in een volstrekt onherkenbare stad en iedereen die hij aanspreekt denkt dat hij een ironische imitator is. In die hoedanigheid wordt Hitler een hype. 

Het idee van dit boek is natuurlijk bizar. We weten allemaal dat Hitler dood is – zelfs als hij de oorlog heeft overleefd, zoals geruchten nog wel eens stellen, kan hij nu alsnog niet meer leven – in 2011 trouwens ook niet. Hij werd namelijk al geboren in 1889. Los daarvan is het idee nog steeds bizar. Hoe zou het zijn als dit verhaal waar zou zijn? Het bizarre van dit boek – en van de film trouwens ook – is dat het bekeken wordt vanuit de persoon Hitler. Het boek is geschreven in de ik-vorm en ook de taal van rond de Tweede Wereldoorlog wordt aangehouden. Dit maakt het lastig om te lezen, maar ik wil het graag nog een tweede keer proberen omdat ik de film zo goed vond. Oh, en ik vind de cover prachtig gemaakt. Dat ook.

De ijsballon. Een dramatische ontdekkingsreis naar de Noordpool – Alec Wilkinson 
Dit boek vertelt over een hele bijzondere ontdekkingsreis naar de Noordpool, namelijk één per luchtballon. Het vertelt het verhaal van een Zweedse ingenieur, S.A. Andrée, die samen met twee compagnons naar de Noordpool vertrok: Aan het einde van de negentiende eeuw waren alle pogingen om per schip of per slee de Noordpool te bereiken gestrand; vele poolreizigers hadden daarbij het leven verloren. De Zweedse ingenieur S.A. Andrée was ervan overtuigd dat een reis per luchtballon dé manier was om de hindernissen te overwinnen die het poolijs opwierp. Andrée en zijn twee compagnons vertrokken – uitgerust met wetenschappelijke instrumentarium en voldoende proviand voor een reis van vele maanden – op 11 juli 1897. Ze zijn nooit meer levend teruggezien. Wat er met hen is gebeurd werd pas duidelijk in 1930, toen een groep walvisvaarders de resten van de expeditie – inclusief het logboek – aantrof in het ijs. Alec Wilkinson vertelt het verhaal van de ijsballon en plaatst het in de context van die tijd. De polen oefenden een enorme aantrekkingskracht uit op wetenschappers en avonturiers, wat aan het begin van de twintigste eeuw culmineerde in de tochten van grote poolreizigers als Scott, Amundsen en Shackleton. 

Hoewel ik het ergens wel jammer vond dat gelijk werd verteld hoe het verhaal afliep – ze werden nooit meer levend teruggezien, het einddoel werd niet bereikt – was het verder niet storend voor het lezen van het verhaal. Er wordt gebruik gemaakt van de logboekgegevens, soms in dagboekvorm, die vertellen hoe het leven op de onherbergzame plekken waar de mannen kwamen, was. Het leest makkelijk weg, hoewel sommige stukken wat ingewikkelder zijn doordat er hier en daar wat wetenschappelijke taal wordt gebruikt. Wat ik overigens wel goed vond, want je begrijpt het verhaal en de motivatie van de mannen dan wel beter. Daarnaast zitten er in het boek verschillende afdrukken van originele foto’s uit die tijd en van de expeditie, dat vond ik wel tof om te zien. Het wordt dan gelijk veel echter. De context van het verhaal, van de tijd en de voorbereidingen van de expeditie en dergelijke worden uitgebreid verteld. Dit maakt het verhaal duidelijker en ik werd ook nieuwsgierig hoe het verder zou gaan. Een aanrader, dit boek!

image-2016-08-10 (1)

Dan de eerste twee delen van een serie: Tunnels. Het eerste deel heet gewoon Tunnels, het tweede deel Dieper. Er zijn nog 3 andere delen – die ik graag op een volgend Boekenfestijn, waar deze twee ook gekocht zijn, zou willen aanschaffen. Ik ben namelijk benieuwd hoe het boek verder gaat. Het verhaal gaat over een 14-jarige jongen, Will Burrows, die uit een gek gezin komt. Hij deelt met zijn vader een passie voor archeologie en opgravingen. Als zijn vader onder mysterieuze omstandigheden verdwijnt, gaat Will samen met een vriend, Chester, op zoek. Hun zoektocht leidt hen naar een bizarre ondergrondse wereld. Ze ontdekken een groot geheim dat levensbedreigend blijkt te zijn. De vraag is of ze ooit weer bovengronds komen…

Ik vond de boeken spannend en lekker ‘weg lezend’ genoeg om ze uit te lezen. Toch ergerde ik me hier en daar aan de personages en aan de schrijfstijl van de auteur. Omdat het verhaal over een 14-jarige jongen gaat, zijn de emoties soms ook zo beschreven en is het boek soms een beetje te naïef, kinderachtig, voor mij. Avonturen lopen soms iets te makkelijk af vind ik en sommige dingen worden heel kinderlijk beschreven. Dat vond ik wel een minpunt. Het verhaal zit echter wel goed in elkaar, je hebt geen idee hoe het verder gaat en uiteindelijk afloopt. Daardoor bleef ik lezen en wil ik nu dus graag ook deel 3, 4 en 5 lezen. Je moet wel echt deel 1 lezen voor het tweede deel, want het verhaal gaat verder in het tweede boek. Je kan de verhalen dus niet los van elkaar lezen.

