De Alchemist.

Zoals je al hebt kunnen lezen in mijn artikel over de boeken die ik aan het lezen ben / heb gelezen / wil gaan lezen voor het Day Zero Project (doel: 50 boeken lezen), heb ik in één dag het boek De Alchemist van Paul Coelho uitgelezen. Een bijzonder boekje. Niet heel dik en heel makkelijk te lezen (hoewel, ik lees wel heel snel hoor). Ik wil er vandaag graag een artikel over schrijven, want ik vond het een mooi boek en heb er wel wat aan (gehad) denk ik.

SAM_7045

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek alleen van naam kende, maar Peter had het en dus heb ik ‘m van hem geleend omdat hij het mij aanraadde. Ik wist niet wat ik kon verwachten omdat ik het dus eigenlijk amper kende. De achterkant vertelt kort waar het over gaat (zie foto hieronder) en ook Paul zelf geeft in het voorwoord een uitleg (het is fictie, maar zo voelt het niet altijd vind ik).

SAM_7047
Klik op de afbeelding voor groter formaat!

Wat vond ik van het boek? 
Zoals ik al zei leest het makkelijk en snel en heb je het zo uit omdat het niet heel dik is (ongeveer 140 pagina’s). Het verhaal is dus fictie, maar zo voelt het niet altijd. Er staan namelijk veel wat diepere kwesties in en er worden dingen gezegd over de kern van de mens en de ‘ziel van de wereld’ die ik wel erg interessant vind. Ik heb een aantal dingetjes opgeschreven tijdens het lezen van het boek die mij opvielen en/of die ik erg interessant vind en die wil ik met jullie delen (en ik zal ook vertellen waarom, natuurlijk).

‘Ik leef’, zei hij (een kamelendrijver in het boek) tegen de jongen, terwijl hij een bord dadels zat te eten in het donker van een vuur- en maanloze avond. ‘Als ik eet, eet ik en verder niets. Als ik loop, loop ik alleen maar. Als ik moet vechten zal dat net zo’n goede dag zijn om te sterven als iedere andere dag. Dat komt doordat ik niet in het verleden en niet in de toekomst leef. Ik heb alleen het heden, en alleen dat interesseert mij. Als het jou lukt je altijd tot het heden te beperken, zul je een gelukkig mens worden. Je zult inzien dat er leven bestaat in de woestijn, dat de hemel sterren heeft en dat de krijgers vechten omdat dat deel uitmaakt van het menselijk geslacht. Dan zal het leven één groot feest zijn, omdat je altijd uitsluitend het moment beleeft.’ 

Het is niet zo dat ik denk dat je de toekomst en het verleden volledig uit het oog moet verliezen. Het verleden kan je helpen om sterker in je schoenen te staan in het heden en het zorgt er ook voor dat je kan leren van je ervaringen en van je fouten die je eerder maakte. Plannen maken voor de toekomst doen we allemaal wel (denk ik) en dat is ook niet verkeerd volgens mij. Maar ik zou wel wat meer echt in het heden willen leven. De dag van morgen zorgt immers wel voor zichzelf (dat is trouwens een Bijbels gezegde). Het leven zal dan altijd één groot feest zijn omdat je uitsluitend het moment beleeft. Ik wil me niet zó druk maken om ‘de toekomst’ (welke toekomst dan ook – dichtbij of verder weg) dat ik vergeet nu te leven. Dat vond ik wel heel mooi aan dit stukje, dat deed me beseffen dat dat wel zo is, dat mensen veel in het verleden en de toekomst leven en vergeten een feestje te maken van het moment.

SAM_6907

‘Het geheim ligt in het heden; als u aandacht besteedt aan het heden, zult u dat kunnen verbeteren. En als u het heden verbetert, zal wat daarna gebeurt ook beter worden. Vergeet de toekomst en leef iedere dag van uw leven met inachtneming van wat de wet voorschrijft en in het vertrouwen dat God zorgt voor zijn kinderen. Iedere dag bergt de eeuwigheid in zich.’

Ik denk – nogmaals – niet dat je de toekomst volledig uit het oog moet verliezen, maar dit stukje spreekt wel van vertrouwen op dat God voor je zorgt en dat je je dus niet zo druk hoeft te maken om de dag van morgen. Leef in het heden, als je daar aandacht aan besteedt kun je het verbeteren en door het te verbeteren kun je je toekomst ook verbeteren! Klinkt fijn.

SAM_6906

‘Niemand kan vluchten voor zijn eigen hart. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt. Zodat je nooit verrast wordt.’ 

Je kan soms maar beter luisteren naar je hart in plaats van dat je je alleen maar druk maakt – wat je over het algemeen met je verstand doet. Het is niet verkeerd om je hart te volgen namelijk. Dit komt steeds terug in De Alchemist en dat vond ik wel heel mooi.

Ik ben niet de enige die gefascineerd is geraakt door De Alchemist. Will Smith is bijvoorbeeld helemaal dol op het boek en hij vertelt erover in het interview dat je hieronder kunt zien. Zeker even kijken!

Ik vind het boek in ieder geval een aanrader. Ik wilde er niet teveel over zeggen zodat je nog lekker het boek zelf kan lezen en kan kijken wat jij ervan vind (misschien vind je het wel allemaal onzin en dat mag natuurlijk gewoon), maar ik vond het fijn om dit in ieder geval even te delen. De zon-foto’s zijn trouwens zonsopgangen van 1 en 2 april. De eerste foto maakte ik vanuit de trein (spiegeling, hoera) en de tweede vanuit de bus.

Advertentie

5 gedachtes over “De Alchemist.

  1. Het is alweer even geleden dat ik het boek heb gelezen, maar ik vond het ook zeker de moeite van het lezen waard. Absoluut een boek dat ik nog eens zou lezen. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.