Vakantie dag 7: Theresienstadt/Terezín (en een stukje Praag).

Maandag 25 juli 2016 
Vandaag zijn we twee jaar getrouwd ❤ Dat vieren we vanavond met een iets luxer etentje dan de andere dagen – en sowieso vieren we het al doordat we op vakantie zijn. Na het ontbijt zijn we naar Theresienstadt geweest (op ongeveer 60 kilometer van Praag), een gevangenis en doorvoerkamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd officieel geen concentratiekamp genoemd. Er zaten voornamelijk politieke gevangenen, maar ook Joden en er waren veel kinderen. De meeste mensen werden na een korte periode in dit kamp doorgevoerd naar Auschwitz, twee transporten gingen naar Bergen-Belsen. De mensen die naar deze kampen werden vervoerd werden direct bij aankomst vergast. In Theresienstadt had je nog een kans, ook al was het een kleine, om te overleven. Theresienstadt is overigens de Duitse naam, de Tsjechische naam is Terezín. Het kamp wordt ook wel ‘de kleine vesting’ genoemd. De vesting bestaat namelijk al sinds het einde van de negentiende eeuw en werd dus al langer gebruikt dan alleen in de Tweede Wereldoorlog. Hier is het echter bekend door geworden. Het hele dorp werd bezet door de Duitsers.

In 2005 heb ik ook een bezoek gebracht aan dit kamp en ik wist nog best veel dingen. Het maakt erg veel indruk als je in een dergelijk kamp bent, je proeft nog echt de sfeer en ook vooral de angst, uit die tijd. Heel bizar. We hebben verschillende exposities gezien met informatie, foto’s, persoonlijke spullen en meer. Daarnaast hebben we het kamp bekeken. Het stadje staat verder ook echt in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Er is verder vrijwel niets te beleven. Ik heb niet zoveel foto’s gemaakt, omdat ik dat ergens niet heel passend vond. De foto’s brengen ook niet goed de sfeer over vind ik. Eigenlijk moet je er zelf geweest zijn – of in een ander concentratiekamp – om te begrijpen wat ik bedoel.

image-2016-08-06 (19)

Als je van de parkeerplaats naar het kamp loopt, loop je langs deze begraafplaats. Hier zijn 601 graven van mensen die veelal niet geïdentificeerd zijn. Zij zijn geëxecuteerd in Theresienstadt (de meeste door een vuurpeloton, een aantal mensen door middel van ophanging – deze doden zijn allemaal politieke gevangenen, bijvoorbeeld communisten; de Joden werden vervoerd naar andere kampen) en in een massagraf gedumpt. Aan het eind van de oorlog zijn de lichamen opgegraven en herbegraven, ieder voorzien van een steentje, op de begraafplaats. 

image-2016-08-06 image-2016-08-06 (1)

De poort met daarboven ‘Arbeit macht frei’ ken je wellicht uit Auschwitz (alle drie de kampen hadden overigens zo’n poort daar), maar ook in Theresienstadt is de spreuk te vinden.

image-2016-08-06 (2) image-2016-08-06 (3)

We liepen ook door een hele lange, best wel lage, tunnel (ongeveer 500 meter) waardoor de gevangenen ook moesten lopen die vervolgens geëxecuteerd werden op het veld. Het was er kil en donker en aan één kant zaten steeds kleine raampjes waardoor je op het executieveld kon kijken. Je proefde bijna de angst in deze tunnel. Mensen gingen daar hun dood tegemoet en dat wisten ze. Vanaf het executieveld waren verschillende poorten naar verschillende delen van het kamp te zien. Eén ervan zie je op de foto links.

De foto rechts toont een aantal barakken. De mensen zaten vaak opgepropt met slechts één wc en één wasbak met wel 50 mensen – of nog meer – in een kleine ruimte. Echt heel bizar om te zien.

image-2016-08-06 (20) image-2016-08-06 (4)

In één van de musea zagen we verschillende keren een hand op de muur. Iedere keer ging het hek een beetje verder op en aan het eind was het hek helemaal opengebroken en de hand bevrijd. De expositie volgde het verloop van de oorlog en de handen en hekken ook. Dit vond ik erg mooi.

In het dorp waren ook twee musea. Op een gegeven moment werd het ook een beetje teveel, als je al die verhalen leest en persoonlijke spullen en foto’s ziet van onschuldige mensen die hier – of in een ander kamp – zijn omgebracht omdat ze een andere politieke mening of geloof hadden… Dat doet wat met je. Met mij in ieder geval wel. De foto rechts laat één van de indrukwekkendste dingen zien die ik in Theresienstadt heb gezien. De gele vlakken tonen alleen maar namen met geboortedata. Van kinderen. De hele kamer is bedekt met deze namen. Dit zijn de namen van alle kinderen die in dit kamp geweest zijn. Slechts een paar honderd hebben uiteindelijk de oorlog overleefd.