1001004007161202
Bron

Knock Out – Joop Gottmers (& Henk Stoorvogel) 
Dit bijzondere boek las ik in anderhalve dag uit. Ik wilde gewoon niet stoppen omdat ik wilde weten hoe het afliep. Het verhaal vertelt over de bokser Joop Gottmers die terecht komt in de criminele onderwereld van drugs(handel), drank, wapens en vrouwen. Maar vooral drugs (cocaïne). Daarnaast gaat het boek ook over boksen. Joop vertelt zijn levensverhaal en het is bizar. Ik had nog nooit zo’n verhaal gelezen. Hij doet eigenlijk alles wat God verboden heeft, en meer. Uiteindelijk komt hij op een hele bijzondere manier in aanraking met het geloof en dan verandert zijn hele leven. Ik kan niet anders dan dit boek heel erg aanraden. Ik vond het heel bijzonder. Joop deelt tegenwoordig zijn verhaal met kinderen, jongeren en volwassenen, om het evangelie te verspreiden. Echt heel tof. Dikke aanrader!

1001004010953106
Bron

De man die naar Auschwitz wilde – Denis Avey (met Rob Broomby) 
Dit boek stond al heel lang op het ‘wil ik nog eens lezen’-lijstje. Mijn moeder had het boek en toen ik het eenmaal van haar had geleend, had ik het binnen no time uit. Ik bleef erin lezen omdat ik, net als bij het boek van Joop Gottmers, wilde weten hoe het verder ging en hoe het af zou lopen met deze man. Dit boek wil ik ook aan iedereen aanraden, het is erg bijzonder. Het verhaal: ‘Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. 
Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.’ 

Een bizar verhaal natuurlijk. Echt heel gek. Waarom zou je dat doen? In het boek wordt het allemaal uitgelegd met de fijne, pakkende schrijfstijl van Denis. Hij heeft uiteindelijk de oorlog overleefd, anders had hij het boek natuurlijk niet kunnen schrijven, en vertelt naast zijn bijzondere verhaal tijdens de oorlog ook over hoe het ná de oorlog eraan toe ging. Dit gedeelte van het boek vond ik ook indrukwekkend om te lezen. Aanrader! Ga dit boek lezen!

image-2016-08-10

En deze boeken lees ik op het moment
Tot slot (want dit artikel is al véél te lang, respect als je het tot hier helemaal gelezen hebt!): de boeken die ik momenteel aan het lezen ben. Drie boeken door elkaar? Haha, ja. Dat komt doordat het bovenste boek – over de vrouwen van Rome – niet echt een leesboek, maar meer een studieboek is. Hier lees ik dus af en toe een gedeelte van, maar na een tijdje ben ik het dan weer zat. Het is overigens wel een interessant boek. Het onderste boek ligt in mijn nachtkastje, daar lees ik iedere avond en soms ook ’s ochtends een paar verhalen uit. Dit boek, Onsterfelijke laatste woorden beschrijft de laatste woorden van bekende (en minder bekende, haha) mensen uit het verleden. Het begint in het Egypte van zo’n 2600 jaar voor Christus en eindigt in 2009 met Keith Floyd. En er zit van alles tussenin, het is heel divers. Doordat het korte biografieën zijn steeds, van één pagina, leest het niet vlot weg. Daarom lees ik dit boek dus tegelijkertijd met  Vrouwen van Rome. En dan is er nog tot slot het boek Het voorbijgaan van Nicci Gerrard. Ik had dit boek al eens eerder gelezen, maar vind het wel mooi, dus leende ik het van mijn moeder en lees ik het nu opnieuw. Dit is een roman en hier kan je dus langere stukken in één keer in lezen. Het gaat over een vrouw wiens huwelijk in de soep loopt en hoe het leven van iedereen in het gezin (vrouw, man, drie dochters) verandert. En dan ligt er op de grote stapel nog één boek op mij te wachten, dat ook een studieboek is maar waar ik wel veel zin in heb om in te beginnen: Mysteries van het Christendom. Je kan vast wel raden waar dat over gaat (onder andere over de lijkwade van Turijn).

Zo, knap als je het tot hier gelezen hebt. Dit artikel telt namelijk ongeveer 1800 woorden, oeps… Ik moet vaker vertellen over de boeken die ik lees, haha. Tenminste, als jullie dat leuk vinden? Ik vond het wel leuk om over te vertellen in ieder geval. Welk(e) boek(en) lees jij momenteel/welke boeken kun jij me aanraden en waarom?

Advertentie

2 gedachtes over “Gelezen boeken van de afgelopen tijd.

  1. Ik heb de film “Er ist wieder da” gezien, en was absoluut niet enthousiast, nu ben ik echter wel benieuwd naar het boek. Ook het boek over Auschwitz lijkt me erg interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.