Het Friese avontuur, dag 8 | Leeuwarden

Niet de eerste keer dat we naar Leeuwarden gingen deze vakantie, maar wel de eerste keer dat we naar de stad zelf gingen! Vandaag een verslagje over onze leuke dag in Leeuwarden! Ik was zelf nog nooit in Leeuwarden geweest, en voor Johan was het de laatste provinciehoofdstad die hij nog moest bezoeken. Ik moet voorlopig nog wel even denk ik… Denk aan: Den Bosch, Assen, Groningen, Haarlem, Middelburg, Maastricht… Ik ben pas op de helft!

Maar hé, ik dwaal af. We gingen dus naar Leeuwarden.
Tip 1: ga ’s middags naar de Oldehove Toren. Die is pas om 13.00 uur open namelijk, en wij waren er ’s ochtends al. Gelukkig konden we onze tijd wel ergens anders besteden, hoewel je wel op de tijden moet letten want… Het keramiekmuseum waar, Johan, Jan Willem en ik heen wilden, was ook pas om 11 uur open! We splitsten ons op en JW, Johan en ik gingen eerst koffie drinken. Da’s dan meteen tip 2: ga koffie drinken bij Els. (het staat voor Espresso, Lunch, Smoothie) Het tentje heet echt zo, en het zit in de Kleine Kerkstraat. Je komt er meteen langs als je bij de Oldehove naar het centrum loopt. Daar hebben we koffie gedronken en wat lekkers gegeten (ik had appeltaart en de mannen hadden een ‘blondie’ (met witte chocola, soort van brownie). Het zaakje is ook superleuk ingericht, met allerlei langspeelplaten aan de muur en oude meubels e.d., en ook het personeel is bijzonder vriendelijk! Echt een aanrader!

Tip 3: Ga naar het keramiekmuseum! Zit in de andere straat richting het centrum vanaf de Oldehove gezien. Zeker nu ze nog een tentoonstelling hebben over de Ming-dynastie, dus met allerlei mooi keramiek uit China. Tevens is er een grote vaste collectie met allerlei soorten keramiek, bijvoorbeeld Fries keramiek en Delfts blauwe tegeltjes, maar ook keramiek uit het Midden-Oosten. Het was een leuk museum om eens te zien! De bewaker (grappig detail) kwam nog even in een hoekje met topstukken kijken (3 mini-Ming-vaasjes in drie verschillende glazen zuilen in een donkere kamer, stelde niets voor maar het was ‘al het moois dat Ming te bieden had waar je nog één keer van moest genieten’ volgens het bordje) omdat hij iemand zocht (geloof ik). Dus ik zei: ‘alles staat er nog hoor, maar ik wilde het net gaan stelen toevallig.’ Zegt die man: ‘Ik wens je veel succes! Dan staan er binnen 2 seconden heel veel bewaker om je heen.’ Dus ik weer: ‘Oh jammer. Weer mislukt..’ Haha! Was wel grappig :’)

Daarna hebben we met z’n zessen geluncht bij een snackbar die ook lekkere broodjes verkoopt (en niet te duur!). Deze snackbar zit op de hoek tegenover de Waag, midden op het plein. Geen idee meer hoe ‘ie heet. Wel een aanrader, haha. Na de lunch zijn we teruggegaan naar de Oldehove. Voor slechts €3,50 kun je deze (voormalige) kerktoren beklimmen. De kerk staat er al eeuwen niet meer maar de (zeer scheve!) toren nog wel. Ik vond het doodeng bovenop haha, maar ik ben er wel geweest! Dat moest ik even vertellen ^^
Daarna zijn we met z’n allen naar het Grutterswinkeltje geweest. Er is ook een klein museum maar daar hadden we niet zo’n zin in. Het is een soort klein kruidenierswinkeltjes slash snoepwinkeltje. Allemaal van die ouderwetse dingetjes dus. Ik kocht heerlijke zure snoepjes en voor Johan een stokje zoethout. Daarna zijn we via de achterdeur doorgelopen naar destilleerderij Boomsma. Er wordt niets meer gebrouwen daar, maar er is een soort mini-museum en je kan een proeverij doen. Er wordt namelijk whiskey gebrouwen en Beerenburg. We besloten om een filmpje te kijken met wat informatie, best wel interessant, en daarna deden we de proeverij. De Beerenburg vonden Johan en ik zo lekker (en het Kloosterbitter trouwens ook, best apart groenig spul, moet je maar eens Google’n. Het was echter best wel duur dus dat hebben we laten staan) dat we ook twee kleine flesjes mee hebben genomen. Daar zijn dus de borrelglaasjes voor die we gisteren hebben gekocht bij Xenos 😉
Vervolgens hebben we ons weer opgesplitst. Johan, Jan Willem en ik hadden niet zo’n zin om de kerk te bekijken (aan het einde van de middag kwamen we er nog even terecht, maar toen was het al na 5 uur en was ‘ie weer dicht, terwijl ‘ie pas om 13.00 uur open gaat. Ook even op letten dus als je daarheen wil) dus hebben we lekker winkeltjes gekeken en rondgesnuffeld. Johan en ik kochten nog een puzzel van Anton Pieck, ‘De Bakkerij’, in een enórme spelletjeswinkel, Spellekijn. Als je van spelletjes en puzzels houdt moet je hier een keertje heen.

