Update: hoe gaat het met mijn studie en stage (en solliciteren)?

Het leek me wel weer eens tijd om een update te schrijven over hoe het nu met mijn studie en mijn stage gaat. Tussen haakjes zie je ook staan ‘en solliciteren’. Daar wilde ik ook wat over vertellen, want daar ben ik ook mee begonnen. De laatste tijd was het steeds erg stil op mijn blog en als iemand vroeg waarom, dan zei ik dat ik het heel druk had met mijn studie en stage. Dat is ook zo, maar het is misschien dus ook wel leuk om er wat meer over te lezen! Ik vertel gewoon maar wat dingetjes over hoe mijn studie gaat tot nu toe, wat er de afgelopen tijd is gebeurd. Over stage vertel ik tussendoor ook wat en tot slot vertel ik iets over blok 4, het laatste blok op de Hogeschool. Oh ja, en over solliciteren, zoals beloofd.

Het einde van mijn studie is in zicht! Ongelooflijk hoe snel dit jaar is gegaan. Echt niet normaal. De weken vliegen voorbij en ik leer ongelooflijk veel. Ik ben heel erg gegroeid als persoon en dat zie ik zelf ook. Dat vind ik wel bijzonder en daarnaast vind ik het fijn. Ik vind persoonlijke ontwikkeling namelijk heel belangrijk. Het vierde blok van mijn studie is afgelopen dinsdag begonnen (de Hogeschool heeft wel meivakantie, maar slechts één week), dit is tevens het laatste blok van mijn studie. Ik ga jullie eerst wat vertellen over de resultaten van blok 3.

In blok 3 volgde ik de meeste vakken in één keer. Ik had als eerste weer studieloopbaancoaching (SLC), een vak dat ik ieder blok volg. In blok 4 is dit ook nog. Aan het einde van ieder blok krijg je, net als voor stage, een beoordeling. Bij mij staat er iedere keer netjes een ‘V’, van ‘voldoende.’ In blok 3 draaide SLC voornamelijk om het assessmentdossier. Dit is het dossier waarmee je uiteindelijk je eindassessment gaat doen. Het eindassessment kun je zien als de ‘afstudeer-les’, om te laten zien op je stageschool of werk dat je startbekwaam docent bent. Het dossier is een extra ondersteuning waarin je laat zien dat je de zeven competenties van het docentschap beheerst. Dit was ontzettend veel werk, maar ik ben wel trots op het eindresultaat. Ik heb al goedkeuring ontvangen van het centrum van de Hogeschool dat hierover beslist. Ik kan nu dus een afspraak gaan maken voor het eindassessment.

Daarnaast volgde ik ook nog een aantal vakken. In blok 3 was voor mij het laatste vak van vakdidactiek geschiedenis. Het draaide om het maken van toetsen, erg nuttig en toepasbaar in de praktijk. Op mijn stage heb ik inmiddels verschillende toetsen zelf gemaakt en nagekeken. Op het moment dat ik dit schrijf liggen er nog twee (zelfgemaakte) repetities van vwo 3 om na te kijken. Dit laatste vak van vakdidactiek heb ik nog geen cijfer van binnen. De opdracht was het maken van twee verschillende toetsen voor verschillende onderwijsniveaus.

Naast dit vak volgde ik nog een ander vak voor geschiedenis, Historisch Redeneren. Hiervoor kregen mijn klasgenootje en ik een vervangende opdracht, omdat zowel wij als de docent het oorspronkelijke tentamen niet echt zinvol vonden om te maken. We hebben allebei al soortgelijke vakken gevolgd op de universiteit, vandaar. Voor deze opdracht moest ik een lessenreeks(je) ontwerpen met bepaalde kenmerken van historisch redeneren erin. Dit heb ik vorige week pas ingeleverd, dus ik heb hier nog geen cijfer van.

