Open Monumentendag | Den Haag.

Afgelopen weekend waren weer de Open Monumentendagen. Johan en ik besloten om op zaterdag naar Den Haag te gaan, om de Eerste en Tweede Kamer en nog een aantal zaken te bezoeken. Ik was daar nog nooit geweest, Johan had een deel al wel eens eerder gezien. We hoefden gelukkig overal niet heel lang te wachten – bij de Eerste Kamer ongeveer twintig minuten denk ik voor de beveiliging en verder eigenlijk nauwelijks – hoewel er wel veel mensen waren. We hebben de Eerste Kamer, de Tweede Kamer (de huidige, de oude was niet open), de Ridderzaal, de kelder onder de Ridderzaal (dit is een soort klein museum dat normaal alleen op afspraak met een rondleiding open is) en de Handelingenkamer (een onderdeel van de gebouwen waar de Tweede Kamer-leden en andere medewerkers werken) gezien.

image-2015-09-14 (1)   image-2015-09-14

Natuurlijk moest ik in de wachtrij foto’s maken van twee hele belangrijke dingen: de buitenkant van de Ridderzaal en onze voeten.

image-2015-09-14 (2)   image-2015-09-14 (3)

De Eerste Kamer ziet er dus zo uit, mocht je er nog nooit geweest zijn. Boven is een tribune voor het publiek (wie gaat daar ooit heen, trouwens) en beneden zitten dan de Kamerleden. Volgens mij zitten die bankjes wel lekker trouwens. Ik vind het plafond vooral heel erg mooi hier.

image-2015-09-14 (4)

Na ons bezoekje aan de Eerste Kamer gingen we lunchen op het Binnenhof (we hadden zelf broodjes meegenomen). Er waren wat duiven en er was een grote zilvermeeuw. De meeuw was erg nieuwsgierig en helemaal niet bang, die konden we uit de hand voeren! Ik durfde het ook, want hij (of zij, geen idee) was heel lief en ik nam steeds wat grotere stukjes brood zodat hij het tussen mijn vingers vandaan kon pikken. Dat was leuk. Wat misschien nog wel leuker was, was dat er allemaal mensen foto’s van ons gingen maken (!) omdat we die meeuw aan het voeren waren, haha. :’)

image-2015-09-14 (5)   image-2015-09-14 (6)

Vervolgens was de Ridderzaal aan de beurt. Hier konden we meteen naar binnen, er was ook geen beveiliging. Dat vond ik wel opvallend. We werden alleen geteld, zodat ze wisten hoeveel mensen er geweest waren die dag. De stoelen voor Prinsjesdag (gisteren!) stonden er alvast. Ik vond het wel tof om de tronen eens in het echt te zien. Het is een mooie zaal. Na de Ridderzaal namen we een kijkje in de Tweede Kamer. Hier was de beveiliging nog strenger dan bij de Eerste Kamer (daar was een detectiepoortje en een röntgenapparaat voor de tassen e.d.), hier moest je ook je riem en sieraden afdoen en veel mensen moesten zelfs hun schoenen uitdoen.

Het gebouw waar de huidige Tweede Kamer in gevestigd is, is trouwens erg mooi. Je ziet overal nog de oude gebouwen waar dan het moderne gebouw omheen gebouwd is. Heel tof gedaan. Ik vond het ook wel leuk om de Tweede Kamer een keer te zien. Je mocht trouwens alleen op de publiekstribune, dus vandaar dat de foto van boven genomen is.

image-2015-09-14 (7)   image-2015-09-14 (9)

In dit zelfde gebouw kon je rondlopen en wat verschillende ruimtes bekijken. Er zijn ook allerlei werkkamers in dit gebouw. De Handelingenkamer was ook open. Dit is het archief waar alle verslagen van de vergaderingen worden bewaard (en nog een hoop andere boeken en geschriften) van 1814 tot en met 2007 – vanaf die periode zijn er alleen nog maar digitale bestanden. De boekwerken die hier liggen opgeslagen zijn inmiddels ook gedigitaliseerd. Tevens lag er een kopie van de handtekeningen die in 1814 op de Grondwet zijn gezet.

image-2015-09-14 (8)

Ik hou van oude boeken. Ik wilde ze allemaal aanraken en doorbladeren en mee naar huis nemen, haha. De Handelingenkamer zelf is trouwens ook supermooi (en groot!), dat kun je mooi zien op de foto’s. Vooral de trap vind ik erg tof.

Na al deze gebouwen te hebben bewonderd hebben we nog een klein rondje door de stad gelopen en vervolgens zijn we met de metro weer naar de auto gegaan, die stond op de P&R in Rotterdam. We zijn nog naar Oud-Beijerland geweest, want daar was de jaarmarkt en daar wilden we nog wel even kijken. Veel kraampjes waren echter al aan het opruimen of al weg, omdat het aan het eind van de middag was. Toch was het nog wel leuk om even overheen te lopen. Na een kopje koffie met wat lekkers bij De Drukkerij (aanrader als je eens in de buurt bent! Als je op de website op ‘Coffee’ klikt kun je o.a. de prachtige inrichting zien) zijn we weer naar huis gegaan. Ik vond het hartstikke leuk om deze gebouwen allemaal eens te zien! Als ik kinderen krijg ga ik er wel weer een keer heen denk ik 😉

Advertentie

3 gedachtes over “Open Monumentendag | Den Haag.

  1. Wat ontzettend leuk zeg dat je deze gebouwen/zalen hebt bekeken. Mijn man en ik gaan normaal gesproken ook altijd op pad met Open Monumentendag maar helaas zijn we daar niet aan toegekomen aangezien we mijn zusje aan het verhuizen waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.