Na ons bezoek (en goede lunch in het restaurant) zijn we naar het hotel gegaan, in plaats van eerst nog naar een kasteel, zoals we van plan waren. Hier kozen we voor omdat het erg warm was en al na 15 uur ’s middags. Na wat opfrissen zijn we de stad Praag nogmaals ingegaan. We hebben lekker rondgelopen en weer veel moois gezien. Op een marktje kocht ik een houten uiltje. In de wijk ‘de kleine zijde’ hebben we het park bij de senaat van het parlement bezocht. Ik zag dit toevallig in de reisgids staan. Het stond niet bij de hoogtepunten, maar ik vind dat je dit park, de Wallensteintuin (op de bordjes, in het Tsjechisch, Valdštejnská zahrada) echt moet bezoeken. Het is namelijk een prachtige plek! Het was heel mooi; met fonteinen, beelden, het paleis met de schilderingen (zie de foto’s), een vijver met koikarpers en watervogels, (witte) pauwen én een volière met 6 oehoes. Dat laatste alleen al vond ik een goede reden om er heen te gaan, want uilen.

Het park ging bijna sluiten dus zijn we op zoek gegaan naar een restaurant. We hebben wat luxer Tsjechisch gegeten op een terras met uitzicht op het water en de Karelsbrug. Heerlijk eten op een prachtige plek, met flinke fooi alsnog maar zo’n €55. Door de mooi verlichte stad waar het nog steeds gezellig druk was zijn we teruggelopen naar de metro. Net voor half 11 waren we weer in het hotel. Het was vandaag opnieuw heel mooi weer en erg warm.

image-2016-08-06 (5) image-2016-08-06 (7)

Moois in Praag… We zagen weer verschillende kerken.
Hier zijn we niet binnen geweest.

image-2016-08-06 (6) image-2016-08-06 (8)

Op de markt, waar we toevallig langsliepen, waren allerlei kraampjes met leuke souvenirtjes (ook met minder leuke trouwens) en eten. Ze hadden ook nog steeds houten vogels die je op kan hangen en waarbij je aan een touwtje kan trekken zodat de vleugels op en neer gaan – die hebben mijn ouders in 2005 voor mij gekocht en ik heb ‘m nog steeds. Nu kocht ik dus alleen een houten uiltje – die komt binnenkort voorbij in het artikel met de souvenirs. Rechts zie je het paleis waar momenteel de senaat van het parlement in zetelt. Erg mooi met de schilderingen.

image-2016-08-06 (9) image-2016-08-06 (10)

image-2016-08-06 (11) image-2016-08-06 (12)

image-2016-08-06 (21)

Een selectie van de vele foto’s die ik maakte van het mooie park. Er stonden ook veel verschillende beelden, die bijna allemaal gemaakt waren door een Nederlandse kunstenaar. En we moesten natuurlijk ook even een fotootje van ons samen maken (valt het je op dat ik nooit het woord ‘selfie’ gebruik? Vind ik stom).

image-2016-08-06 (13) image-2016-08-06 (14)

Toen we richting het restaurant liepen zagen we bij het water heel veel zwanen. Daar gingen we dus even een kijkje nemen. Het uitzicht was overigens ook heel mooi.

image-2016-08-06 (15) image-2016-08-06 (16)

image-2016-08-06 (22)

Nog een foto van het uitzicht bij de zwanen, en rechts zie je ons uitzicht vanaf het terras waar we gegeten hebben. Je kwam daar via een héél smal steegje, waar ik overigens helaas geen foto van heb gemaakt (het was zo smal dat er aan beide kanten een stoplicht stond zodat je wist wanneer je naar boven of beneden kon). Er stond naast het terras ook een hele verzameling gieters, dat vond ik grappig.

image-2016-08-06 (17) image-2016-08-06 (18)

Op het plein met het stadhuis maakte ik nog wat foto’s van de mooi verlichte gebouwen.

Dat was alweer een dag in en om Praag! In het volgende artikel over onze vakantie vertel ik je meer over de dierentuin van Praag, want een bezoekje daaraan kon natuurlijk ook niet ontbreken!

Een gedachte over “Vakantie dag 7: Theresienstadt/Terezín (en een stukje Praag).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.