Themaweek | Getallen in de Bijbel: één.

Zoals ik gisteren al aankondigde is het deze week themaweek op mijn blog. Het thema is ‘getallen in de Bijbel’ en het gaat dus over belangrijke (symbolische) getallen in de Bijbel. Vandaag is het tijd voor het eerste getal: één. Om maar bij het begin te beginnen.

548548453_20e370012b_m

Getallen in de Bijbel zijn, zoals ik gisteren al zei, erg belangrijk. Verschillende getallen komen vele malen voor in de Bijbel. Zo ook het getal één.
In eerste instantie denk je bij het getal 1 misschien wel aan sportwedstrijden of andere wedstrijden. Als je wint, ben je nummer 1. Je bent de allerbelangrijkste.

De allerbelangrijkste persoon (als je het al een persoon kan noemen, ik denk eerder een geest) in de Bijbel is natuurlijk God. En God is één. God kun je ook zien als drie, namelijk in de drie-eenheid van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest, maar tegelijkertijd horen die drie bij elkaar en kunnen ze ook niet zonder elkaar: God is dus één. Een hele belangrijke Eén: eentje met een hoofdletter. In de Bijbel staat één ook vaak voor ‘het geheel’. In het Hebreeuws wordt één vaak aangevuld met het woord ‘uit’. Wat betekent dat Joden niet denken in het getal één maar in het geheel, als een collectief. Als ik bijvoorbeeld een boom zie, zeg ik dat ik een boom zie. Een Jood zou zeggen dat hij ‘één boom uit het geheel van het aantal bomen’ ziet. Het getal één maakt iets dus uniek. God is ook uniek, want Hij is ook één.

We kunnen ook niet zonder Jezus en Hij kan niet zonder onderdanen (zonder ons dus). Eén uit het geheel, denken vanuit het collectief. Als je één bent met Jezus, dan zal je nooit meer van Hem gescheiden worden.

Het getal één is dus een belangrijk getal in de Bijbel. Het duidt God aan als eenheid, de mens als eenheid, een winnaar: de nummer één. Allerlei dingen kan het betekenen. Wat vaststaat is dat het getal belangrijk is, zowel in zijn eentje (ha) als in een geheel.

Morgen een stukje over het getal 2! (:

Advertentie

5 gedachtes over “Themaweek | Getallen in de Bijbel: één.

  1. Laat er ons steeds aan denken dat er slechts één God is waarvan geen afbeeldingen gemaakt mogen worden en die Zijn zoon naar de arde gezonden heeft om de wereld te verlossen van de vloek der eerste zonde, het tegen God ingaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.