Een dagje naar het Rijksmuseum.

Eindelijk kan ik het dan van mijn lijstje met dingen die ik nog wilde zien afstrepen: het Rijksmuseum! Het is schandalig, ik weet het, maar ik was nog nooit in het Rijksmuseum geweest. Afgelopen woensdag is daar echter verandering in gekomen en ik vond het absoluut niet tegenvallen. Gelukkig maar, haha.
Johan en ik zijn al vroeg vertrokken van huis om met de trein naar Amsterdam te gaan. We waren zó vroeg bij het museum dat we zelfs foto’s konden maken bij het I AMsterdam-logo (ik wist niet eens waar het stond in Amsterdam, haha) (maar ik ben dan ook de enige Nederlander volgens mij die niet van Amsterdam houdt) (vooral niet van de drukte en al die toeristen) zonder dat er heel veel mensen voor stonden of liepen. Dat was ’s middags wel anders! We zijn bijna de hele dag in het museum geweest. Rond 16 uur stonden we weer buiten (en we waren er om 9.30 uur ongeveer al!) en zijn we via het Vondelpark en allerlei mooie grachtjes (oké en de Starbucks) weer teruggegaan naar het station. Nadat we  met de trein weer naar Rotterdam zijn gegaan, zijn we nog even de stad ingegaan en hebben we heerlijk gegeten bij Burgertrut. Het was een erg lange dag, maar ik vond het wel heel leuk! En nu mag je drie keer raden wat ik je ga laten zien! …

Juist, de foto’s die ik (en Johan heeft er ook een aantal gemaakt die ik hier zal laten zien) heb gemaakt!

image-2016-01-23 (21)
image-2016-01-23 (20)

image-2016-01-23 (22)

Kan ik gelijk weer een toeristische trekpleister van mijn lijstje met ‘hier zou ik mee op de foto moeten’-dingen afstrepen, haha!

image-2016-01-23

We konden trouwens met 50% korting naar binnen. Deze actie geldt volgens mij niet zo lang meer, maar als je een ING-betaalpas hebt kun je nu met 50% korting een kaartje kopen bij de kassa. Als je op een rustige dag gaat, zoals wij, hoef je helemaal niet lang te wachten bij de kassa – wij hoefden zelfs überhaupt niet te wachten, we waren meteen aan de beurt – en dan is dit wel een erg fijne aanbieding! Voor €17,50 stonden we met z’n tweeën binnen!

image-2016-01-23 (1) image-2016-01-23 (2)

Beneden is momenteel een kleine tentoonstelling over het schilderij wat je links ziet en wat je zou moeten herkennen (vind ik), Het straatje van Vermeer. Iemand heeft namelijk onderzoek gedaan en aan de hand van een aantal archiefstukken van het gemeentearchief van Delft ontdekt waar het straatje geweest moet zijn. Het enige dat nog resteert is het poortje. Je ziet rechts namelijk hoe het straatje er nu uitziet. Het lijkt me toch wel tof als je als (kunst)historicus zo’n ontdekking doet, maar wat ga je daarna dan doen? Dan is je levenswerk toch wel voltooid? Haha.

image-2016-01-23 (3)

Ik heb eigenlijk niet zoveel met Aziatische kunst, maar deze wachters van een tempel uit Japan vond ik toch wel erg indrukwekkend. Het valt zo op de foto niet echt op, maar zijn ongeveer 2,5 meter hoog! Ze hebben een prominente plaats in de zaal en dat maakt wel indruk.

image-2016-01-23 (4) image-2016-01-23 (6)

Links zie je een schilderij van Mesdag (je weet wel, die van het enorme Panorama Mesdag in Den Haag – aanrader om eens heen te gaan trouwens!). Je ziet zijn stijl gelijk wel weer terug vind ik. En rechts zie je de bibliotheek van het Rijksmuseum. Althans, een gedeelte daarvan, want er is nog een enorm gedeelte waar je niet bij mag komen. En de ruimte die je wél kunt zien is al de grootste bibliotheek van Nederland. Hebben ❤

image-2016-01-23 (5)

Op het Rijksmuseum hing aan de buitenkant een poster met daarop heel groot ‘BREITNER’ en dat er een tentoonstelling zou zijn met werk van hem. Ik kende eigenlijk niets van Breitner en het werk dat op die poster stond (als je goed kijkt op de eerste foto kun je het zien) vond ik niet echt mooi, dus ik verwachtte er niet al teveel van. En toen zag ik dit schilderij. Misschien vind je het helemaal niet bijzonder, maar ik vind het zó mooi! Ik bleef er steeds maar naar kijken en toen ik andere schilderijen in de zaal ging bekijken ging ik daarna tóch weer terug naar deze. Ik kan niet zo goed vertellen waarom het zo’n indruk op me heeft gemaakt. Misschien omdat het een foto lijkt (daar is het overigens ook op gebaseerd) en dat de mensen in hun beweging zijn vastgelegd. Ik weet het niet. Ik vind het in ieder geval prachtig. Misschien wel het mooiste schilderij dat ik heb gezien in het Rijksmuseum, buiten de bekende schilderijen dan hè, maar dat tellen we gewoon even niet mee 😉

image-2016-01-23 (7) image-2016-01-23 (8)

