Dankbaar zijn voor kleine, ‘gewone’, dingen.

Omdat ik het belangrijk vind om stil te staan bij dingen waar je blij van wordt of dankbaar voor bent, maak ik regelmatig dankbaarheidslijstjes. Als je dit vaker doet, merk je dat je er steeds ‘beter’ in word – je bent sneller dankbaar voor dingen die misschien heel klein en gewoon lijken, maar eigenlijk heel bijzonder zijn (zoals kleine, mooie bloemetjes).

image-2015-10-02 (5)

Afgelopen zondag werd ik daar weer eens aan herinnerd en wel in de kerk. De dominee ging bidden en danken en hij dankte God voor allerlei zaken die voor ons misschien heel normaal en klein lijken en waar je (althans, ik) regelmatig vergeet voor te danken.

Als je net als ik in God gelooft/christen bent, dan is het belangrijk om God niet alleen maar een ‘verlanglijstje’ te geven in je gebed, maar om Hem ook te danken voor de dingen in je leven die wel goed gaan of fijn zijn. Ik vergeet nog wel eens te danken voor de zaken die vanzelfsprekend lijken. De dominee van afgelopen zondag zette me hier weer even bij stil, want hij begon met danken en wel voor de nieuwe dag die was aangebroken. Voor de zon die was opgekomen en zo lekker scheen (ook al was het koud dit weekend, zo! Ik moest er echt even weer aan wennen – maar dat even terzijde). Voor de mensen die naar de kerk waren gekomen. Enzovoort.

Ik werd er echt even bij stilgezet dat er zoveel mooie dingen zijn om dankbaar voor te zijn – of je dit nu bent vanuit je geloof of gewoon omdat je er dankbaar voor bent (niet om een speciale reden of voor iemand) – die voor ons misschien vanzelfsprekend lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. We leven in vrede. We hebben eten en drinken. We hebben een dak boven ons hoofd. We kunnen naar school of studeren of werken (althans, de meeste van ons – ik ga nu even uit van mijn eigen situatie – ik bedoel het niet generaliserend). De zon schijnt. Er is weer een nieuwe dag aangebroken. Je kon weer opstaan. Je hebt kleding om aan te trekken. Je hebt misschien wel een fijne familie of partner of vrienden. Toen je de deur uitliep werd je gegroet door je buurvrouw. Je werd wakker, zette de radio aan en je favoriete liedje werd gedraaid.

Vul maar in. Er zijn zoveel ‘kleine’ dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn.
Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Advertentie

6 gedachtes over “Dankbaar zijn voor kleine, ‘gewone’, dingen.

  1. Het is zeker belangrijk om dankbaar te zijn, niet alleen als je in God gelooft. Het maakt gelukkig. 🙂 Ik ben vandaag dankbaar voor de warmte in huis. En voor mijn paraplu. En natuurlijk voor het feit dat mijn vriend en ik twee jaar een relatie hebben en voor alles wat we opgebouwd hebben in die tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.