Ben je bang voor iemand die je kent?

Toen ik bezig was met de vragen uit het boekje van Flow met daarin 1000 vragen die je aan jezelf – of aan iemand anders – kunt stellen, kwam ik een vraag tegen waarvan ik dacht ‘daar kan ik volgens mij wel wat meer over schrijven dan een kort antwoord in een artikel met meerdere vragen en antwoorden.’ Dat was bovenstaande vraag (nummer 196): ben je bang voor iemand die je kent? Het leek me wel interessant om daar wat meer over te schrijven en ik ben ook benieuwd naar jullie mening.

Het eerste waar ik aan dacht als antwoord op deze vraag was ‘nee, gelukkig niet’. Ik ben niet bang voor iemand uit mijn directe omgeving, die ik erg goed ken en waar ik nu ook veel contact mee heb, omdat ik iets vervelends heb meegemaakt of iets in die richting. Dat is natuurlijk mooi. Ik hoop dat jullie dat ook niet hebben, uiteraard.

Vervolgens ging ik echter meer over de vraag nadenken en bedacht ik me dat mensen in je directe omgeving wel eens vragen kunnen stellen of dingen kunnen zeggen – bijvoorbeeld – waardoor je wel eens even bang voor diegene kunt worden. Omdat je bijvoorbeeld denkt dat ze aan je twijfelen, of dat ze je niet serieus nemen. Of allebei tegelijk. Of omdat die vraag of opmerking je confronteert met jezelf en je dat niet altijd onder ogen wilt zien. Niets is zo eng als de confrontatie aangaan met jezelf. Dat kan best wel eens beangstigend zijn. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Daarnaast denk ik dat ik, onder andere door bovenstaand voorbeeld, maar ook in andere situaties, soms ook wel eens bang voor mezelf ben. En je wordt toch wel geacht dat je jezelf goed kent. De enige waar je nooit zonder bent is jezelf, dus is het wel fijn als je op jezelf kan vertrouwen en (een beetje, in ieder geval) in jezelf durft en kan geloven. En van jezelf kan houden, dat is ook ongelooflijk belangrijk. Dat maakt het meestal ook gemakkelijker om van anderen te houden, als je ook van jezelf houdt. Dat doe ik echter niet altijd – volgens mij houdt niemand altijd van zichzelf (als dat wel zo is bij jou dan vind ik dat heel tof, houden zo!) – en soms kan ik dan ook best wel bang worden van of voor mezelf. Vaak komt het dan dus doordat ik aan mezelf twijfel of doordat ik bijvoorbeeld weet dat iets niet oké is hoe het nu gaat maar dat ik het eigenlijk (nog) niet wil veranderen omdat dat betekent dat ik dan de confrontatie met mezelf aan moet gaan.

Ik vond het wel een interessante vraag en ik vond het daarom wel fijn om er wat meer over te schrijven dan een aantal woorden in een artikel waar ook andere vragen en antwoorden instaan. Dan valt het antwoord op deze vraag toch wel weg. Ben ik de enige die dat zo ervaart of zijn jullie nooit bang voor jezelf of iemand anders in je directe omgeving?

4 gedachtes over “Ben je bang voor iemand die je kent?

  1. Ik ben ook wel eens bang voor mezelf. Bang dat mijn angststoornis nooit meer over gaat. Maar ik kan me niet herinneren dat ik vroeger (voor de stoornis) bang was voor mezelf. Wel vaak bang voor anderen, dat ze me niet aardig zouden vinden bijvoorbeeld, en dat heb ik ook nog steeds wel eens 😦

    1. Dat kan ik me wel voorstellen ja – voor zover ik me kan indenken hoe het is om een angststoornis te hebben dan natuurlijk.
      Ik denk dat iedereen wel eens bang is dat anderen hem of haar niet leuk vinden, dat herken ik wel tenminste.. Dank voor je openhartige reactie 🙂

      1. Angststoornissen hebben ongetwijfeld vele vormen, maar bij mij sloegen de angst voor de wereld en de angst om niet te kunnen slapen al gauw om in angst voor de angst, omdat je weet dat het angst is die er voor zorgt dat je wakker ligt en je je de volgende dag als een zombie voelt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.