De geestelijke wapenrusting: het schild (vers 16)

Terwijl op de achtergrond het album ‘Oktober’ van Bløf aanstaat (het mag weer!) en verschillende opdrachten voor Gouden Tijden op me liggen te wachten, schrijf ik eerst dit artikel. Vandaag gaat het over het schild, nog een onmisbaar item van een wapenrusting, en zeker van de geestelijke wapenrusting: ‘En draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven.’ (Efeze 6:16)
In 1 Johannes 5:1-5 staat een mooi stukje dat betrekking heeft op mensen die geloven dat Jezus de Zoon van God is. Dit stukje kun je via de link lezen (ik hou van Biblija.net, superhandig!), het sluit mooi aan bij Efeze 6:16 waar het gaat over het schild van het geloof.
Er staat zelfs ‘bovenal’ in vers 16: ‘Draag BOVENAL…’Waarom is het schild zo belangrijk? 

‘Mijn schild ende betrouwen’
Een schild is natuurlijk nodig om de vijand weg te houden. Je beschermt jezelf al met het harnas, maar je moet natuurlijk wel iets kunnen zien. Dit gedeelte van je lijf is dus niet beschermt en daarvoor dient het schild. Hier kun je je achter verschuilen. Paulus gebruikt het hanteren van het schild als beeld voor het geloven: als je je verschuilt achter het schild, ben je iemand die in de strijd van het leven zijn vertrouwen op God en Zijn woord (de Bijbel dus) stelt. God en jouw geloof in Hem is je schild.

Ik moest gelijk denken aan de eerste regel van het zesde vers van ons volkslied. ‘Mijn schild ende betrouwen, zijt gij, oh God mijn Heer. Op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmer meer.’ Als je op God bouwt en vertrouwt zal Hij je schild zijn. We zingen het zelfs als ons vaderlandslied, dan moet het toch wel belangrijk zijn?

Het gevaar van zonder schild leven 
Zonder schild loop je gevaar. Een ridder die zonder schild het veld opgaat om te strijden kan worden verwond omdat hij niet kan schuilen. De vijand schoot namelijk met vurige pijlen.
De listen van de duivel kun je ook vurige pijlen noemen. Hij schiet bijvoorbeeld pijlen af die je aan het twijfelen maken doordat hij je vertelt dat God helemaal niet achter je staat en dat God je in de steek gelaten heeft. Hij zaait twijfel en wil je tot wanhoop en hoogmoed drijven. Hij kan je oppervlakkig maken of je verleiden tot onreinheid of tot een andere verleiding.

De maatschappij waarin wij leven
Denk maar aan mensen die verslaafd zijn aan geld, drugs, alcohol of seks. Ik denk dat je dit soort dingen duidelijk ziet in de maatschappij waarin wij tegenwoordig leven. Zaken als ‘second love.nl’ zijn ‘normaal’ geworden als het ware. Ik spreek van ‘normaal’ omdat het natuurlijk niet normaal ís. God heeft het zo niet bedoeld. Hij wil dat je trouw blijft aan je partner, hoewel dat soms best moeilijk kan zijn ja. Hij wil dat we in liefde met elkaar leven en elkaar geen pijn doen. Je kan op tv ik-weet-niet-hoeveel programma’s kijken over seks, denk alleen maar aan videoclips en zaken als Oh Oh Cherso, om maar wat te noemen. En denk eens aan GTST? Hoeveel mensen gaan daarom niet vreemd of scheidden? Het is een soort afspiegeling in het extreme, van de werkelijkheid waarin wij leven. Je kan de voorbeelden zo bedenken én zien in je (eigen) omgeving.

