Themaweek | Getallen in de Bijbel: twee.

Vandaag is het tijd voor het getal 2!

3563420741_847725b086_z

Er zijn veel manieren om naar het getal twee te kijken. In ons dagboekje werd er wel mooi gekeken naar het getal twee in de Bijbel, vond ik. Op vier manieren, namelijk:
2 = 1,
2 is niet 1
2 > 1
2 < 1.

(2 is 1, 2 is niet 1, 2 is groter dan 1 en 2 is kleiner dan 1)

Wiskundig gezien kloppen er natuurlijk maar 2 (ha): 2 is niet 1 en 2 is groter dan 1. In de Bijbel blijken echter alle vier de vergelijkingen te kloppen! Hè?!

2 = 1
Mannen en vrouwen vullen elkaar aan. Samen zijn ze één, ook wel ‘complementair’ genoemd. Ze horen bij elkaar. Samen zijn ze één, God maakt van één twee, want Eva werd geschapen uit een rib van Adam. 2 is dus ook 1.

2 is niet 1
Toen God de wereld maakte, zette Hij allerlei zaken tegenover elkaar. 2 is niet 1: er kwam een aarde tegenover een hemel, water tegenover land, licht tegenover duister. In de Bergrede (het stuk dat wij lazen was Mattheüs 7) gaat het onder andere over de brede en de smalle weg (de weg naar de dood/hel en de weg naar het leven/de hemel). Die staan ook tegenover elkaar. 2 is niet 1.

2 < 1 (twee is kleiner dan één)
In de sportwereld is het zo dat, als je in een wedstrijd nummer twee wordt, dat je dan verloren hebt. Twee is dan kleiner dan één, want nummer 1 is belangrijker, die heeft gewonnen en is de grootste. Jezus noemt echter mensen die zichzelf kleiner maken (vernederen) groter: vele eersten zullen de laatsten (of tweede, in dit geval) zijn en andersom.

2 > 1 (twee is groter dan één)
Twee is groter dan één. Dat klopt wiskundig gezien en ook in de Bijbel. Adam was eerst de enige mens en hij moest in eerste instantie onder de dieren iemand zoeken die bij hem paste, een metgezel. Maar die vond hij niet en daarom schiep God uit Adam de vrouw, Eva. Adam en Eva vullen elkaar aan. Ze zijn samen één maar zijn samen ook twee doordat ze elkaar compleet maken. God zei dat het niet goed was als de mens alleen zou zijn, omdat Hij dat zag. Toen maakte Hij een hulp voor de mens: Eva. Twee is meer dan één.

In de Bijbel heeft het getal 2 steeds een andere betekenis. De betekenis is afhankelijk van de context, zo hebben we gezien. Twee kan zowel groter als kleiner zijn dan één, en twee kan ook gelijk zijn aan één of juist niet. Bijzonder eigenlijk!

Advertentie

2 gedachtes over “Themaweek | Getallen in de Bijbel: twee.

  1. Hmm. Dit is wel erg vergezocht of denk ik dat nou maar? Eerst is 2 gelijk aan 1 omdat Adam en Eva elkaar aanvullen, en daarna is 2 groter dan 1 om precies dezelfde reden. Zo kan ik bij elk verhaal wel wat verzinnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.