Kaizen | Hoe is het gegaan?

Het is bijna een maand geleden dat ik een artikel schreef over kaizen, stapje voor stapje dingen veranderen zodat ze op een gegeven moment in je vaste ritme opgenomen worden. Ik had voor mezelf voor januari een aantal doelen gesteld en nu geef ik jullie een update over hoe het is gegaan! Als je wilt weten wat kaizen ook alweer inhoud, dan verwijs ik je graag naar mijn vorige artikel over dit onderwerp.

Mijn kaizen-doelen

  • Ik ga één minuut per dag kleuren
  • Ik ga één bladzijde in een boek of één artikel in een tijdschrift lezen per dag
  • Ik ga één film kijken per week
  • Ik ga vijf minuten per dag opruimen

Gemakkelijke doelen, maar… is het gelukt om ze vol te houden? Ik zal het eerlijk toegeven: ik heb niet iedere dag gelezen en ook niet iedere dag gekleurd. Opruimen gaat eigenlijk vanzelf, ik heb iedere dag wel iets om op te ruimen, al is het maar de tafel of het aanrecht – ik noem maar iets. Dat is dus wel gelukt, ook al heb ik de tijd natuurlijk niet zo precies bijgehouden. Het kleuren en lezen heb ik niet iedere dag gedaan, maar wel veel meer dan normaal en vooral lezen heb ik aan het eind van de maand helemaal goed gemaakt door in slechts drie dagen een boek uit te lezen. Dat deed ik vroeger veel vaker, maar de laatste tijd lukte dat steeds niet zo goed. Maar nu ben ik terug! Dit ga ik zeker volhouden, want ik vind het heel leuk om te doen (nog steeds).

P1110490
dit boek lees ik momenteel

Toen mijn laptop anderhalve week geleden ongeveer kapot ging merkte ik ook dat ik veel meer ging lezen, puzzelen en kleuren. En andere dingen doen buiten mijn laptop (en internet, voornamelijk) om. Ik kan wel Johans laptop gebruiken en dat is fijn, maar ’s avonds gebruikt hij hem meestal en dan vind ik het juist wel fijn om ook andere dingen te doen.

DSCN0648

Tot slot wilde ik ook iedere week minimaal één film kijken. Dit is gelukt! De laatste tijd kijken Johan en ik veel films, zowel op televisie als op dvd als in de bioscoop. Ik keek onder andere (ik vergeet er vast nog één of meerdere…) King Kong (op dvd – leuke film, maar ik vond ‘m wel iets te lang eigenlijk, had wel een half uur – minstens – korter gekund in plaats van de 3 uur dat ‘ie nu duurt), Into the Woods (in de bioscoop, hier schreef ik een review over), Liar Liar (op televisie) en Night at the Museum 1 en (op dvd – eind deze week deel 3 in de bioscoop!). Dit doel is dus volbracht. Ik ga dit ook proberen vol te houden, want films kijken vind ik ook heel leuk om te doen en er liggen nog steeds een paar dvd’s (geleend) die we nog niet hebben gezien.

Is het dus gelukt? Ja! Misschien niet helemaal volgens de regels, maar ik ben dik tevreden. Doordat je maar één minuut of vijf minuten of één keer per week iets gaat doen, voelt het niet alsof je er veel tijd insteekt en als je eenmaal bezig bent, dan kleur, lees, puzzel of kijk je ook heel snel wat langer. Ik kan het eigenlijk iedereen wel aanraden!

Advertentie

Een gedachte over “Kaizen | Hoe is het gegaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.