Rome | Heenreis & Vaticaanstad.

Ik ben er weer! Het is even een paar dagen stil geweest op de blog, maar ik ben weer terug en de komende tijd ga ik jullie vermaken (of vervelen) met allerlei verhalen en foto’s van onze vakantie in Rome (6 dagen) en Wenen (4 dagen). 10 juni zijn we vertrokken en afgelopen vrijdag, 19 juni, waren we weer thuis. De foto’s die in deze verslagen staan, zijn allemaal gemaakt door Johan. Ik had alleen een wegwerpcamera mee en die ga ik zo snel mogelijk laten ontwikkelen. Spannend! Zouden mijn 27 foto’s gelukt zijn?
Vandaag vertel ik jullie meer over dag één, de heenreis, en dag twee, ons bezoekje aan het Vaticaan!

image-2015-06-22

Heenreis 
We vlogen vanaf Eindhoven en daar gingen we dus met het openbaar vervoer naartoe. Dat ging allemaal prima, we haalden nét de trein en waren ruim op tijd in Eindhoven. We hoefden niet in te checken, want dat hadden we online al gedaan en we hadden alleen maar handbagage (zó handig, ik wil nooit meer een koffer mee!) dus alles ging heel vlot. Het vliegtuig vertrok op tijd en we hoefden niet in een slurf maar konden gewoon naar het vliegtuig toe lopen. Rond vier uur waren we al in Rome! Alleen duurde het toen nog tot ruim acht uur voordat we op de camping waren, omdat we niet precies wisten hoe we er moesten komen. Uiteindelijk, na veel hulp van vriendelijke Romeinen (dat klinkt tof, haha) kwamen we op de camping aan, waar we pizza hebben gegeten en verder niets meer hebben gedaan die avond, moe! We hadden een kleine maar fijne bungalow met een eigen wc en badkamer, ideaal. De camping was niet bepaald rustig, wel qua ligging (een half uur buiten de stad ongeveer) maar niet qua (hoeveelheid) mensen. Verder hebben we het prima naar ons zin gehad, we hebben iedere dag op de camping ook gegeten, haha!

image-2015-06-22 (1)

Dag twee: Vaticaanstad! 
Om onze trip in Rome meteen goed te beginnen zijn we op donderdag naar Vaticaanstad geweest. Vanaf de camping ging een shuttlebus naar een metrostation vlakbij het Vaticaan. Helemaal niet duur en ideaal, want bij de lijnbussen moest je maar afwachten wanneer die kwamen. Deze bus ging om het hele uur heen vanaf de camping en om het halve uur terug vanaf het Vaticaan.

image-2015-06-22 (2)

Bij het Vaticaan hoefden we niet in de rij te staan omdat er allemaal verkopers waren die ons skip the line-tickets aanboden. Zonder audiogids (irritant) en zonder live gids (geen zin in en ook irritant) kostte het eigenlijk €35 per persoon maar we hebben uiteindelijk €30 p.p ervan weten te maken. Duurder dan in de rij staan uiteraard, want de Vaticaanse musea kosten eigenlijk maar €16 in plaats van de €20 wat de verkopers zeiden. Helaas, maar niet getreurd, want we waren net over 9 uur al binnen (toen waren de musea net open) dus was het nog niet superdruk. Ideaal! We hebben lang niet alles bekeken, want deze musea zijn vergelijkbaar met het Louvre, véél te groot om in één dagje te bekijken. We hebben wel een flink aantal prachtige schilderijen, fresco’s, muurschilderingen, beelden en wandtapijten gezien én natuurlijk de beroemde Sixtijnse Kapel. Hier mocht je trouwens geen foto’s maken, in de rest van de musea wel. De Sixtijnse Kapel was echt wel een hoogtepunt, heel erg prachtig! Als aandenken hebben we twee ansichtkaarten gekocht waar de schilderingen van Michelangelo duidelijk opstaan. Het is lastig om de sfeer van de Vaticaanse musea en van de Sint Pieter en het plein vast te leggen, maar we hebben een poging gedaan!

image-2015-06-22 (3) image-2015-06-22 (5)
Aaah, De School van Athene! Vet beroemd schilderij en zó mooi in het echt! Wauw! En rechts één van de realistische schilderijen die ik erg mooi vond. Ik weet helaas niet meer wie de schilder is.

Vaticaan (8) Vaticaan
Eén van de vele mooie plafonds (links) en het bijwerken van één van de geografische kaarten (rechts).

