De geestelijke wapenrusting: het schoeisel (vers 15)

Ik moet eerst even iets vertellen voordat ik verder ga over schoenen (altijd leuk, toch?): ik zal nooit meer zeuren over een tentamen! Oké, dat ga ik niet beloven want ik weet nu al dat ik daar ooit wel weer over ga zeuren (eind van het blok een mondeling tentamen hallo!), maar… Ik heb dus gewoon een 8 (JA EEN 8 JA) voor mijn tentamen van Renaissance! Woehoe! Ik ben echt zó blij, vooral omdat ik het niet verwacht had (echt helemaal niet, ik dacht echt een 6 met mazzel en anders een 5 of iets daar tussenin) én omdat het voor 40% meetelt. Ook niet onbelangrijk! En omdat ik blijkbaar toch genoeg stof heb opgepikt uit het boek! Yes! BLIJ!

Oké. Schoenen dus.
Niet zomaar schoenen, maar deze: 
‘De inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten.’ (Efeze 6:15)

Schoenen zijn er in alle maten en vormen en kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Er zijn hakken en platte schoenen en daartussen heb je ook nog allerlei varianten. Zo zijn er gympen (Nike, Allstars [hou ik van], Vans en ga zo maar door), hakken (hoge, lage, onmogelijk-om-op-te-lopen-zo-hoog, fijn-hakje-hier-kan-ik-wel-mee-naar-school-zonder-op-m’n-bek-te-gaan, sleehakken [afschaffen NU]) en er zijn zelfs gympen met hakken – die moeten ze echt afschaffen, nog meer dan sleehakken. Ieuw. Verder zijn er laarzen met hakken en zonder hakken en er zijn ook sloffen waarop je blijkbaar fashionable naar buiten kan, die niet voor niets Ugly in hun naam hebben. Uggs dus. Ieuw. Het klinkt al alsof je het uitkotst. Is vast niet voor niets.

Schoenen dus. In allerlei soorten en maten en verschijningen. Een belangrijk paar schoenen zijn die van het evangelie van de vrede. En daar gaat het vandaag over. Deze schoenen kun je maar beter iedere dag aantrekken.
Een goed paar schoenen is namelijk belangrijk als je oorlog voert en je jezelf moet verdedigen. Oorlogen worden vaak gevoerd op oneffen terreinen. Daar kun je namelijk iemand verrassen en overvallen die bijvoorbeeld zich in een dal bevindt of achter een berg o.i.d. Je kan de voorbeelden zelf wel bedenken lijkt me.
Je schoenen, in dit geval sandalen want hé, het was in Israël warm en er was veel zand (zo denk ik tenminste altijd als ik ‘sandalen’ zie staan), zijn dus heel belangrijk. Ik zie iemand niet zo snel oorlog voeren op hoge hakken (daar kun je wel iemand mee pijn doen ja, maar niet fatsoenlijk op lopen – tenminste de meeste mensen niet) of op teenslippers. Bij sandalen moet je dan ook geen tierelantijntjes en onhandige bandjes en geen stevigheid voorstellen, maar meer iets van Teva’s o.i.d. denk ik. Die zijn stevig en toch luchtig, handig dus!

In de geestelijke wapenrusting zijn de sandalen ook belangrijk. Het zijn de sandalen van het evangelie van de vrede. Vrede = harmonie en rust. God wil je dit geven en bij Hem kun je dit vinden. Bij de duivel niet, die zorgt juist voor strijd en chaos. Rust zul je bij hem nooit vinden. Bij Jezus vindt je die rust wel en die geeft Hij je door het evangelie.
Als je uit een andere bron leeft dan uit het evangelie (van de vrede), dan zul je struikelen. God wil je daarvoor behoeden. Dit staat bijvoorbeeld ook in psalm 17:5: ‘mijn voeten volgden uw spoor, mijn stappen wankelden niet.’ Als je God volgt en het evangelie van de vrede draagt als sandalen aan je voeten, dan zul je niet wankelen. God wil je daarvoor beschermen. In het evangelie sta je sterk!

God vraagt veel van ons. Hij vraagt ons om te getuigen, om te strijden en om klaar te staan. Maar Hij helpt ons wel daarbij. Alles wat we nodig hebben om te doen wat Hij van ons vraagt, reikt Hij ons wel aan in de vorm van ‘wapens’ van de geestelijke wapenrusting.
Denk hier nog maar eens over na als je ’s ochtends je al-dan-niet-lelijke schoenen aantrekt. Enne… Uggs gaan je niet helpen in de strijd, haha! (:

Een gedachte over “De geestelijke wapenrusting: het schoeisel (vers 15)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.