Actualiteit: Madeleine McCann

Op zoek naar een onderwerp voor mijn blog van vandaag, kwam ik via Google terecht bij een blog van iemand die vijf tips gaf voor het vinden van een leuk onderwerp. De eerste tip was: ‘kijk eens in de krant en zoek een onderwerp in de actualiteit dat aansluit bij jouw interesses.’
Nu is het zo dat ik geen krant meer lees sinds ik niet meer bij mijn ouders woon (op de Spits en de Metro na dan) dus heb ik gesmokkeld en op http://www.nu.nl gekeken. Op die manier houd ik meestal het nieuws bij, hoewel ik dus ook wel eens een krantje lees of het journaal kijk.

Het lijkt me interessant om iedere week – ik ga proberen om dit op dinsdag te blijven doen – te schrijven over een item dat die dag (of meerdere dagen) in het nieuws is (geweest). Dit wordt dan een soort vaste ‘rubriek’ op mijn blog (hoop ik) met als thema ‘actualiteit.’ Er is vaak wel iets dat me aanspreekt. Vandaag was het eerste wat me echt boeide op nu.nl een artikel over de verdwijning van Madeleine McCann. 

MADELEINE MCCANN

Madeleine (‘Maddie’) McCann
Maddie McCann, uit Groot-Brittannië, verdween op 3-jarige leeftijd uit een appartement in Portugal, toen zij daar op vakantie was. Haar ouders gingen uit eten met vrienden en lieten hun drie kinderen achter in het appartement. Om 21.00 uur waren de kinderen nog aanwezig, een uur later was Madeleine verdwenen.
Deze verdwijning was in mei 2007 en is toen wekenlang in het nieuws geweest. Een grote zoekactie werd op touw gezet, de ouders deden verschillende hartverscheurende oproepen om hun dochtertje terug te vinden (en werden vervolgens zelf ook nog beschuldigd), maar Maddie werd nooit gevonden. Het onderzoek zat al snel muurvast.

En nu? 
Het onderzoek zat op een doodlopend spoor. De zaak raakte in de vergetelheid, want mensen moeten natuurlijk altijd ‘vers’ nieuws hebben om verzadigd te blijven. Het meisje werd vergeten en de zaak belandde waarschijnlijk ergens op een plank met zogenoemde cold cases. Hoewel er altijd nog een team mee aan het werk was, was de hoop om Maddie te vinden eigenlijk al opgegeven.

Maar gisteren was zij ineens weer in het nieuws. Madeleine McCann. Ik herkende het schattige koppie meteen van de posters die je na haar verdwijning steeds in het nieuws zag. Op het journaal werd een tekening getoond van hoe Maddie er nu uit zal zien, als zij nog leeft. Er wordt nu opnieuw gezocht, maar vanuit een ‘andere invalshoek.’ Ik vraag me af hoe de rechercheurs terecht zijn gekomen bij deze nieuwe invalshoek. Hebben de ouders opnieuw gesmeekt om een onderzoek waarbij media en onbekenden ook betrokken zouden worden? Iedereen was Maddie alweer vergeten, maar haar ouders hebben ‘levenslang.’ Zij weten niet wat er met hun dochter is gebeurd (ik geloof niet in het verhaal dat haar ouders het hebben gedaan, dan zouden ze wel héél goed kunnen liegen) en vragen zich waarschijnlijk iedere dag af waar Maddie is. Zou ze nog leven? Ik weet het niet. Iedere dag wordt de hoop een beetje minder voor haar ouders. Iedere dag zonder hun dochter gaan zij door een hel, omdat zij geen afscheid kunnen nemen. Je zag het met de zoektocht naar de broertjes Julian en Ruben hier in Nederland. Zij zijn relatief gezien helemaal niet zo lang ‘kwijt’ geweest, maar wat een opluchting moet het voor hun moeder zijn geweest toen zij werden gevonden. Ja, ze zijn dood, maar zij kan het nu wel een plekje gaan geven. Zij heeft een graf om naar toe te gaan, waar ze als het ware ‘bij haar zoontjes kan zijn.’ De ouders van Madeleine hebben dit niet. Zij moeten maar afwachten of hun dochtertje ooit nog wordt gevonden, hetzij levend of dood.

Madeleine ziet er op dit moment ongeveer uit als op onderstaande foto. Ik vind het knap hoe zulke foto’s gemaakt worden, trouwens. Wie weet is er iemand die haar gezien heeft…? Dat is toch de reden dat zulke foto’s worden gemaakt?
madeleine-mccann-aged-9-image-2-878251476-876192

Het gekke van dit onderzoek
Het gekke is van dit onderzoek – vind ik – dat de man die gezien werd als verdachte – omdat hij ’s avonds werd gezien met een klein blond meisje op zijn arm, bij het appartement in de buurt – volgens de politie gewoon iemand was die daar liep ‘met zijn eigen kind.’ Zou deze man zich gemeld hebben bij de politie zodat ze dat nu weten? Ik heb geen idee. Het is in ieder geval bekend geworden maandagavond na een uitzending van Crimewatch van de BBC. Het moet haast wel dat die man gevonden is, anders hadden ze dit nooit kunnen weten, toch?

De man die nu verdachte is ziet er zo uit:
m1mx8qva6ogo_std640
De politie denkt dat Maddie later op de avond is ontvoerd dan dat eerst werd gedacht. Waarom ze dat nu denken? Geen flauw idee. Het onderzoek richt zich nu dus op later op de avond van de ontvoering. Details waar eerst geen aandacht aan werd besteed, worden nu belangrijk. Honderden tips en telefoontjes kwamen binnen.

Dat vind ik ook zo knap: dat mensen na 6 jaar (want het gebeurde in 2007) nog weten wat zij die avond daar en daar aan het doen waren en dat zij blijkbaar nog zulke goede tips kunnen geven dat er zelfs een compositietekening gemaakt kan worden van een mogelijke verdachte. De tekening is gemaakt op basis van getuigenverklaringen. Ik vind het knap. En trouwens… Waarom hebben die mensen zich nooit eerder gemeld bij de politie om deze man te beschrijven? Omdat ze dachten dat het niet belangrijk was? Omdat ze dachten dat Maddie eerder op de avond ontvoerd was? Waarom wordt deze man dan nú wel belangrijk? En waarom hebben de getuigen hem toch onthouden? Gedroeg hij zich verdacht? Hij had toch net zo goed eerst Maddie ontvoerd kunnen hebben en later nog in de buurt kunnen zijn? En waarom zou alleen Maddie ontvoerd zijn en niet de andere twee kinderen van de familie McCann?

Raadsels… 
Het blijven allerlei mysteries die tot op heden niet zijn opgelost.
Ik hoop dat er door het tonen van deze compositiefoto’s – ook in Nederland, ja – een doorbraak komt in het onderzoek. Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Wie weet wat er allemaal nog aan het licht komt… Ik hoop voor de ouders van Maddie dat zij snel gevonden wordt, zodat zij of hun dochter weer in hun armen kunnen sluiten – laten we het hopen! – of kunnen rouwen om het verlies van hun dochter, en eindelijk écht afscheid kunnen nemen.

Oh ja, nog één dingetje: hoe komt het dat deze zaak wél heel veel media-aandacht krijgt, en dat ik in april op het vliegveld van Thessaloniki in Griekenland een poster zag met zo’n 20 vermiste kinderen (soms nog tien jaar langer vermist dan Maddie) die ik nog nooit in het nieuws heb gezien?

Het artikel over Madeleine McCann dat ik las vind je hier.

Advertentie

3 gedachtes over “Actualiteit: Madeleine McCann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.