Inspirerend geluk #1 | Passie.

De blog van Saskia volg ik al heel lang. Ze is deze week gestart met een nieuw project: inspirerend geluk. Het idee is dat je nadenkt (en anderen inspireert om dat ook te doen) over het (gelukkige) leven dat je leidt of zou willen leiden, aan de hand van thema’s. Iedere week komt er een artikel online over een thema en ik heb besloten om mee te doen. Vandaag mijn invulling van deel 1. Dit gaat over passies. Welke passie(s) heb ik en wat is passie eigenlijk?

Passie is een groot verlangen of een grote liefde hebben voor iets.

image-2015-09-14 (1)
Misschien is dat wel een grappige passie van mij: voetenfoto’s maken!

Mensen 
Mijn grootste passie is misschien wel die voor mensen. Dat bedoel ik eigenlijk in de breedste zin van het woord: ik hou ervan om naar mensen te kijken (ze te observeren), na te denken over hun leven en hoe ik daar misschien van betekenis voor kan zijn of een onderdeeltje van uit kan maken, met heel verschillende mensen om te gaan, goede gesprekken te hebben en/of heel hard met ze te lachen. Mensen zijn zo mooi! Ik denk dat ik nooit anders zou willen dan met mensen werken. We zijn allemaal uniek en anders en onvoorspelbaar en dat vind ik er zo tof aan.

Geschiedenis 
Dat is wel een mooi bruggetje met mijn passie voor mensen: mijn passie voor geschiedenis. Die kan ik op de manier zoals ik nu mijn leven leid ook delen met mensen en hopelijk op ze overbrengen: door te werken met jongeren. Ik loop stage op een middelbare school (havo/vwo) en ben de uren die ik les geef aan het opbouwen (momenteel geef ik 2 lessen in de week aan een vwo 2-klas, daar komt binnenkort een havo 2-klas bij). Het werken met mensen én iets vertellen over geschiedenis vormen samen ook een passie van mij. Ik vind het een hele leuke combinatie en ik denk dat ik mijn toekomstige beroep (hoewel het helemaal niet zo ver meer in de toekomst ligt als het goed is) heb gevonden (en dat is fijn, want dat geeft ook rust omdat ik ongeveer weet wat ik wil met mijn leven). Ik hou vooral van de geschiedenis vóór ongeveer 1800. Ik weet niet precies waarom, maar de oudheid (Romeinen, Grieken, Egyptenaren: vind ik allemaal tof), de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (en dan vooral de Renaissance en de ontdekkingsreizen) vind ik heel erg interessant. Dit kun je wel een passie noemen.

Lezen en schrijven 
Ik lees niet meer zoveel als vroeger – in ieder geval niet voor mijn lol, voor school lees ik natuurlijk wel weer veel – maar ik hou er wel echt van. Ik lees iedere dag, al is het maar een klein stukje (een tijdschrift, een boek, de krant, een schoolboek, blogs, wat dan ook) en ik wil er nooit zonder. Lezen verrijkt echt mijn wereld. Je kan er iets van leren en het is ook gewoon een heel prettig tijdverdrijf. Ik hou ervan als een verhaal me helemaal opslokt. Dat heb ik ook wel met films, maar in mindere mate; een passie vind ik wel wat verder gaan dan ‘iets wat je leuk vindt’ of ‘een hobby.’ Lezen is echt wel een passie. Net als schrijven. Ik schrijf (en typ – maar dat zie ik in dit geval ook als schrijven) ook iedere dag, al is het maar een paar woorden. Het is mooi om te zien hoe je gevoelens soms mooi in woorden kan vatten. Daarom hou ik denk ik ook zo van lezen en ook van goede gesprekken voeren met mensen (hoewel woorden ook wel eens tekort schieten natuurlijk, ze zijn niet altijd toereikend). Maar schrijven (én bloggen!) zou ik ook echt niet zonder willen en is dus ook een echte passie.

Johan, familie, vrienden, gezelligheid en goede gesprekken 
Dit kopje beschrijft eigenlijk de rest van mijn passies. Ik hou van heel veel dingen, maar ook vooral van mensen en samenzijn met mensen waar ik van hou. Daar horen natuurlijk Johan en mijn familie bij, maar ook mijn vrienden en vriendinnen (het zijn er niet zoveel meer als vroeger, maar ze zijn me allemaal ongelooflijk dierbaar) en aan deze mensen gekoppeld ook gezelligheid en goede gesprekken. Dat je jezelf kan zijn. Ik vind het heel waardevol dat ik deze mensen in mijn leven heb en ik zou niet zonder ze willen en kunnen; zij horen dan ook wel bij mijn passies.

Ik vond het tof om hier weer eens bij stil te staan. Ik heb een aantal mooie passies – vind ik – en zo in woorden lijkt het natuurlijk nog veel mooier dan dat het in werkelijkheid altijd is. Als je ook nog mee wilt doen met dit project, dan kan dat natuurlijk: op deze pagina vind je alle informatie! 

Wat is/zijn jouw passie(s)?

Advertentie

10 gedachtes over “Inspirerend geluk #1 | Passie.

  1. Geschiedenis en lezen (en de combinatie!) vind ik ook heel leuk. Mijn favoriete tijdperken zijn prehistorie (steentijd, ijzertijd, etc) en de Oudheid, maar ook over andere tijden lees ik wel graag.

    1. Jeej, tof! Mijn favoriete tijdvakken zijn de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance 🙂
      Maar ik vind vaak andere dingen ook wel leuk om over te lezen inderdaad haha, maar niet echt om me heel erg in te verdiepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.