Het is vaak lastig om niet naar zulke programma’s te kijken, omdat het spannend is om te volgen en je probeert de soap te scheiden van de werkelijkheid. ‘Dat gebeurt in het echte leven toch niet.’ Oh jawel. De duivel zaait deze oppervlakkigheid, deze twijfel en deze onzekerheden bij mensen. Ik heb er zelf ook voortdurend last van. Iedereen is gevoelig voor bepaalde dingen en dat geld natuurlijk ook voor mij. Gelukkig mag je, ook al ben je het verkeerde spoor opgegaan, altijd weer terugkomen bij God. Ik ben verschillende keren afgedwaald, maar God heeft mij vergeven en wil dat bij jou ook doen. Ook als je nog nooit bij Hem bent gekomen om spijt te tonen en Hem te vragen in je hart te komen wonen. Het betekent ook niet dat je nooit meer terugvalt in oude gewoonten en zonden. Absoluut niet. Maar je mag de wapens van de geestelijke wapenrusting steeds opnieuw weer oppakken!

‘Ik bouw op U, mijn Schild en mijn Verlosser’ 
Een ander lied waar het schild duidelijk naar voren komt is ‘Ik bouw op U’. Ik heb sowieso iets met dit lied, ik vind het altijd zó prachtig en heb verschillende keren (mogen) ervaren dat het echt waar is. God wíl jouw schild en verlosser zijn, en Hij wil het niet alleen, Hij IS het ook! Op de achtergrond zingt Bløf een liedje waar ik al eens eerder over blogde: ‘wij geloven nergens in, daarom zijn we bang.’ Je hoeft echter niet bang te zijn. Je hoeft alleen te vertrouwen op God en dan zal Hij je beschermen tegen de pijlen van de duivel. Natuurlijk valt de duivel je dan alsnog aan: misschien doet hij dat juist wel meer als je je overgeeft aan God. Hij wil dat namelijk niet!
In zulke situaties is het geloof een schild waar je je als Gods kind achter kan verschuilen en waarmee je de brandende pijlen van de duivel kan afwenden. Dat gebeurt als je je vasthoudt aan Gods beloften. Gods Woord is als een schild dat je beschermt voor de aanvallen van de vijand. Hier moeten we mee oefenen, zoals ik net eigenlijk al zei. Het is niet makkelijk, ook niet als je al je hele leven gelooft. Je kan overlopen van enthousiasme voor God en dan probeert de duivel oppervlakkigheid te zaaien, of je agenda zó vol te krijgen dat je geen tijd meer hebt voor God. Je kan willen werken in Zijn koninkrijk (want ook deze aarde is Gods koninkrijk!) en enthousiast aan de gang gaan, maar moedeloos worden van alle mensen die zich niet lijken te willen overgeven aan God. Ik bid zelf al lange tijd voor een aantal mensen en het is soms moeilijk om niet op te geven. God wil je hier ook bij helpen. Bidden is vaak moeilijk – dat ervaar ik zó vaak – maar Hij wil je echt helpen en ook de woorden geven.

Zonder het schild zijn we verloren. We kunnen de situatie waarin wij leven veranderen. Begin niet bij anderen, begin bij jezelf. Als jij als kind van God leeft of gaat leven, zullen anderen dat zien in je gedrag en in hoe jij bent. Wees eens vriendelijk, geef mensen eens een compliment – dit kunnen ook vreemden zijn of mensen die je eigenlijk niet zo aardig vindt. Je hoeft niet direct te gaan evangeliseren in het buitenland, of met een bord met ‘Jezus houdt van jou’ op je rug rond te gaan lopen. Je mag beginnen in het klein, bij mensen om je heen. Je mag voor hen bidden en ik weet zeker dat God een verandering teweeg gaat brengen. God is groter dan wat dan ook en Hij is absoluut groter dan de maatschappij waarin wij nu leven! Zeker weten, ook al zie je dat niet altijd! Ga in Gods naam, dan zal Hij bij je zijn en je beschermen! Samen met Hem zullen we de duivel verslaan. God hééft immers al gewonnen!

0

 

 

Een gedachte over “De geestelijke wapenrusting: het schild (vers 16)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.