Je hoeft niet bang te zijn

Ken je dat liedje, Je hoeft niet bang te zijn? Vast wel, toch?
Uit een ver verleden misschien wel. Als kind hoorde en zong ik het vaak.
De ware betekenis van liedjes dringt vaak pas later tot je door. Gisteren ging een heel artikel over muziek en weet je? Ik zou elke dag wel over muziek kunnen schrijven… Er is zoveel moois te vinden en er is nog zoveel moois te ontdekken…

Je hoeft niet bang te zijn. Het staat ook in de Bijbel: God is ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde. (Psalm 46:2)

In psalm 46 is het geen ‘je hoeft geen bang te zijn’ omdat het buiten donker wordt, omdat je morgen een belangrijke toets of examen hebt of omdat je een leuk iemand hebt ontmoet maar niet weet hoe je ooit iets tegen hem of haar moet zeggen. Het gaat om iets diepers. Deze psalm (je kan ‘m hier lezen) gaat over een wankelende aarde en dat de bergen in het diepst van de zee storten. Het kan niet erger.
En toch… Toch spreekt hij over ‘niet vrezen’, niet bang zijn. Je hoeft niet bang te zijn, al gaat de storm tekeer. Het is om jaloers op te worden, vind je niet? De dichter is niet bang, wat er ook gebeurt. Ik ben er wel jaloers op ja. Ik ben best wel eens bang.

Deze psalm werd gemaakt op het moment dat God de ondergang van Jeruzalem had voorkomen. Een prachtig moment. Koning Hizkia had heel veel geld betaald om de Assyriërs af te kopen. Ondanks dat eist de koning van de Assyriërs toch de stad op. Hizkia is er kapot van – logisch, hij is de koning! Hij ging in rouwkleding naar de tempel en smeekte God om redding. De nacht daarop greep God in en strafte de Assyriërs.

Niemand was meer bang na deze nacht. Het is in deze context dus logisch dat niemand meer bang was, wat er ook zou gebeuren. De dichter heeft zelf ondervonden dat God sterker is dan wie en dan wat dan ook.

Je kan bang zijn voor van alles en nog wat. Ik noemde net al een aantal voorbeelden, maar het kan ook een veel sterkere angst zijn. Je kan bang zijn voor ziekte of voor de dood. Van jezelf, maar ook van een ander die je lief is en die dichtbij je staat. Je kan bang zijn voor.. vul het maar in. Vul je angsten maar in.
Als je daar aan denkt, kun je niet zo makkelijk zeggen ‘ik ben nergens bang voor, want God is bij me.’ Niet iedereen kan teruggrijpen op zo’n geweldig moment zoals Hizkia dat kon. Maar je mag wél weten dat God bij je is, in al je angsten. Hij wil ze wegnemen, want Hij is niet een God van angst maar een God van liefde. God en angst gaan niet samen. Angst komt van de duivel. Je mag zeker weten dat, wanneer jij bang bent, die angst niet van God komt. Angst en God gaan niet samen, ik zeg het nog maar een keer.
Je mag altijd terug kijken op het kruis en het open graf, het lijden, sterven en vooral de opstanding van Jezus Christus. Je bent gered!

Je hoeft niet bang te zijn
al gaat de storm tekeer

leg maar gewoon je hand
In die van onze Heer

Je hoeft niet bang te zijn
als oorlog komt of pijn
de Heer zal als een muur
rond om je leven zijn

Je hoeft niet bang te zijn
al gaan de lichten uit
God is er en Hij blijft
als jij je ogen sluit

Een gedachte over “Je hoeft niet bang te zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.