Valkenburg.

Afgelopen weekend waren Johan en ik in Valkenburg (Limburg – misschien weet je het niet, maar er is ook een Valkenburg in Zuid-Holland – maar wij waren dus in Limburg). Ik was hier nog nooit geweest, dus toen ik een uitnodiging ontving voor de opening van de kerstexpositie met werk van Rien Poortvliet (werken zijn in bruikleen van het museum waar ik conservator ben) in het museum Land van Valkenburg, greep ik dan ook mijn kans en gingen Johan en ik er samen heen. Omdat we het best ver weg vonden (zo’n 200 kilometer en 2 uur rijden) besloten we op zaterdagmiddag te gaan en op zondagmiddag weer naar huis te gaan.

P1100810

Het was een kort, maar heel leuk weekend! Zaterdag was het best lekker weer (droog en af en toe zon, wel fris), helaas was het zondag erg regenachtig – maar toen waren we de halve dag in het museum dus dat scheelde weer. We hebben, hoewel het kort was, veel gezien en gedaan! Zaterdagmiddag mochten we in het hotel kiezen welke kamer we wilden – en het was al zo goedkoop, haha – en nadat we onze spullen daar neergelegd hadden en ons even hadden verbaasd over het retro-uiterlijk van het hotel (zien jullie zo op de foto’s) zijn we de stad ingegaan. We bezochten één van de kerstmarkten. Er zijn twee ondergrondse kerstmarkten – in de grotten dus – en wij zijn naar die in de Fluweelengrot geweest. Dit was best wel kitscherig kerst, maar dat is voor een keer best tof. Bovendien is de grot erg de moeite waard om te bekijken. Hierna zijn we verder de stad ingegaan op zoek naar een restaurantje. Het was heel erg druk, voornamelijk omdat dit het eerste weekend was van ‘Kerststad Valkenburg.’ Tot en met kerst – en op sommige plekken nog iets langer – is Valkenburg in kerstsfeer. Uiteindelijk hebben we wat rondgekeken op de buiten-kerstmarkt op het plein, rondgekeken in de gezellige winkelstraatjes – waar vooral heel veel horeca is en kerst- en toeristenwinkeltjes – en vonden we een Italiaans restaurant waar we genoten van de tweepersoons-dagschotel. Die bestond voornamelijk uit vlees, salade en pasta. Het was heel erg lekker! Het toetje was ook heerlijk: tiramisu! Daarnaast was de aankleding van de borden en het restaurant erg leuk. Hele goede keuze!

P1100793

Na het eten hebben we op het terras voor het restaurant genoten van de kerstparade die door de straatjes trok. Dit trok heel veel bekijks, de mensen stonden rijen dik langs de kant van de weg en alle terrasjes (met heaters en dekentjes tegen de kou) waren bezet. Het was heel gezellig en de sfeer zat er goed in! Na de parade – met allerlei praalwagens en dansende kinderen/jongeren verkleed als mensen uit allerlei delen van de wereld die kerst vieren – hebben we nog even door de stad gewandeld en nog eens op de buiten-kerstmarkt gekeken. We eindigden op een terrasje, waar Johan ‘Jägerthee’ dronk (met verse kruiden en Jägermeister – dacht ik) en ik ‘Hugo’, een soort cava met vlierbloesem en munt. Heel lekker! Daarna zijn we naar het hotel gelopen en zijn we gaan slapen.

Zondag zijn we eerst naar de kerk geweest – nadat we heel uitgebreid en lekker hebben ontbeten met verse broodjes, er waren verschillende soorten sap en koffie/thee, en ook muesli en yoghurt en allerlei andere lekkere dingetjes. Deze kerk was de enige protestantse kerk in het – natuurlijk – overwegend katholieke Valkenburg. Het was héél klein, er waren nog geen 30 mensen!, maar het had ook wel iets. Het was een mooie dienst die maar een uurtje duurde. Daarna hebben we koffie gedronken en vlaai gegeten op een terrasje. Na nog wat gewandeld te hebben door de stad was het tijd voor de lunch en die aten we op tegenover het museum. Daarna was het tijd voor het museum, we hebben het eerst bekeken en daarna was de opening van de tentoonstelling ‘kerst met Rien Poortvliet.’ Hier zien jullie van de week nog wel foto’s van voorbij komen. Het museum is erg groot – veel groter dan bij ons – en de werken komen erg tot hun recht in het museum. Heel mooi! De belangstelling was best groot. De vrouw van Rien Poortvliet was er ook, samen met haar zoon, om de expositie te openen. Dit was erg leuk. Ik heb naderhand ook even kennis met haar gemaakt, het is een erg aardige, bijzondere vrouw!

Daarna zat ons weekendje in Valkenburg erop! We hebben dus erg veel gedaan en gezien en daar ga ik jullie de komende dagen ook wat van laten zien natuurlijk! In dit artikel komen foto’s van het hotel voorbij (ze zijn niet allemaal even duidelijk, sorry!) en er komen nog artikelen online met foto’s van de kerstmarkt in de grot, van de stad zelf (oude panden, de ruïne, dat soort dingen), van het eten en drinken en natuurlijk van het museum en de expositie! 🙂

DSCN0502

DSCN0506
Retro nachtkastjes, in het roostertje bovenin zit een lampje. Geniaal!

DSCN0507
Vanuit het bed was dit mijn uitzicht. Spiegel-selfie, ha.

DSCN0508
Het hotel bestond uit twee gebouwen, wij sliepen aan de overkant van de straat. Hier zag de lobby er zo uit (zie bovenstaande foto en de drie foto’s hieronder). Aan de overkant, bij de receptie en de ontbijtzaal, was een vergelijkbaar hoekje om te zitten. Hier was ook een bar en rechts van de receptie was de ontbijtzaal met ook allemaal retrostoelen en dito aankleding. Het mannetje van het hotel dat bij de receptie zat leek een beetje op Carl, het mannetje uit Up! Heel grappig (:

DSCN0509

DSCN0512

DSCN0514

Nu dus even een kletsverhaaltje met wat we dit weekend hebben gedaan. In de komende artikelen komen denk ik voornamelijk foto’s voorbij (:

Ben jij wel eens in Valkenburg geweest en zo ja, wat vond je ervan?

Advertentie

2 gedachtes over “Valkenburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.