Als het Boekenfestijn weer in Ahoy is, gaan Johan en ik er meestal wel even kijken. Ik vind het heerlijk om tussen de rijen boeken – en mensen, haha – te snuffelen en altijd neem ik wel wat mooie boeken mee (soms ook miskopen natuurlijk), ook al ben ik altijd van plan om geen boeken te kopen en alleen te kijken – lukt natuurlijk nooit. Zo ook afgelopen donderdag: we hebben er ongeveer twee uur rondgelopen en vooral de vele rijen met thrillers vonden we erg interessant. Uiteindelijk namen we voor iets minder dan €50 een aantal boeken mee waarvan ik denk dat ze ons wel gaan bevallen! We zijn allebei al in een boek begonnen dat ons tot nu toe goed bevalt, dus dat belooft hopelijk veel goeds voor de rest!
Johan is begonnen in het linkerboek: ‘de man die kon rekenen.’ Het verhaal: ‘Hoe verdeel je een erfenis van 35 kamelen over 3 erfgenamen? Wat is er zo bijzonder aan het getal 142.857? Hoe stel je een groep van 10 soldaten op in rijen van 4? In De man die kon rekenen worden verhalenderwijs allerlei rekenkundige puzzels en raadsels opgelost.’ De schrijver is Malba Tahan, één van de meest gevierde wiskundigen van Brazilië. Johan vindt het tot nu toe een goed boek, ik ben heel benieuwd want het verhaal is me te wiskundig haha!
Ik ben begonnen in het rechterboek: ‘het evangelie van Lucifer.’ Het verhaal van dit boek: ‘Archeoloog Bjorn Belto (het is een Noors boek, dus met streepjes door de ‘o’ bij deze naam, haha) komt een eeuwenoud manuscript op het spoor, dat hem via religie en mythen, met een tussenstop in Amsterdam, naar de toren van Babel leidt. Het manuscript bevat historische informatie die zo sensationeel is dat er letterlijk een moord voor wordt gedaan. Ook Bjorn Belto is niet veilig. Een mysterieuze duivelssekte aast op het manuscript. Is er nog wel iemand die Belto kan vertrouwen? Het evangelie leidt hem naar Irak, waar hij de vondst van zijn leven doet. een ontdekking die weleens een heel ander licht zou kunnen werpen op de wereldgeschiedenis…’
Dit is een boek naar mijn hart: spannend, religie en mythen, moord én geschiedenis! Yes! Vanaf de eerste pagina is het al spannend, ik kan niet wachten om verder te lezen…
Het boek bij de film die ik nog niet ken maar Johan wel, haha. Daarom ging ‘ie mee. Het verhaal gaat over iemand die directeur wordt van een dierentuin met meer dan 200 exotische dieren. Hij wil de dierentuin renoveren en als familiebedrijf runnen, maar dat gaat niet gemakkelijk… We bought a zoo (het boek is wel geschreven in het Nederlands trouwens) is het aangrijpende verhaal van een familie die ondanks alle tegenslag de humor van het leven blijft inzien. De auteur, Benjamin Mee, studeerde psychologie en is al jaren geïnteresseerd in diergedrag. Hij schreef eerder columns in The Guardian. Dit boek ben ik wel benieuwd naar, een goede combinatie tussen grappig en zielig denk ik. En dieren! Ik hou van dieren en dierentuinen!
Nog een thriller, die draait om anonieme brieven met daarin een eenvoudig verzoek: neem een getal in je hoofd, het maakt niet uit welk. Als de ontvanger dat doet, blijkt in de toegevoegde gesloten envelop precies dat getal te staan… Toeval? Niet echt. Wie zo’n brief vervangt wordt binnen een aantal dagen op een brute manier vermoord. Gepensioneerd rechercheur Dave Gurney komt via een kennis terecht bij deze geheimzinnige zaak en als ook deze kennis wordt vermoord, belandt Dave midden in het onbegrijpelijke moordonderzoek…
Weer een spannend, ongrijpbaar boek, daar hou ik van!