Verder heb ik nog twee vakken gevolgd. Het ene was groepsdynamica – over klassenmanagement, hoe ga je om met verschillende groepen en bijvoorbeeld met conflicten en pesten – en voor dat tentamen had ik nauwelijks geleerd (doordat ik zo druk was met het assessmentdossier). Ik haalde echter een 9,4! Ik snap nog steeds niet hoe. En tot slot volgde ik Passend Onderwijs 1, waarvoor ik een leerling waarom ik – of mijn stageschool – zich zorgen maakte moest observeren en daarvoor moest ik dan een handelingsplan ontwikkelen. Hier kreeg ik dan ook een cijfer voor. Ik haalde een 7,8. Ik ben erg trots op deze opdracht, ik heb er hard aan gewerkt én het is gelijk in de praktijk te gebruiken. Dat vind ik tof.

Voor blok 4 staan er gelukkig niet zoveel vakken meer op het programma. Ik heb nog SLC – maar dat zal bestaan uit af en toe een bijeenkomst en hier en daar een individueel gesprek in voorbereiding op het eindassessment – en Passend Onderwijs 2. Ik weet nog niet helemaal wat hier de bedoeling van is, het is in ieder geval een vervolg op Passend Onderwijs 1, wat ik vorig blok dus gevolgd heb. Ik heb ook dezelfde docent. Daar ben ik wel blij mee, want zij is erg leuk. En tot slot heb ik een afstudeerprojectje voor geschiedenis. Ik heb dus voor de lerarenopleiding mijn eindassessment, maar daarnaast moet ik voor geschiedenis ook een afstudeerproject maken. Dit bestaat uit het ontwikkelen van lesmateriaal. Ook prima toepasbaar in de praktijk dus, dat vind ik wel leuk. Het vierde blok wordt dus hopelijk een stukje rustiger dan blok 3 (ook al is dat niet zo heel moeilijk, haha).

Mijn stage loopt door tot het einde van het schooljaar, maar dat is eind juni al (wat lessen betreft) dus dat gaat ook heel snel nu. Ik heb nog een tweede stagebezoek (momenteel aan het regelen, heel gedoe nog) en mijn eindassessment en een aantal weken les, wat toetsen en vergaderingen en dan is het klaar. Ongelooflijk hoe snel het gaat. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin op mijn stageschool gelukkig. Het is soms wel druk, ook al geef ik ‘maar’ 8 uur in de week les. Omdat het voor het eerste jaar is, is het voorbereiden nog veel werk; daarnaast moet ik veel overleggen met mijn begeleiders over hoe ik onderwerpen ga behandelen (dat is natuurlijk ook voorbij als ik mijn diploma heb gehaald) en heb ik ook mijn studie er nog naast. Als ik mijn diploma heb zijn de meeste van die dingen voorbij, dat is wel fijn. Het is momenteel een beetje de tijd van nieuwe vacatures, dus ik ben volop aan het solliciteren. Voor één functie heb ik een afwijzing gekregen en vier andere staan nog open. Eén daarvan is inmiddels gesloten dus ik ben benieuwd of en wat ik daarvan ga horen binnenkort. De andere drie lopen nog. Spannend! Ik hoop dat ik voor het nieuwe jaar wel een leuke functie kan vinden, al is het maar parttime en/of tijdelijk. Dat maakt me niet uit, dan heb ik in ieder geval iets. Dus als je nog een leuke functie weet als docent geschiedenis, tweedegraads, dan hoor ik het graag! Het mooiste is in de regio Rotterdam, maar Breda of bijvoorbeeld Utrecht is ook wel te doen met de trein.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist meer dan 1100 woorden gelezen over mijn stage, studie en sollicitaties. Ik vond het wel leuk om er weer eens over te vertellen; ik hoop dat jullie het ook leuk vonden om te lezen! 

Advertentie

Een gedachte over “Update: hoe gaat het met mijn studie en stage (en solliciteren)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.