Favoriete steden | Deel 3: Nederland

Na twee dagen lang allerlei prachtige steden, zowel redelijk dicht bij huis als (heel) ver weg, te hebben laten zien, gaat het vandaag over ons kleine kikkerlandje. Hoewel we allemaal wel eens mopperen op het weer en eigenlijk op van-alles-en-nog-wat – we blijven Hollanders en die klagen blijkbaar graag – houden we stiekem toch ook wel van ons landje. Ik tenminste wel! Er zijn een hoop mooie steden in Nederland die ik nog wil bekijken of waar ik al eens geweest ben.

Ik heb een tijdje geleden – na onze vakantie in Friesland denk ik – het plan opgevat om in ieder geval alle provinciehoofdsteden van Nederland te gaan bezoeken. Ik heb al meer Europese hoofdsteden gezien (13 stuks) dan Nederlandse provinciehoofdsteden – dat zijn er immers maar 12, en eigenlijk kan dat natuurlijk niet! Ons landje heeft zoveel moois te bieden en vandaag wil ik jullie daar wat van laten zien!

landkaart-nederland-plaatsnamen

Nederlandse provinciehoofdsteden 
Het zijn er zoals gezegd twaalf. Even een lijstje:

~ Groningen – Groningen
~ Friesland – Leeuwarden – check! 
~ Drenthe – Assen
~ Overijssel – Zwolle – check! 
~ Flevoland – Lelystad – ik weet niet of ik ‘check!’ mag roepen, aangezien ik alleen maar in Bataviastad ben geweest. Dat telt niet echt, toch? 
~ Gelderland – Arnhem – check! 
~ Utrecht – Utrecht – check! 
~ Noord-Holland – Haarlem
~ Zuid-Holland – Den Haag – check!
~ Zeeland – Middelburg
~ Noord-Brabant – Den Bosch
~ Limburg – Maastricht

Als ik Lelystad dus niet meetel – want ik ben niet echt in de stad zelf geweest – kom ik maar tot 5 steden! Nog 7 te gaan dus. Best wel ernstig ja, haha!
Van de steden waar ik tot nu toe ben geweest is Utrecht toch wel mijn favoriet denk ik (hoewel ik Leeuwarden en Den Haag ook wel heel leuk vind!). Ik kom gemiddeld zo’n 3 keer in de week in Utrecht en ik ben dol op de stad. De kleine steegjes, de prachtige Dom, de grachtjes, de oude panden waar ik mag studeren, de winkels, de ‘dorpse’ sfeer… Heerlijk!

Andere mooie steden 
Los van de provinciehoofdsteden heeft Nederland nog veel meer moois te bieden! Zo heb ik afgelopen zomer in Friesland allerlei mooie steden en stadjes gezien, waaronder dus Leeuwarden. Tevens ben ik een keer een paar dagen in Leiden geweest met mijn moeder, en ook Amersfoort staat hoog op mijn lijstje van ‘leuke Nederlandse steden.’ Afgelopen zomer was ik ook voor het eerst in Hoorn en ook dat is een prachtige stad! Nu dus nog kijken of Lelystad wel leuk is, Bossche Bollen eten in Den Bosch, Zeeuws leren praten in Middelburg, naar het Corrie ten Boom-museum in Haarlem, naar het Limbabwaanse Maastricht, helemaal naar het noordse Groningen en tenslotte een bezoekje brengen aan Assen!
Ik neem jullie nog even mee op ontdekkingstocht door ons mooie landje, aan de hand van een aantal foto’s…

Harderwijk 
Blijft een mooie stad…

3_Vismarkt_Harderwijk    Harderwijk binnenhaven

 

Leiden 
Zoals ik al zei, staat Leiden hoog op mijn lijstje met mooie steden!
Ik ben dol op de hofjes, zoals je ziet op de foto rechts. Prachtig!
IMGP1058   IMGP1072

Den Haag & Scheveningen 
Oh oh Den Haag… En ook Scheveningen blijft zo mooi…

IMGP0065    IMGP0048

Utrecht 
Ik denk dat Utrecht mijn favoriete stad is. Hoewel ik tegenwoordig ook vaker in Rotterdam kom (hoewel… meestal reis ik er alleen maar doorheen) en ook die stad een beetje meer leer waarderen, ben ik ontzettend dol op Utrecht! (ik ben stiekem nog steeds trots op de foto’s hieronder, met name die van de fietser op het Domplein)

2012-11-28 (3)    2012-11-28 (2) 2012-11-28 (1)    utrecht3

 

Hoorn 
IMGP2131    IMGP2123

Friese steden 
En wat ben ik gaan houden van de Friese steden… Hier dus zomaar wat foto’s van het mooie Friesland!

Workum

IMGP2481    IMGP2488

Bolsward 
IMGP2578    IMGP2596

Leeuwarden 
IMGP2624   IMGP2672

Zoals je ziet, is er nog zoveel moois te ontdekken in Nederland… Geniet van je weekend en als je tijd hebt: ga eens rondsnuffelen in je eigen stad, dorp, streek of provincie. Nederland heeft van alles te bieden! (:

ik-hou-van-holland

Advertentie

Een gedachte over “Favoriete steden | Deel 3: Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.