Themaweek | Tiengemeten.

Bij de Hoeksche Waard hoort ook het natuureiland Tiengemeten. Het is een klein eilandje, maar ontzettend mooi en je kan er van alles doen. Zo is er het Rien Poortvlietmuseum – waar ik werk als conservator (vrijwilligerswerk) – het Landbouwmuseum, een herberg, een camping, een pannenkoekenrestaurant, een aantal vakantiehuisjes en vaste woningen, een zorgboerderij, een natuurspeeltuin en een informatiecentrum van Natuurmonumenten. Het eiland is sinds 1997 al onder beheer van Natuurmonumenten. Zij investeren tegenwoordig meer in het eiland en hebben er ook een deels toeristische- en deels natuurbestemming aan gegeven.

image-2015-10-04 (3)

De naam van het eiland is trouwens niet Tiengemeenten, zoals veel mensen (waaronder ik ook eerst) denken, maar Tiengemeten. Het is genoemd naar een landmaat: een gemet is ruim 0,4 hectare. Tegenwoordig is het eiland niet meer in overeenstemming met haar naam, het is namelijk 7 kilometer lang en 2 kilometer breed.

Het eiland is ontstaan als een zandplaat en in de loop der tijd is het steeds verder ingepolderd. Er was veel landbouw op het eiland en de meeste boerderijen staan er ook nog. Die worden nu bijvoorbeeld gebruikt als herberg of museum. Tevens zijn er nog een aantal quarantainehuisjes, die tussen 1805 en 1939 werden gebruikt voor de bemanning van schepen die onderweg waren naar Dordrecht, Rotterdam, en Delft. De schepen die naar de Oost (Nederlands-Indië) geweest waren, moesten daar soms wel weken- of maandenlang blijven omdat er bijvoorbeeld een ziekte aan boord was uitgebroken.

Er zijn een hoop plannen geweest voor Tiengemeten, van het dumpen van restafval tot het bouwen van een recreatiepark of een vliegveld of kerncentrale. Uiteindelijk is er van die plannen – gelukkig! – niets terechtgekomen en sinds 1997 is het eiland langzaamaan omgevormd tot natuureiland, onder beheer van Natuurmonumenten. In totaal hebben er 180 mensen op het eiland gewoond, maar dit liep al snel terug (in de jaren ’50). In de jaren ’90 woonden er nog ongeveer 50 inwoners. De boeren zijn uitgekocht zodat zij ergens anders weer een nieuw landbouwbedrijf konden beginnen. Er wonen vandaag de dag nog 10 mensen permanent op het eiland en er verblijven wat mensen in de weekends en vakanties.

image-2015-10-04

Een gedeelte van het eiland is overgelaten aan de natuur en dat merk je als je er bent: op de paden mag je wandelen en fietsen, maar daarbuiten mag je absoluut niet komen. Er zijn veel verschillende diersoorten op het eiland aanwezig, waaronder veel vogelsoorten, maar ook Schotse hooglanders.

image-2015-10-04 (1)

Er zijn, zoals ik net vertelde, nog veel restanten van het oude Tiengemeten te zien – qua woningen/boerderijen. Veel boerderijen of delen daarvan zijn er nog. Het Poortvliet- en het Landbouwmuseum zijn beide in zo’n oude boerderij gevestigd, net als het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Ook zie je hier en daar op het eiland nog resten van een oude schuur, zoals hieronder van een aardappelloods.

image-2015-10-04 (2)

Als je nog eens naar een mooi, klein natuurgebied op een eiland wilt, zou ik je echt aanraden om naar Tiengemeten te komen. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen (of varen als je een bootje hebt, hoewel er ook rondvaarten te boeken zijn) en genieten van de natuur, maar natuurlijk ook van de musea (mag wel reclame maken voor mijn werk toch? Haha!). Wil je nog meer lezen over Tiengemeten? Dat kan (onder andere) hier en hier.

2 gedachtes over “Themaweek | Tiengemeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.