Kaizen | Stapje voor stapje.

Stapje voor stapje. Ken je dat? Het nieuwe jaar is begonnen en je neemt je nu écht voor om een paar kilo af te vallen, om meer te gaan bewegen, meer boeken te gaan lezen, nu toch echt iedere maand je opa of oma op te zoeken en iedere week naar de sportschool te gaan en, en, en… Vul maar in. Goede voornemens. Ik maak ze zelf ook ieder jaar maar ik merk dat er vaak al snel de klad in komt. In de laatste editie van Flow las ik een interessant artikel over hoe je dit kan voorkomen en hoe het eigenlijk komt dat goede voornemens zo snel in het honderd lopen (ik moet echt eens uitzoeken waar die uitspraak vandaan komt).

DSCN0061
Stapje voor stapje…

Het probleem met goede voornemens is – waarschijnlijk – dat je meteen het roer helemaal omgooit: je gaat 3 keer per week naar de sportschool, gaat op een streng dieet, neemt geen tussendoortjes meer en weegt je iedere week. Doordat je zo rigoureus je schema omgooit wen je er niet zo makkelijk aan en komt er snel de klad in: die 3 keer sportschool wordt één keer in de week en vervolgens één keer in de maand en… Je zit weer in je oude ritme en je eet ’s avonds weer een zak chips leeg terwijl je naar een zinloos televisieprogramma kijkt.

Hoe voorkom je dit? Het artikel in Flow ging over ‘kaizen’, een Japanse ‘veranderkunde’ zoals het wordt genoemd. Het woord is een samenstelling van kai (‘verandering’) en zen (‘ten goede’). Het idee is heel eenvoudig: je bereikt verandering door kleine stappen te zetten. De veranderingen zijn in het begin zó klein dat ze bijna onzinnig lijken: je gaat bijvoorbeeld één minuut per dag touwtjespringen (ik noem maar wat, je kan hier alles invullen natuurlijk). Eén minuut is heel makkelijk in te bouwen in je dagelijkse schema, hoe druk je het ook hebt. Doordat je het maar één minuut doet en jezelf er even toe zet (het is immers maar één minuut, dan voel je waarschijnlijk nauwelijks weerstand – je hebt er misschien geen zin in maar hé, het is maar één minuutje, wat is nu één minuut op een dag?) komt het gemakkelijk in je ritme en vaak als je eenmaal bezig bent ga je zomaar wat langer door. Dan wordt die één minuut ineens vijf minuten en ineens tien minuten en ga zo maar door.

Verandering begint met kleine stapjes.
Het artikel sprak me dusdanig aan dat ik ga proberen om dit een tijdje te testen. Ik heb een aantal gemakkelijke doelen voor mezelf gesteld en ik denk dat deze doelen met deze stapje-voor-stapje-methode heel erg haalbaar zijn.

  • Ik ga één minuut per dag kleuren
  • Ik ga één bladzijde in een boek of één artikel in een tijdschrift lezen per dag
  • Ik ga één film kijken per week (dat kan natuurlijk ook, iets wat je minder vaak doet dan één keer op een dag maar wel vaker wilt doen dan dat je het nu doet)
  • Ik ga vijf minuten per dag opruimen

Ik ga aan het einde van deze maand een update schrijven over hoe het is gegaan. Ik heb mijn doelen gelijk voor mezelf opgeschreven (en de post-it op mijn laptop geplakt) zodat ik me er ook daadwerkelijk aan ga houden. Ik denk dat het gemakkelijk vol te houden is omdat het, zoals ik al zei, maar één minuutje, of één klein klusje is per dag.

Heb jij wel eens van ‘kaizen’ gehoord? En denk je dat dit beter werkt dan rigoureus je schema omgooien en allerlei dingen te veranderen?

PS: ik heb nu al een tijdje een abonnement op Flow en daardoor blijven ze, als ik ze uit heb, ongelezen en ongebruikt liggen. Dat vind ik best zonde. Wie heeft er een leuk idee wat ik met mijn gelezen Flows kan doen?

Advertentie

5 gedachtes over “Kaizen | Stapje voor stapje.

  1. Tja, tijdschriften die ik niet meer wil geef ik aan iemand die ze wel wil. Of misschien kan je ze bij een wachtkamer (tandarts, ziekenhuis, etc) neerleggen als dat mag?

    Ik denk dat ik minstens-1-bladzijde-per-dag-lezen ook in ga voeren 🙂

  2. Dit kwam ik tegen over waar “in het honderd lopen vandaan” komt:

    Dat ‘hoge’ getalsnamen als miljoen en miljard gevormd zijn op basis van het Franse grondwoord mille kan geen toeval zijn. Want het woord duizend en zijn buitenlandse tegenhangers zijn het symbool van aantallen die buiten ons bevattingsvermogen lagen. Dat mogen we opmaken uit het feit dat duizend in oude uitdrukkingen synoniem is met ‘niet meer te tellen’. Het kan dan op twee manieren worden gebruikt. Soms is het een overdrijving (ik heb het je al duizend keer gezegd), soms is het werkelijke aantal juist hoger, zoals in de lyrisch-toeristische omschrijving van Finland: het land van de duizend meren. De nijvere iguur die de meren werkelijk geteld heeft kwam tot niet minder dan 187.888. Het woord duizend suggereert hier: ‘we hebben tot duizend geteld en zijn toen maar opgehouden’. Het gebruik van duizend strekt zich overigens niet alleen uit tot dingen die objectief waarneembaar zijn. Met kapitein Haddock roepen we duizend bommen en granaten!, maar we staan ook duizend angsten uit of sterven duizend doden.

    Is duizend nu hét getal waarmee we een onafzienbare hoeveelheid benoemen? Nee, ook honderd kan die betekenis hebben: ‘Dat gebeurt in geen honderd jaar.’ ‘Dat heb ik al honderd keer gezegd.’ In dit rijtje hoort ook de uitdrukking in het honderd lopen thuis. Honderd duidde hier oorspronkelijk een mensenmenigte aan; later kreeg in het honderd de betekenis ‘op goed geluk, lukraak’, en ten slotte de betekenis ‘ordeloos, chaotisch’.

  3. Werken in kleine stapjes lijkt mij ook het beste. Je kunt ook niet verwachten dat je je doel in een keer kan behalen en dat hoeft ook niet. Bewaar je flow voor inspiratie en om lekker uit te knippen (voor bv zelf kaarten maken ofzo). Er staan mooie plaatjes en quotes in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.