Genesis en de ‘voorzegging’ van Jezus.

Dit jaar lezen Johan en ik bij de Bijbel (momenteel voornamelijk ‘de Bijbel in gewone taal’) het dagboek Ontelbaar! Bijbels dagboek over de symboliek van getallen. Een dagboek over, je raadt het al, getallen in de Bijbel en hun betekenis. Van de week was er een heel interessant stukje – wat Johan al kende maar ik nog niet – over Genesis, het namenregister van het geslacht van Adam (wat daar beschreven staat in Genesis 5) en hoe Jezus al wordt aangekondigd in dit register. Ik wilde dat met jullie delen omdat ik het heel boeiend vond en dit helemaal niet wist.

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten hebben namen in de Bijbel een betekenis. Zo betekent Jezus ‘redder’ en Immanuël (een andere naam van Jezus) ‘God met ons.’ In Genesis 5 worden de nakomelingen van Adam genoemd. Het zijn er 10 (Adam meegeteld). De betekenissen heb ik voor jullie op een rijtje gezet (Adam is de eerste naam, de volgende is dan steeds de zoon van de naam erboven):

– Adam = man
– Seth = is aangewezen (dit verwijst waarschijnlijk naar het voortzetten van het geslacht ‘mens’ in het algemeen, het reddingsplan – Jezus – zal gerealiseerd worden in de familie van Seth in plaats van Kaïn)
– Enos = sterfelijk
– Kenan = treurigheid (deze naam en die van Enos verwijzen waarschijnlijk naar de sfeer in die tijd: bepaald niet opwekkend)
– Mahalaleël = de geprezen God
– Jered = zal neerdalen
– Henoch = onderwijzen (de zevende generatie. Henoch wandelde met God en hij profeteerde ook, vandaar ook deze naam)
– Methusalach (of Methusalem, de oudste mens ooit) = zijn dood zal brengen (zijn dood bracht de zondvloed, hij stierf in het jaar van de zondvloed)
– Lamech = wanhoop of vertwijfeling (de laatste jaren voor de zondvloed worden getypeerd door zijn naam)
– Noach = troost of rust

Als je deze betekenissen in één lange zin achter elkaar zet krijg je dit:

‘Man is aangewezen (tot) sterfelijkheid (en) treurigheid, (maar) de geprezen God zal neerdalen (om te) onderwijzen. Zijn dood zal brengen (aan de) wanhopigen en vertwijfelden vertroosting (en) rust.

Mooi toch? Al zo vroeg in de Bijbel wordt het evangelie op een mooie manier samengevat. De kern lezen we hier: Jezus zal de wereld redden door zijn dood en opstandig!

Advertentie

7 gedachtes over “Genesis en de ‘voorzegging’ van Jezus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.