Themaweek | Getallen in de Bijbel: drie.

Het artikel van vandaag is wat later dan normaal, maar ik was gisteren de hele dag mijn schoonzusje aan het helpen met verhuizen, daarna heb ik Johan opgehaald van zijn werk en moest ik nog post sorteren. En toen was ik moe. Dus heb ik dit artikel vanochtend gewoon nog even geschreven.

Het is tijd voor nummer drie in deze themaweek over getallen in de Bijbel.

9324383036_a96df2cb61_m

Drie, dus. Het getal drie in de Bijbel deed mij meteen denken aan de Drie-eenheid. Ik heb het bij nummer één daar al even over gehad: God is één, maar tegelijk ook drie. Het is om het makkelijk te zeggen een drietal die samen één vormen omdat ze niet zonder elkaar kunnen (bestaan): God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Als het getal drie vervolgens in de Bijbel voorkomt, wordt er dan ook vaak naar de Drie-eenheid verwezen omdat daardoor de drie zo belangrijk is. Drie is een soort ‘vol’ getal, een compleet getal. Alles zit erin: de Vader, de Zoon en de Geest en samen vormt dat God. Compleet.

Tegelijk is drie ook bekend van het gezegde ‘drie keer is scheepsrecht’: de derde keer is het klaar, dan zal het lukken! Of als ouders hun kinderen roepen en ze luisteren niet, dan zeggen ze nog wel eens ‘ik tel tot drie …!’ en dan weet je al hoe laat het is, dan moet je komen anders zwaait er wat. Het gaat hier dan niet zozeer om het getal, maar meer dat je weet dat het menens is.

In de Bijbel komt dit ook voor. Petrus bijvoorbeeld verloochende Jezus drie keer. Hij was bang dat hij anders ook opgepakt zou worden, net als Jezus. Daarom zei hij tot drie keer toe dat hij Jezus absoluut niet kende. En vervolgens kraaide de haan drie keer en wist hij dat hij fout bezig was. Later maakte Jezus dit goed. Toen Jezus opgestaan was uit de dood en weer een tijdje bij de discipelen was (voor de hemelvaart) vroeg hij drie keer aan Petrus of Petrus van Hem (Jezus) hield. Natuurlijk! Vervolgens kreeg Petrus drie opdrachten van Jezus. Het getal drie – de drie opdrachten en drie vragen die tegenover de drie keer liegen staan – is hier ook bedoeld als een soort volmaaktheid en dat het echt menens, serieus, is: drie keer heeft Petrus Jezus verloochend en dus maakt Jezus het ook weer drie keer goed met hem. Drie keer is scheepsrecht.

Drie is dus een soort volmaakt getal omdat het de Drie-eenheid (vaak) symboliseert, maar het is tegelijkertijd ook een getal dat zegt ‘nu is het echt serieus!’ als je denkt aan ‘drie keer is scheepsrecht’ dus. Fijne vrijdag! Morgen lees je hier iets over het getal 7, dat ook gezien wordt als een volmaakt getal.

Advertentie

Een gedachte over “Themaweek | Getallen in de Bijbel: drie.

  1. Poe. In de passie die we met mijn projectkoor doen, vind ik het altijd een heftig moment als Petrus zich schuldig voelt en zich beklaagt dat hij elke ochtend opnieuw dat kraaien hoort, elke ochtend opnieuw herinnerd wordt aan wat hij heeft gedaan… Ik wist niet dat het verderop weer in de Bijbel weer goedkomt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.