De Sint Pieter, waar we vervolgens zijn geweest, is gratis. Je moet wel een poosje wachten – wij hoefden gelukkig maar een klein half uurtje te wachten – en door de beveiligingscontrole (net zo streng als op het vliegveld!) maar dat valt allemaal best mee en het is absoluut de moeite waard. We hebben iets van een uur rondgelopen in deze prachtige kerk.

image-2015-06-22 (4) Vaticaan (3)
De Sint Pieter van buiten en een detail van binnen in de basiliek.

image-2015-06-22 (9) image-2015-06-22 (6)
De Sint-Pieter en het plein.

image-2015-06-22 (8) Vaticaan (4)
Een wachter van de Zwitserse Garde (links) en een doorkijkje vanaf
de ‘kerk van de Friezen’, in de buurt van het Sint Pieter-plein.

Na al deze schoonheid zijn we nog een stukje door de stad gelopen, waarbij we langs de Engelenburcht kwamen en een stuk langs de rivier hebben gelopen.

Vaticaan (5) image-2015-06-22

Vervolgens hebben we de shuttlebus terug naar de camping genomen, waar we deze avond weer gegeten hebben. Daarna hebben we lekker in ons huisje gezeten. Het was trouwens in Rome steeds rond de 35 graden, wel erg warm dus maar gelukkig staan er om de zoveel meter fonteintjes waarvan je het water gewoon kunt drinken. Heel fijn!

Vaticaan (6) Vaticaan (7)Boven het terras van het restaurant hingen allemaal vrolijke parapluutjes, dat moest natuurlijk wel even vastgelegd worden! En ik was alweer goed verkleurd (dat klinkt beter dan ‘verbrand’, haha) op onze eerste volle dag in Rome!

Dat waren onze eerste twee dagen in Rome! Binnenkort dag drie en vier, waarop we heel veel hebben gezien in de stad! Ik weet nog niet of dit één of twee artikelen gaan worden, ik kan waarschijnlijk toch niet kiezen uit de vele mooie foto’s dus het worden er vast twee, haha! 🙂

 

 

 

Advertentie

8 gedachtes over “Rome | Heenreis & Vaticaanstad.

 1. Oh Rome, nu kan ik al helemaal niet meer wachten – maar het duurt nog wel dik een maand voor het zover is… Ik hoop dat ik mijn zusje ook mee kan krijgen naar de Sint Jan. Daar wil ik erg graag heen. Heb je trouwens een adresje voor het restaurant met de schattige paraplutjes/solletjes? Ik hoop dat je snel meer post over jouw reis, dan kan ik nog meer ideeën op doen voor de onze 🙂

  1. Haha sorry! Ik ga nog wat meer posts schrijven erover dus het wachten wordt nog erger 🙂 Heel veel plezier alvast! Je gaat dus met je zusje begrijp ik?
   Het is aan de Via Aurelia, maar het is op een camping, weet eigenlijk niet of je daar los ook kan eten. Die straat is trouwens heel lang, het nummer is ergens in de 800, iets van 8 kilometer buiten Rome-stad dus.

 2. Heel leuk om te zien! En wat tof dat jullie hebben gezien dat iemand de schilderingen aan de muur aan het bijwerken was. Dat lijkt mij heel bijzonder (en moeilijk!) werk om te doen.

 3. Maak er alsjeblieft 2 van, een mens kan nooit genoeg Rome hebben in zijn leven 😛 :D. Ik ben er inmiddels twee keer geweest en kan niet wachten om weer terug te gaan. Ben je ook naar het sleutelgat op de Aventijn geweest? Geweldig uitzicht op de Sint Pieter als je daar doorheen kijkt (de deur werd geverfd toen wij er met school waren, een paar hadden dit niet door en zaten vervolgens onder de verf, hihi). Ik hoop ook echt dat je bij de San Giovanni in Laterano (Sint Jan van Lateranen, eigenlijk de belangrijkste kerk van het rooms-katholicisme in Rome) bent geweest, ik had er mijn presentatie tijdens de Romereis (KCV) en vond dit echt heel jammer omdat ik hem werkelijk prachtig vond, nog mooier dan de Sint Pieter. Mijn allergrootste favoriet blijft uiteindelijk toch stiekem het Pantheon.

  1. Volgens mij moeten we dus weer terug haha 😀 Ik wil sowieso al terug want Rome is zo mooi!
   Het sleutelgat heb ik over gelezen, maar helemaal niet meer aan gedacht om heen te gaan, stom :O Weet niet meer of we bij de Jan van Lateranen zijn geweest, oeps… :’) Het Pantheon sowieso wel, dat vond ik ook erg tof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.