Plukkerdepluk.

Pluk, pluk, pluk.
Pluk, pluk, pluk.

Raar woord als je het vaak achter elkaar leest, ‘pluk’ of ‘plukken.’ Het doet me denken aan Pluk van de Petteflet, maar dat terzijde, want daar gaat dit artikel niet over. En ook niet over rare woorden, want bijna ieder woord is bijzonder als je het heel vaak achter elkaar zegt (moet je eens proberen met doodnormale woorden als ‘deur’ en ‘tafel.’) Het gaat wél over mijn bezigheden sinds afgelopen maandag, als je dit leest dus een week en een dag geleden. Ik pluk! En pluk! En pluk! Maar wat pluk ik dan en waarom doe ik dat?

Ik pluk aardbeien en sperziebonen in een kas. Ik heb er al eerder kort iets over gezegd, maar ik wilde toch nog even vertellen wat ik zoal doe op een dag in de kas!
Ik pluk dus aardbeien en bonen. Gelukkig hangen de aardbeienplantjes op ooghoogte in bakken, zodat je niet op je knieën hoeft te werken. In ieder pad in de kas (links hangen aardbeien, rechts bonen) is een soort rails waar je een karretje met wieltjes overheen kan rijden. Daarop staan de kratjes met de bakjes erin waar de aardbeien ingaan. En die aardbeien, die nog aan de plantjes hangen, die pluk ik dus! Er zijn nog meer mensen die plukken en daarom is het niet heel saai. En als er niemand is die plukt behalve ik, dan heb ik mijn Ipod mee en luister ik muziek. Het is heel rustgevend werk doordat je alleen maar hoeft op te letten dat je de aardbeien niet plet en dat je de goede (rijpe) aardbeien plukt.

Hetzelfde geldt voor de bonen. Afgelopen donderdag waren we met vier mensen aan het plukken (ieder in een andere rij) en waren we ondertussen lekker aan het kletsen. Dat kan, met zo’n bezigheid, en dat is fijn. Het bonen plukken is wat vermoeiender dan de aardbeien, omdat je op de heenweg aan de onderkant van de bonenplanten plukt (links en rechts, je zit dan op het karretje met een kratje voor je waar je de bonen die je plukt inlegt) en dus moet zitten en wat meer moet bukken. Dit hoeft bij de aardbeien niet. Op de terugweg pluk je dan aan de bovenkant van de planten, dit gebeurt staande en gaat dan iets makkelijker als je een flinke tijd gezeten hebt! Je moet wel goed opletten of de bonen rijp zijn – niet te rijp en niet te onrijp dus – en je moet goed zoeken omdat het natuurlijk ‘groen op groen’ is. De aardbeien vallen met hun rode kleur veel beter op!

Aan het eind van de dag (ik werk op maandag, woensdag en donderdag van 8-17 uur en op dinsdag en vrijdag van 13-17 uur omdat ik dan ’s ochtends post bezorg) is het fijn om te zien hoeveel werk je eigenlijk verzet hebt. Het bonen plukken gaat niet zo snel, tenminste dat idee heb ik, omdat de rijen lang zijn en er heel veel bonen aan hangen, maar uiteindelijk plukte ik afgelopen vrijdag in mijn eentje 8 kratten vol met bonen, in vier uurtjes tijd! Ik heb geen idee of dat veel is, maar ik heb zelf het idee van wel en mijn werkgever was tevreden dus dan ben ik dat ook! (;

Er is op mijn werk ook een snijderij (waar ze fruit snijden en verpakken, dit wordt dan weer verkocht, onder andere aan het bedrijf waar Johan werkt) en in de pauze zie ik deze mensen vaak ook. Gezellig! De sfeer in het bedrijf is zo goed en dat maakt het heel leuk om er te werken, al werk ik er nu pas een weekje. Het werk is voor de komende 5 á 6 weken ongeveer en daarna zie ik wel weer verder. Dan is de bonen- en aardbeienoogst wel zo goed als klaar en dan hoop ik dat er nog ander werk voor mij is in dit bedrijf, want ik vind het heel leuk! Vooral de sfeer is heel goed en daarom is het leuk om er te werken! 🙂

Ik pluk nu dus aardbeien en bonen en dat met een universitaire geschiedenisopleiding. Zonde? Nee hoor, vind ik niet! Je leert weer eens wat anders, bent bij een bedrijf binnen en leert op vaste tijden en in een vast ritme te werken én je hebt wat te doen! In mijn eigen branche is momenteel gewoon weinig werk en ik heb nog niet zoveel ervaring (daarom werk ik ook als vrijwillige conservator bij het Rien Poortvliet museum), dus is dit een goede oplossing! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.