Valkenburg | Museum & expositie.

Hè, hè, daar is dan eindelijk nog het beloofde artikel over het museum in Valkenburg! De eigenlijke reden dat Johan en ik naar Valkenburg gingen was namelijk de opening van de expositie ‘kerst met Rien Poortvliet.’ Aangezien ik de nieuwe conservator ben van het Rien Poortvliet Museum en ‘ons’ werk nu in Valkenburg in het museum hangt, was ik uitgenodigd voor de opening van de expositie. Ik nam Johan mee en we maakten er een kort weekendje in Valkenburg van.

Het museum is gevestigd in een prachtig monumentaal pand en heeft veel ruimte – veel meer dan het Rien Poortvliet museum. Beneden zijn nu twee zalen helemaal ingericht met werk van Poortvliet, in de ene zaal hangen aquarellen en olieverfschilderijen met landschappen, dieren en personen en de andere zaal hangt vol met schilderijen van kabouters. Het geheel is aangekleed met houtschors met struikjes en opgezette dieren. In de kabouterzaal staan ook opgezette dieren, maar daarnaast staat er ook een gedekte tafel met een ‘kabouter-ontbijt’, wat is nagemaakt naar het eigenlijke werk van Poortvliet dat erachter hangt.

P1100829 P1100826
Eerst gingen we lunchen aan de overkant van het museum; ik had zalm (links) en Johan de carpaccio (rechts). Dat was heel erg lekker!

Op de eerste verdieping van het museum wordt aandacht besteed aan Valkenburg, haar geschiedenis en die van haar omgeving. Op de zolder is tenslotte nog een ruimte voor een tegenwoordige kunstenaar, meestal uit de buurt van Valkenburg. Deze expositie wisselt ook regelmatig. Zelfs in het trappenhuis van het museum hangen schilderijen, dat vind ik wel erg tof. De werken komen prachtig tot hun recht omdat het museum heel ruim en licht is ingericht. Ik was stiekem best wel een beetje trots hoor, toen ik ‘mijn’ werk daar zag hangen!
De vrouw van Rien Poortvliet (en zijn zoon) waren ook aanwezig bij de opening, mevrouw werd als opening van de expositie geïnterviewd door een mevrouw van een lokale televisiezender. Dit was erg leuk. Na afloop heb ik ook nog even kennis met haar gemaakt, het is een bijzondere vrouw!

Genoeg gepraat over het museum en de inhoud, ik ga jullie nu wat van de expositie – en van de rest van het museum – laten zien! De nadruk ligt daarbij – uiteraard – op de expositie.

DSCN0518 DSCN0519
Vooraan staat een grote informatieposter en in de zaal hangen aan de muren de schilderijen.
In het midden staat nog een banner met een foto van Rien erop en ook ligt daar het schors met de opgezette dieren.

DSCN0522 P1100857

DSCN0523 P1100837
De kabouterzaal. Het schilderij links staat ook op de promotieposter van de expositie.

DSCN0527
Het kabouter-ontbijt. Alle producten zijn vers, heel bijzonder!

DSCN0530 DSCN0534
Geschiedenis van Valkenburg en omgeving. Er was veel aandacht voor stenen en fossielen, maar ook voor (Romeins) aardewerk en schilderijen van de omgeving en het kasteel (nu een ruïne).

P1100862
Mevrouw Poortvliet (links) met de mevrouw van Limburg-tv. (:

Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar de website van het Museum Land van Valkenburg en naar de website (die nog bijgewerkt wordt voor het nieuwe seizoen, dat begint in april 2015) van het Rien Poortvliet Museum  op Tiengemeten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.