Confronterend, maar waar.

Vanochtend zag ik op Facebook, tussen alle berichtjes over het Songfestival door (ja, ze zijn door, jeej! Ik heb ook gekeken en vond het ook wel tof), twee confronterende dingen die ik met jullie wil delen. Misschien heb je ze zelf ook al voorbij zien komen, maar het is een filmpje en een artikel. Het artikel gaat over het huidige onderwijssysteem en is geschreven door een scholiere die in haar vrije tijd (oké en soms onder school, dat is nu net het probleem) al haar tijd en energie steekt in haar passie: journalistiek en schrijven. Het wordt alleen niet gestimuleerd door het huidige onderwijssysteem. Voor mij een hele goede reden om (later) het onderwijs in te gaan en, juist met de huidige beperkte middelen, een verschil proberen te maken. Eigenlijk moet gewoon het onderwijssysteem op de schop…
Dit artikel vind je hier.

Het filmpje gaat over onze huidige generatie. Het is confronterend, maar wel waar. We zijn er allemaal schuldig aan dat we veel minder contact hebben met onze medemensen dan vroeger. Als je even niets te doen hebt en staat te wachten op (bijvoorbeeld) de bus of de trein – of iets anders willekeurigs – praat je niet met degene die daar ook staat, maar kijk je even op je smartphone. Even Facebook lezen, oh hé, een appje, even reageren… En we vergeten om ons heen te kijken.
Ik heb zelf geen smartphone (bewust) en ik wil er ook geen. Ik vind het fijn dat ik bereikbaar ben op mijn mobiel, maar ik kan er alleen mee bellen/gebeld worden en mee sms’en/gesms’t worden. En ik vind het heerlijk! Ik vind het soms ook waardeloos hoor, als ik zie dat de treinen niet rijden en er nergens staat waar ik heen moet, en ik vervolgens niet op mijn telefoon kan kijken. Maar dan heb ik wél een reden om even met iemand te praten en het gewoon te vragen. Komen die smartphones toch nog wel weer van pas 😉 Mijn mobieltje is nu oud aan het worden en het wordt eigenlijk tijd voor een nieuwe. Ik stel het zo lang mogelijk uit, en niet alleen maar omdat ik niet zoveel geld heb om een nieuwe te kopen. Maar ook omdat ik geen smartphone wil. Gelukkig zag ik dat online nog genoeg simpele mobieltjes te koop zijn. Scheelt geld én ik kan ‘omhoog kijken’. Wat dat betekent? Dat zie je in het filmpje. Er staat ook nog een klein stukje op de site waar ik ‘m vandaan heb, dat lees je hier.

Wat vind jij van het artikel en van het filmpje?

Advertentie

4 gedachtes over “Confronterend, maar waar.

 1. Ik zag het filmpje deze week inderdaad ook, best mooi en je gaat erover nadenken. Ik ben vaak genoeg op verjaardagsfeestjes geweest waar bepaalde personen constant naar hun schermpje zitten te staren, niet bepaald gezellig. 😉

 2. Voor mij een hele goede reden om (later) het onderwijs in te gaan en, juist met de huidige beperkte middelen, een verschil proberen te maken.
  Ja, dat vind ik een goede reden. ’t Is ook 1 van de redenen dat ik er zelf even over heb nagedacht om het onderwijs in te gaan 😛

  Het filmpje heb ik inderdaad ook al eerder langs zien komen.
  We zijn er allemaal schuldig aan dat we veel minder contact hebben met onze medemensen dan vroeger.
  Ik heb het idee dat mensen je veel minder snel onderbreken als je een boek staat/zit te lezen, dan als je op je telefoon aan het kijken bent!
  Als je even niets te doen hebt en staat te wachten op (bijvoorbeeld) de bus of de trein – of iets anders willekeurigs – praat je niet met degene die daar ook staat, maar kijk je even op je smartphone. Even Facebook lezen, oh hé, een appje, even reageren… En we vergeten om ons heen te kijken.
  Dat is je eigen keuze. Je kan ook ervoor kiezen om je app-geluiden uit te zetten en dus alleen te kijken als je er echt toe besluit. En geen Facebook-app op je telefoon te zetten bijvoorbeeld. Ik heb maar bij 2 berichten-apps geluiden (waaronder sms), de rest allemaal niet.
  En als ik ervoor kies om een boek te lezen (ook als ik sta te wachten), kijk ik toch ook niet om me heen? Zelfde met mensen die de krant lezen, en dat kwam vroeger ook voor.
  Ik snap het idee van het filmpje wel, maar online contacten zijn wel nuttig. Je moet alleen weten wanneer je wel en niet op je telefoon moet kijken (dus niet tijdens het fietsen, lekker gevaarlijk!!).

  Mijn mobieltje is nu oud aan het worden en het wordt eigenlijk tijd voor een nieuwe. Ik stel het zo lang mogelijk uit, en niet alleen maar omdat ik niet zoveel geld heb om een nieuwe te kopen. Maar ook omdat ik geen smartphone wil. Gelukkig zag ik dat online nog genoeg simpele mobieltjes te koop zijn.
  Ik heb nog wel een stel oude Nokia’s (maar die wil je niet vanwege de accu’s denk ik :P), maar ook nog een Samsung klaptelefoon (laat maar weten als je interesse hebt). Die werkt nog goed (ik had ‘m van mijn zusje overgenomen, voor 10 euro… maar hij is ondertussen nog minder waard geworden :P). Die gebruik ik nu niet meer omdat ik dus een smartphone heb (die ik toch best wel gebruik als een normale telefoon, maarja: je moet gewoon zelf besluiten hoe je ermee omgaat!).

  1. Ik denk dat je wel gelijk hebt hoor, dit is wel de extreme versie zeg maar. Maar koos iedereen er maar voor om minder te kijken op z’n telefoon. Ja, is met een boek ook wel zo hoor, maar je snapt wel m’n punt in ieder geval 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.