Fascinerende verlaten plaatsen | Tropicana Rotterdam.

Ik heb een fascinatie voor verlaten plaatsen en gebouwen. Ik weet niet waarom, maar ik vind het prachtig om rond te snuffelen op websites met allerlei foto’s van verlaten gebouwen. Het kwam al vaker voorbij in mijn blog en vanochtend las ik in een artikel van Marieke ook over verlaten plaatsen. Ik ben dus niet de enige die dat fascinerend vind en hele verhalen bedenkt bij een gebouw of een plek.

2.5
Bron

Er zijn een heleboel ‘bekende’ verlaten plaatsen, zoals de plaats waar bovenstaande foto is gemaakt. Dit is een verlaten kermis vlakbij Tsjernobyl. Sinds de kernramp in 1986 is deze kermis verlaten omdat er niemand meer in de buurt woont en niemand meer mag komen vanwege de enorm hoge radioactiviteit in het gebied. Fascinerend én ook een beetje spookachtig, toch? Via het artikel van Marieke kun je nog 37 andere verlaten plaatsen bekijken.

Tropicana_Rotterdam
Bron

Een verlaten plek in Nederland: Tropicana Rotterdam
Veel verlaten plaatsen zijn in het buitenland en de meeste zijn ook nog eens vér weg. Op een paar na in België dan.
Ik bedacht me dat ik geen verlaten plaatsen in Nederland kon bedenken. Totdat ik dieper nadacht en aan Tropicana dacht. Dit was een subtropisch zwembad in Rotterdam (vlakbij dus) en vroeger ging ik hier minstens één keer per jaar heen (toen ik er nog anderhalf uur vanaf woonde, bizar eigenlijk). Inmiddels staat het pand al sinds 2010 leeg. Er zijn plannen aangevraagd bij de gemeente om in 2015 het pand te slopen en seniorenwoningen te bouwen op de plek van het zwembad. Tot die tijd wordt de bestemming waarschijnlijk een paddenstoelenkwekerij – er komt een stadskas – en er komen verschillende horecagelegenheden. Op Wikipedia kun je hier meer over lezen. Ik wil er dan zeker een keertje weer een kijkje gaan nemen om te zien hoe het pand er uitziet.

Het leek me ook tof om een keer foto’s te maken van hoe het pand er nu uitziet, omdat het leegstaat zal het er best een beetje griezelig uitzien en dat vind ik nu juist zo fascinerend. Ik ontdekte echter na een beetje zoeken op Google dat er al twee fotoseries zijn gemaakt van het leegstaande Tropicana, door de fotograaf Rutger Geerling en door Frank Hanswijk (en door nog meer fotografen, waaronder Maarten Dercksen) .En ja, het is fascinerend (en ik ben jaloers op deze fotografen, want ik wil er ook héél graag kijken en foto’s maken!). Als je even leest in de reacties onder de fotoserie van Frank, kun je ook nog een andere fotoserie vinden die op Facebook staat. Deze is écht creepy, voornamelijk door de lichtval.

29627_151616048318889_9044928_n
Dit is één van de foto’s van de serie van Facebook.
Dit is de wildwaterbaan, overigens.
Brian Preciousdecay)

Deze verlaten plaats wil ik graag door middel van een aantal foto’s van deze series aan jullie laten zien. Het is voor mij persoonlijk de meest bizarre verlaten plek omdat ik er zelf zo vaak geweest ben en ieder paadje, ieder bad en iedere glijbaan kende. Heel bijzonder om te zien hoe verpauperd en verwaarloosd het gebouw nu is… Het zijn overigens kleine foto’s doordat ik ze moest downloaden vanaf de website. Als je klikt op de foto kun je een grotere afbeelding bekijken. De links naar de fotoseries zal ik aan het eind van dit artikel ook delen. (:

pic_001
De entree (© Frank Hanswijk)

pic_006
Overzicht van het grote bad (golfslag)  (© Frank Hanswijk)

pic_016
Vanuit het buitenbad kon je over de Maas kijken (© Rutger Geerling, Rudgr.com)

pic_012
Als ik het goed heb is dit de stroomversnelling…
(© Rutger Geerling, Rudgr.com)

pic_050
De ingang van de wildwaterbaan.
Man, wat was ik dól op dat ding! Het grootste deel van de dag was ik daar…
(© Rutger Geerling, Rudgr.com)

Tropicana003_900
Dit is het plekje waar wij altijd zaten. Standaard. Zó bizar om dit terug te zien!
(© Maarten Dercksen)

De twee fotoseries vind je hier en hier.

Ik vond ook nog wat filmpjes door te zoeken op Youtube op ‘Tropicana Rotterdam.’ Hier even eentje… Een paar maanden na de sluiting van het zwembad.

Bizar, toch? Er gaat voor mij echt een stukje jeugdsentiment verloren.
Toch gaaf om deze foto’s dan weer te zien. Helaas wordt het zwembad nooit meer geopend, maar komen er andere dingen voor in de plaats… Waar ik dan wél weer nieuwsgierig naar ben. Ben jij ook zo gefascineerd door deze foto’s?

Advertentie

14 gedachtes over “Fascinerende verlaten plaatsen | Tropicana Rotterdam.

 1. Hallo! 🙂

  Ik kwam via google op uw site en vind uw blog mooi geformuleerd.
  Ook ik ben gefascineerd door verlaten plekken/gebouwen.
  Zelf ben ik ook Urban fotograaf en heb het geluk gehad ook Tropicana in geweest te zijn (Met toestemming)
  Ook ben ik in (ik weet niet of u het kent) het oude station van de hofpleinlijn geweest. (beneden in de bogen)

  Ik heb een eigen Tumblr. waar ik al mijn foto’s op zet.
  http://www.sebastiaansperspective.tumblr.com

  Hopelijk wilt u er een keertje op kijken. 🙂
  mvg; Sebastiaan.

  (om mijn specifiek mijn tropicana foto’s te zien hoeft u alleen /tagged/tropicana achter de url te zetten.)

 2. Wat gaaf dat je hier over blogt! Prypjat (Tsjernobyl) staat echt op mijn lijstje waar ik graag nog heen wil! Vind het zó interessant en lijkt mij zo bijzonder om het met eigen ogen te zien. Vorig jaar wilde ik er al heen met m’n vriend, misschien dat het dit jaar echt gaat gebeuren. En van Tropicana kwam ik daar afgelopen zomer opeens ook achter! Wilde er toen heen en toen bleek het opeens al 3 jaar leeg te staan!

  1. Ik ben echt gefascineerd door lege gebouwen en stiekem was (is) het een droom van me om ooit zo’n plek te fotograferen, maar in Tropicana is dat dus al meerdere malen gebeurd. Beetje jammer 😦
   Mag je dat gebied bij Prypjat wel in dan met begeleiding ofzo? Floortje Dessing is er wel eens geweest, maar goed, dat was voor tv natuurlijk..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.