Links een schilderij van meneer Melchior de Hondecoeter (ik verzin het ook niet), een Nederlandse schilder die voornamelijk vogels schilderde. Er hangen meerdere schilderijen van hem in het Rijks en ze zijn allemaal even mooi vind ik. Deze heb ik gefotografeerd, vooral ook omdat de bijnaam van het schilderij zo grappig is: Het drijvende veertje. Kun je het veertje überhaupt ontdekken? Haha.
Rechts zie je een schilderij van een VOC-handelspost van Nederland in Azië. Ik herkende het schilderij van een afbeelding het boek van mijn vwo 2-leerlingen, haha! Toen moest ik het wel op de foto zetten.

image-2016-01-23 (9) image-2016-01-23 (10)

Dat geldt ook voor deze twee schilderijen. Die herkende ik ook uit het vwo 2-geschiedenisboek, haha! Het schilderij links gaat over de strijd tussen de katholieken en protestanten, die gelovigen in hun bootje en dus naar hun kant proberen te trekken. Rechts zie je de Beeldenstorm, maar dat had je zelf ook wel kunnen bedenken toch?

image-2016-01-23 (11) image-2016-01-23 (12)

Ik had al zoveel moois gezien en toen kwam nog de Eregalerij. Hoewel ik niet alles mooi vind wat er hangt (vooral de huidige tentoonstelling is vreselijk, daar heb ik geen foto’s van gemaakt maar Johan wel dus kijk vooral op zijn blog als je het wilt weten – en anders moet je trouwens ook kijken, want hij heeft ook mooie foto’s gemaakt en er zitten ook zeker andere bij dan die van mij!), vond ik de Nachtwacht wel erg indrukwekkend. Vooral omdat het zo groot is. Ook het schilderij rechts vond ik erg mooi. Dit is ook van Rembrandt.

image-2016-01-23 (13)

Net als deze, maar dit schilderij ken je denk ik wel. Eén van de zelfportretten van Rembrandt.

image-2016-01-23 (14)

Hé, nog een bekend schilderij (voor mij dan): de bedreigde zwaan. Deze hangt ook in de eregalerij en volgens mij volkomen terecht. Als je er meer over wilt weten, klik dan even hier.

image-2016-01-23 (15)

Nog een prachtig schilderij dat de eregalerij zeker waard is: het melkmeisje van Johannes Vermeer. Ik vind de kleuren op zijn schilderijen echt prachtig en het tafereel is ook zo mooi. Het is een rustig schilderij en daar hou ik wel van. Ik vind het trouwens niet zo mooi als het meisje met de parel dat in het Mauritshuis hangt, maar deze komt wel erg in de buurt. Het straatje dat je bovenaan dit artikel al kon zien vind ik ook tof, maar op een andere manier. Conclusie: ik hou van de schilderijen van Vermeer.

image-2016-01-23 (16)

Op de derde verdieping wordt aandacht besteedt aan kunst uit de tweede helft van de afgelopen eeuw (ca. 1950-2000). Je moet er van houden, zullen we maar zeggen. Voor de vorm heb ik maar een schilderij van Karel Appel vastgelegd. Ik heb er niets mee, maar de kleuren vind ik wel mooi. Er hingen en stonden nog veel vreselijkere schilderijen en kunstwerken. Sommige waren gewoon ronduit lelijk, andere afschrikwekkend en weer andere begreep ik gewoon niet (8 balken die opgestapeld staan?). Als je van Gerrit Rietveld houdt moet je trouwens zeker gaan kijken, want er staan verschillende stoelen die door hem ontworpen zijn. Het enige dat ik kon denken was ‘hier kun je toch niet lekker op zitten?’ maar dat zal ook wel niet belangrijk zijn, haha. Je kan er ook filmpjes zien van verschillende kunstenaars. Weet je dat ook weer. Deze etage hadden we héél snel gezien, haha.

image-2016-01-23 (17) image-2016-01-23 (18)

Vervolgens heb ik nog wat foto’s gemaakt in Amsterdam zelf, zoals van het Paleis op de Dam en van de Kalverstraat.

image-2016-01-23 (19) image-2016-01-23 (23)

image-2016-01-23 (24) image-2016-01-23 (25) image-2016-01-23 (26) image-2016-01-23 (27)

En tot slot vier foto’s van Burgertrut – en het eten dat we hadden besteld. Je moet wel even geduld hebben, maar het is het wachten zó waard, want: ZO LEKKER! Ik vind dat iedereen hier een keer moet gaan eten. Het heeft wel een hoog hipstergehalte trouwens, haha. Ik had dit keer (het was de tweede keer dat we er gingen eten en ik wil de hele kaart uitproberen heb ik inmiddels besloten) vegetarische kapsalon waarbij de nep-shoarma héél echt smaakte en Johan had een vegetarische burger op basis van tofu. Het was heel erg lekker!

Zo, gefeliciteerd als je dit hele artikel hebt bekeken en al helemaal als je ook nog eens alles hebt gelezen, want ik zie nu dat ik maar liefst bijna 1500 woorden heb geschreven! Hoera! Ben jij wel eens in het Rijksmuseum geweest? (zo niet, GAAN!)

Advertentie

3 gedachtes over “Een dagje naar het Rijksmuseum.

  1. Oh heerlijk! Ik ben gek op musea en heb het Rijksmusea al een paar keer bezocht. Ik kan daar altijd zo van genieten. En het is er zo groot, er is genoeg te zien. Ik kom gratis binnen met een museumkaart. Gezien de vele musea die op jaarbasis bezoek (het Nederlands Openlucht Museum alleen al, bezoek ik zo’n 8 keer per jaar), haal ik dat er we uit. Maar ik wist niet eens dat de ING een actie had. Handig voor vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.