30 dagen blog-challenge | dag 6.

Pff, weer zo’n lastige opdracht. Waar ben ik aan begonnen met deze challenge? Haha! De opdracht is noem drie dingen waar je spijt van hebt. Ik kan wel 100 dingen bedenken (bij wijze van spreken), maar die zijn zo persoonlijk dat ik ze niet op mijn blog ga zetten. Dus ook over deze opdracht moest ik even goed nadenken.

P1080127

1. Keuzes maken 
Ik heb er spijt van dat ik niet altijd de keuzes maak die ik zelf wil maken. Soms kies je voor iets of iemand anders en dan blijkt dat niet goed uit te pakken. Ik zou wel eens de tijd terug willen draaien om op sommige momenten andere keuzes te maken, maar helaas kan dat niet. Hoewel ik het aan de andere kant wel fijn vind dat dat niet kan, want dan zou ik waarschijnlijk een heleboel andere dingen weer fout doen, had ik sommige mensen niet ontmoet en beter leren kennen en had ik sommige ervaringen niet meegenomen en ervan geleerd. Iemand vertelde me pas dat als dingen je niet raken, ze geen pijn doen en ze niet belangrijk voor je zijn. Dat vond ik mooi, want het zegt precies hoe het is: pijnlijke ervaringen zijn belangrijk voor je. Liefde kan bijvoorbeeld erg pijn doen, maar dat kan alleen als het belangrijk voor je is. Als het je onverschillig lijkt, zou het ook geen pijn doen. Keuzes maken dus, ik zou wel eens andere keuzes willen maken. Maar hé, ik ben ook maar een mens en ik ben ook niet perfect (nee, toch niet), dus foute keuzes maken mag. Van fouten kun je leren (cliché, maar wel waar).

2. Geschiedenis 
Nee nee, ik heb geen spijt van mijn studie Geschiedenis, hoor! Ik heb er spijt van dat ik geschiedenis op de middelbare school heb laten vallen omdat ik dan dubbeluren zou krijgen met scheikunde of natuurkunde (wat ik alsnog later heb omgewisseld voor aardrijkskunde omdat ik geen natuurkunde kon, haha). Dan had ik wat meer kennis gehad van meerdere gebieden en tijden en dat had ik wel fijn gevonden. Gelukkig heb ik niets met de Vietnam-oorlog en dat was mijn examenonderwerp geweest, dus dat scheelt weer, haha. Maar goed, als ik van tevoren had geweten dat ik geschiedenis ging studeren (nee, want dat had ik helemaal niet aan zien komen haha) had ik zeker geschiedenis in mijn pakket genomen. Laat je niet ontmoedigen trouwens als je wel geschiedenis wil gaan studeren en je hebt geen geschiedenis in je pakket: het kan echt, ik heb mijn bachelor ook gewoon in 3 jaar gehad. Je moet soms alleen ietsje harder werken (of andere vakken kiezen, haha).

3. Onzekerheid en stress over niets
Ik wil het iedereen aanraden: maak je niet zo druk over dingen waar je toch geen of nauwelijks invloed op hebt. Ik leer nu eindelijk om dat wat minder te doen, maar ik deed het echt altijd en overal en dat is zó frustrerend! Negen van de tien keer kun je aan die situaties ook niets veranderen of het loopt heel anders dan je denkt, dus maak je dan niet zo druk. Ook de onzekerheid over mezelf en hoe ik eruit zie wordt minder, omdat ik vind dat ik me daar niet zoveel meer van aan moet trekken en dat ik mooi ben zoals ik ben. Ik mag er ook zijn! Het is soms lastig, maar ik doe mijn best. Ik heb er spijt van dat ik soms niet de kleding aantrok die ik aan wilde doen omdat ik me te onzeker voelde en ik heb er spijt van dat ik soms zo irritant gefrustreerd was en gestrest terwijl dat nergens voor nodig was. Dat dus.

Waar heb jij spijt van?

Advertentie

Een gedachte over “30 dagen blog-challenge | dag 6.

  1. Waar ik spijt van heb is dat ik me nooit echt heb verdiept in studie- en beroepskeuze. Ik wist absoluut niet wat ik wilde gaan doen na de middelbare school. Omdat ik altijd wel wat zat te fröbelen op de computer heb ik maar voor het Grafisch Lyceum gekozen. Eén van de stomste keuzes ooit. Je leert er van alles een heel klein beetje, maar van alles veel te weinig om er in de praktijk überhaupt iets mee te kunnen doen. Omdat ik m’n handen al vol had om die MBO opleiding in 5(!) jaar af te ronden zag ik het ook niet zitten om me op HBO te gaan verdiepen. En dus heb ik een diploma waar ik nooit meer wat mee zal kunnen gaan doen. Zeker nu niet meer. Ben al 9 jaar geleden afgestudeerd, er is intussen al zó veel veranderd dat je echt helemaal niets meer hebt aan de kennis van toen.

    Als ik één tip moet geven aan (middelbare)schoolkinderen: Ga vroeg op zoek naar wat je écht leuk vindt om te gaan doen, en kijk vooral wat daarmee je kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.