There is a house…

Volgens mij heeft iedereen wel een plek die voelt als thuis.
Ik ben iemand die zich vrij snel wel ergens thuis voelt, vooral als ik met mensen ben die ik graag mag, waar ik veel van houd. Maar soms heb ik het ook wel bij ‘vreemden’, bij mensen waar ik voor het eerst thuis kom of met wie ik ergens heen ben. Met vrienden heb ik dit ook heel sterk. Zo spreek ik regelmatig af met een vriendin van mij, meestal in Amersfoort of Utrecht, maar waar we ook zijn, het voelt als thuis. Zij maakt dat het voelt als thuis. Ik voel me bij haar op mijn gemak en daardoor voelt het als thuis. Thuis is voor mij namelijk een plaats waar ik mezelf mag en kán zijn. Misschien wel waar ik mezelf moet zijn, omdat deze plek míjn plek is. (snap je?) Dat wat ik met die vriendin heb, heb ik ook met mijn vriend. Hij zorgt ervoor dat het niet uitmaakt waar ik ben, als hij erbij is, is het zoals thuis. Veilig, vertrouwd, gezellig en ontzettend liefdevol. Geborgen. Thuis.

Ik heb echter niet alleen dat het niet uitmaakt waar ik ben met iemand en dat het toch als thuis voelt, maar ik heb ook een eigen thuis. En een thuis-thuis. Ik heb een ‘thuis’ en een ‘thuis-thuis’, jawel. Thuis is in Mijnsheerenland, waar ik sinds september 2012 woon. Ik ben bij mijn vriend (verloofde, ik weet het) ingetrokken en ik voel me daar thuis. Als ik binnenkom voelt het als thuis. Ik ken ieder hoekje en ieder plekje en ik hou ervan. Thuis. Ik heb ook een thuis-thuis en dat is bij mijn ouders, waar ik vanaf mijn geboorte (in 1992) tot 2012 heb gewoond. Thuis-thuis. Als ik bij mijn ouders ben voel ik me thuis. Ze zijn mij erg lief (waarom klinkt dat zo maf? Ik houd veel van ze, probeer ik uiteraard te zeggen) en zij zorgen ervoor dat ik me thuis voel bij hen. (inmiddels heb ik zo vaak het woord ‘thuis’ gezegd dat ik het raar vind klinken, hebben jullie dat ook?) Tegelijkertijd weet ik wel dat het niet meer mijn eigen thuis is. Als ik na een weekend bij mijn ouders weer naar huis ga, dan weet ik dat dat nu mijn échte thuis is. Stiekem is het echter wel fijn om twee keer een ‘thuis’ te hebben 😉

Edward_Sharpe_Quote_Mint_Desktop_Wallpaper_by_JulieSongInk

Andere plekken waar ik me thuis voel?
Zoals ik al zei, voel ik me thuis bij mijn vriend en bij die vriendin. Maar ook bij andere vrienden heb ik dit gevoel. Herken je dat? Dat je iemand een hele tijd, misschien wel een jaar of nog langer, niet ziet en dat het toch weer zo vertrouwd voelt? Ik vind het een gevoel van thuiskomen. Ik heb het ook bij mensen die een hele relaxte sfeer hebben in huis, die alles zo sfeervol en knus maken, met rustige verlichting, prachtige muziek (zoals dit, dat komt doordat ik dit altijd hoor als ik bij dezelfde persoon ben en omdat dat ontspannen momenten zijn) en een hele ontspannen sfeer. Snap je wat ik bedoel? Dat je weet dat het niet uitmaakt wat je zegt, of dat het ook goed is als je helemaal niets zegt. Dat is zo’n geborgen, veilig gevoel dat ik maar bij een paar mensen heb. Johan is er eentje van – en dat is maar goed ook, het zou niet best zijn als ik dat veilige gevoel bij mijn eigen vriend niet zou hebben, toch? – maar ik heb nog een paar mensen bij wie ik dat voel.

Thuis. Een bijzondere plek. Ik gun iedereen een thuis met veel liefde. Waar liefde woont. Zonder liefde is er volgens mij geen écht thuis.

Oh. Trouwens. Ik wilde eigenlijk over iets totáál anders schrijven vandaag, maar ik las vanochtend deze blog van Aline (van Paper Boats, zij is zo leuk!) en ze deelde een liedje waar ik direct verliefd op ben geworden. Zij noemde het zonder twijfel het mooiste liedje ever en hoewel ik niet zo ben van het etiketten plakken op liedjes (omdat mijn smaak toch nog wel eens wijzigt) ben ik het nu aardig met haar eens. Het is zo mooi… Vind ik. En het doet me denken aan thuis, dus vandaar, vandaag dit artikel. Het begint ook met de tekst There is a house, trouwens. Vandaar de titel van dit artikel. Alle dank voor Aline! (:

Genoeg gepraat. Het is het liedje dat hieronder staat. Luister maar. (wie weet vind je het wel verschrikkelijk, haha) En zorg ervoor – als dat kan – dat je vandaag echt thuiskomt. Dat je je thuis voelt bij de mensen die je lief zijn. Want dat is zó belangrijk!

 

Advertentie

14 gedachtes over “There is a house…

  1. Zo belangrijk inderdaad om je ergens thuis te voelen, zeker bij goede vrienden! Ik vind het ook altijd heel belangrijk en fijn dat anderen zich bij ons thuisvoelen. Voor mij geldt ook: ik heb een thuis en een thuis-thuis! With love ♥ S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.