Valkenburg | Stad, ruïne en uitzicht.

Inmiddels hebben jullie al kunnen lezen wat we in ons weekendje in Valkenburg hebben gedaan en gezien en hebben jullie al foto’s gezien van de kerstmarkt in de grot en van het hotel waar we sliepen. Vandaag is het tijd om jullie wat van de stad te laten zien. Er is bovenop een berg in de stad ook nog een grote ruïne van de burcht die er vroeger stond. Hier zijn we niet in geweest (je kan een rondleiding boeken met een gids) maar wel vlakbij, op de heuvel eronder heb je al een mooi uitzicht over de stad. Vandaag mogen jullie meegenieten! 😉 We zijn er op zaterdagavond geweest toen het al donker was, dat was wel bijzonder met alle lampjes en lawaai beneden. Op zondagmiddag hebben we nog een keer gekeken toen het licht was. Het was jammer dat het niet zulk mooi weer was, maar het was wel leuk om het uitzicht ook te zien bij daglicht!

P1100810

Daarnaast heeft Valkenburg hele mooie oude gebouwen en oude geveltjes, in bijna iedere straat zie je wel weer iets anders ouds en moois. Heel leuk, het is een knusse sfeervolle stad waar bijna alles op loopafstand is. En tenslotte is het station erg mooi om te bekijken. Het station van Valkenburg is het oudste, nog bestaande, station van Nederland en stamt uit 1853. Het gebouw is geïnspireerd door het paleis van koning Willem II in Tilburg. Het gebouw konden we niet in, want er zit tegenwoordig een kunstgalerie en via de zijkant – niet via het gebouw – loop je de perrons van het daadwerkelijke station op. Het station van Valkenburg is tegenwoordig een Rijksmonument. Jullie zien het station hieronder op de foto.

P1100803

P1100808

P1100809    P1100813

P1100816
D
e man met het boek in zijn hand is Theodoor Dorren, hij wees vroeger mensen de weg met zijn kaart in de hand. Hieruit ontstond uiteindelijk de VVV. De VVV van Valkenburg (zo, dat allitereert lekker) is het gebouw achter het beeld van Theodoor, dit was de eerste VVV van Nederland.

P1100817    P1100819
De ruïne en het uitzicht. Hieronder zie je een maquette van hoe de burcht er vroeger uit zag.

P1100822

Ik ga zeker nog een keer terug naar Valkenburg, want het is er erg mooi en sfeervol! De ruïne zou ik ook graag nog een keer willen bezoeken!

Advertentie

2 gedachtes over “Valkenburg | Stad, ruïne en uitzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.