Om half 6 hebben we elkaar weer opgezocht en wel bij het Pannenkoekenschip dat net buiten het centrum ligt. Daar kun je ontzettend lekker eten kan ik je vertellen! We hebben genoten van de pannenkoeken en na het heerlijke dessert (wij hadden de love boat voor twee personen, lekker klef) zijn we naar huis gegaan. Het was een geslaagde dag!

Vandaag dus een iets langer verhaaltje, en waarschijnlijk ook wat meer foto’s dan gisteren haha! Ik heb inmiddels foto’s besteld voor het foto-album dat ik ga maken (jep, lekker knippen en plakken en foldertjes en bonnetjes en dingetjes erbij en verhaaltjes en alles erop en eraan ja) dus ik gebruik mooi die foto’s. Lekker niet meer uitzoeken. Kijk je mee?

Koffie bij ELS
IMGP2626    IMGP2627 IMGP2629    IMGP2631 IMGP2628

Het keramiekmuseum 
Ik heb hier veel foto’s gemaakt, maar veel zijn ook mislukt dus het is een kleine impressie

IMGP2634   SAM_5132
Links zie je het bekende werk van Escher. Het keramiekmuseum (of althans, de winkel die ernaast zit) is namelijk zijn geboortehuis. In het museum wordt er echter (helaas) geen aandacht aan besteedt verder.

IMGP2636    IMGP2639 IMGP2647     SAM_5137

SAM_5159   SAM_5146
Er staat ook moderne keramiek in het museum, waaronder deze ‘gesmolten vaas’ (links). Dit was één van de leukere moderne stukken haha! Ik hou er persoonlijk niet zo van. Rechts zie je de ontwikkeling van het teken ‘Ming’ door de tijd heen. Best bizar, het lijkt niet eens meer op elkaar eigenlijk!

Leeuwarden, straatbeeld
IMGP2654   IMGP2662

Links een huisje uit 1350 (!) en rechts het.. stadhuis, geloof ik.

SAM_5202

SAM_5171    SAM_5177
Us Heit, stadhouder Willem Lodewijk, graaf van Nassau (links) en de Waag (rechts)

Oldehove-toren
SAM_5131    IMGP2691
Hé Johan, er staat een toren op je schouder!

SAM_5179    SAM_5182
Uitzicht vanaf de toren. Johan fotografeerde heel mooi een trouwauto die beneden stond

Boomsma Destilleerderij/Brouwerij
IMGP2678
Ik maakte weinig foto’s hier, alleen deze.
Dit waren allemaal oude platen die aan de muur hingen.
Vond ik wel mooi (:

De pannenkoekenboot 
Oh ja, nog een reden waarom je hierheen moet, vooral als je student bent: dan krijg je 15% korting op je eten! Superleuk!

IMGP2680

SAM_5194    SAM_5195 SAM_5196
D
it was dus onze ‘romantische loveboat’: een sinaasappel helemaal gevuld met sinaasappelijs, er waren vruchtjes bij en slagroom en nog meer soorten ijs. Jummie!
Het is uiteraard bedoeld voor twee personen. Echt een aanrader! (:

Dat was dan onze dag in Leeuwarden! De dag hierna (op zaterdag dus) besloten we om rustig aan te doen. We zijn die dag naar de houtzaagmolen (die nog in bedrijf is) in IJlst geweest, en we hebben het stadje IJlst ook meteen maar bekeken. Maarre… Dat zie je natuurlijk morgen! (:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.