De geestelijke wapenrusting: de helm (vers 17)

De blog die ik gisteren schreef over het schild ben ik erg tevreden over.
Dat verschilt bij mij nog wel eens. Ik vind niet altijd dat ik ‘goede’ stukken schrijf. Hoewel dat natuurlijk altijd relatief zal blijven. Want wat is immers ‘goed’ en wat is ‘normaal’ of ‘gemiddeld’ of ‘slecht’? Ik las vandaag een mooie blog van Lisanne over het onderwerp ‘Je moet gemiddeld zijn’, wat hier alles mee te maken heeft.

Vandaag gaat het echter niet over gemiddeld zijn, over goede of redelijke of slechte stukken. Het gaat natuurlijk om de inhoud en dat is bij de geestelijke wapenrusting véél belangrijker! Ik heb liever dat de thema’s overkomen en dat er iets mee gedaan wordt dan dat mijn taalgebruik of lay-out er alleen maar tof uitzien (hoewel ik daar wel waarde aan hecht).
Ook vandaag gaat het over een essentieel item, namelijk de helm. De helm is alweer bijna de laatste blog over de geestelijke wapenrusting! Morgen volgt nog een artikel over het zwaard en overmorgen over de laatste twee verzen van Efeze 6, over je laten leiden door de Geest als je bidt en over het bidden voor heiligen.

De helm 
‘Draag als helm de verlossing.’ (Efeze 6:17)

In 1 Thessalonicenzen 5:8-11 staat iets heel moois over de helm.
‘Maar laten wij, die toebehoren aan de dag, op onze hoede zijn, omgord met het harnas van geloof en liefde, en getooid met de helm van de hoop op redding.
Want Gods bedoeling met ons is niet dat wij veroordeeld worden, maar dat wij gered worden door onze Heer Jezus Christus.

Hij is voor ons gestorven opdat wij, of we nu op aarde zijn of gestorven zijn, met Hem zullen leven. Dus troost elkaar en wees elkaar tot voorbeeld, zoals u trouwens al doet.’

Er staan een paar belangrijke dingen in dit stukje. Het allerbelangrijkste is dat het Gods bedoeling is dat we gered worden en dat we met Jezus leven. Ongeacht of we nog op aarde zijn of al gestorven zijn, het is Gods bedoeling dat we met Jezus leven. Daarmee mag je elkaar troosten. Tegelijkertijd staat er wel een waarschuwing in het stukje: we behoren toe aan de dag (in tegenstelling tot de duivel die in duisternis leeft), maar moeten wel op onze hoede zijn. Daarom moeten we het harnas van geloof en liefde dragen én de helm van de hoop op redding. De helm is onze hoop op redding én tegelijkertijd ook onze verlossing. Dat staat immers in Efeze 6:17 zoals we net zagen.

Kopzorgen 
Er kan ontzettend veel in je hoofd omgaan. Je staat er versteld van als je gedachten zou kunnen lezen denk ik. Veel gedachten delen we met niemand, maar God kan die gedachten wél lezen. De duivel trouwens ook! Onze gedachten kunnen namelijk een zwakke plek zijn waar de duivel je op zal proberen te pakken. Hoe vaak denk je niet ‘hoe heb ik dat kunnen denken?’ als je weer eens iets verkeerds dacht over iemand anders. Ik heb het zo vaak! Ik betrap mezelf er heel vaak op.

Gelukkig heeft God ook daar in voorzien door de ‘helm van de verlossing’. Een helm beschermt je hoofd en ook je gedachten. Je krijgt niet alleen bescherming tegen slechte gedachten die binnen proberen te komen, maar ook tegen slechte gedachten die sowieso al in je hoofd zitten. Door de zondeval heeft iedereen zonden en dus heeft ook iedereen wel eens slechte gedachten. Ons denken kan veranderd worden door na te denken over de verlossing. Jezus is voor onze zonden – ja ook voor die van jou én voor die van mij! – aan het kruis gestorven en als je dát gelooft ben je gered.

199463436

De helm opzetten 
De helm van de verlossing opzetten betekent dus concreet dat je steeds voor ogen houdt wat God voor je gedaan heeft én ook wat God nog zal gaan doen! In de toekomst wordt immers alles nieuw, dat heeft God ons beloofd in de Bijbel. Zet de helm dus iedere dag weer op je hoofd zodat je de strijd tegen je slechte gedachten, tegen de zonde en tegen de duivel iedere dag weer aan kan gaan én zodat je samen met God kan overwinnen!

verlossing_1
Een heftig plaatje misschien, maar besef wel dat Jezus voor jouw zonden
een gruwelijke dood is gestorven aan het kruis…!

Al bijna het laatste artikel in deze reeks… Er volgen nog artikelen over het zwaard en over het bidden door de Heilige Geest en voor heiligen. Ik moet dus onderhand iets nieuws gaan bedenken om over te bloggen, haha! (:

Een gedachte over “De geestelijke wapenrusting: de helm (vers 17)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.