Jeej, renaissance! Dit boek vertelt het verhaal van Luciana, een prostituee die wordt gevraagd als schildersmodel voor het beroemde schilderij La Primavera van Sandro Botticelli. Als de kunstenaar Luciana wegstuurt zonder haar te betalen, steelt ze een miniatuur van het schilderij waarmee ze een reeks gebeurtenissen in gang zet. Binnen een paar uur zijn er drie moorden gepleegd. Luciana zoekt hulp bij monnik Guido met wie ze het geheim van het schilderij probeert te ontraadselen. Nog zo’n boek naar mijn hart: kunst, geschiedenis, humor en spanning!
Intrigerende voorkant, vind je niet? Het verhaal gaat als volgt: ‘Wanneer de historicus Hugo Pineau een bijzonder middeleeuws manuscript ontvangt om te restaureren, komt hij erachter dat er een prachtig beschilderde, prehistorische grot moet zijn, vlak bij de abdij waar het manuscript gevonden is. Geïntrigeerd vraagt Hugo zijn vriend en archeoloog Luc Simard om te grot te gaan zoeken. De ruimtes in de grot blijken nog interessanter dan die van Lascaux, met name de tiende – meest ontoegankelijke – kamer van het hele grottenstelsel. Om de grotten gedegen te onderzoeken, zetten ze een kamp op met de beste experts. Maar tijdens hun onderzoek, waarbij steeds meer geheimen worden blootgelegd, komen ze in een gevaarlijk machtsspel terecht. Algauw zijn ze hun leven niet meer zeker en is het duidelijk dat iemand de tiende kamer en haar geheimen probeert te beschermen.’ – Opnieuw een thriller over een manuscript, met geschiedenis, spannend en gevaar. Heerlijk!
Dit boek trok gelijk mijn aandacht, omdat ik een tijdje geleden in een week tijd de hele serie Band of Brothers heb gekeken (ik was ziek en een vriend had ze op dvd, dus kon ik ze achter elkaar kijken). Het is een hele goede serie over de Tweede Wereldoorlog – en om mij te boeien met de Tweede Wereldoorlog moet het wel héél goed zijn! Het verhaal van dit boek: ‘De heldendaden tijdens WOII van Easy Company, bij het grote publiek bekend als Band of Brothers, blijven fascineren. Ruim 65 jaar na de oorlog reist journalist Larry Alexander naar de slagvelden van toen, naar alle plekken die Band of Brothers een legende maakten. Samen met sergeant Forrest Guth, een veteraan uit de East Company, treedt hij in de voetsporen van Band of Brothers en onderzoekt waarom de levens van die mannen zelfs vandaag de dag nog zoveel indruk maken op de mensen die over hen lezen (en naar de serie kijken!). Van Aldbourne tot Ferme Brécourt in Normandië; van de mislukte operatie Market Garden tot de slagvelden in de Ardennen – elke door Easy Company geleverde strijd was een bewijs van hun ijzeren discipline en hun vastberadenheid de Europese volken te bevrijden. In de voetsporen van Band of Brothers is het reisdagboek van één van de mijlpalen in de Europese geschiedenis en een onvergetelijk gedenkteken voor de soldaten die niet terugkeerden.’
Larry Alexander is journalist, historicus en auteur. Eerder schreef hij onder andere Biggest Brother: majoor Dick Winters, de leider van Band of Brothers. (dat lijkt me ook een tof boek trouwens)
Voorlopig heb ik dus weer genoeg te lezen! En te puzzelen trouwens ook, want ik kocht – zoals ieder jaar, haha – een heel groot puzzelboek vol met woordzoekers. Daar ben ik dol op. Ik wist niet zo goed met welk boek ik moest beginnen omdat ze me allemaal heel tof lijken, maar Het evangelie van Lucifer was een goede keuze! (:
Oh, dat klinkt goed zeg, vooral de thrillers lijken me helemaal wat voor mij 🙂