Het Friese avontuur, dag 6 | Workum

Twee weekjes geleden (bijna, eigenlijk morgen pas. detail) zaten we nog met lekker weer in Friesland, en gingen we naar Workum. Dag 6 van ons Friese avontuur! Dat weer zou ik wel terug willen trouwens, wat een regen zeg! Ik moest vanochtend post bezorgen en het regende heel erg hard. Helaas had ik geen keus, want ik moet om 11 uur al met de bus mee naar school. Gelukkig ben ik alweer klaar (je gaat harder lopen van regen omdat je naar huis wil, haha) en inmiddels lekker gedoucht. Oké, ik dwaal af. We gingen dus naar Workum.

In Workum hebben we de toren en de kerk bekeken – schijnen bekende punten te zijn daar – en zijn we ook binnen geweest. De kerk was mooi en in de toren was een rommelmarktje. Best wel vreemd eigenlijk. Voordat we de kerk binnen gingen bekijken, zijn we echter eerst naar het Jopie Huisman-museum geweest. Hier hangen allerlei schilderijen van de Nederlandse schilder (uit Workum, jawel) Jopie Huisman. Helaas mocht je binnen geen foto’s maken, dus ik kan de schilderijen niet laten zien. Je kan wel even op de site kijken als je nieuwsgierig bent. De afbeelding op de homepage bijvoorbeeld lijkt een foto, maar het is een schilderij. Jopie kon heel realistisch schilderen, erg leuk. Bovendien kreeg ik een speurtocht mee, haha, omdat de vrouw achter de kassa dat wel leuk vond geloof ik. Als beloning mocht ik een ansichtkaart uitzoeken in de winkel, dus koos ik voor het schilderij wat je op de homepage van de museumsite ziet, zodat ik toch een aandenken heb.

Na de lunch zijn mijn schoonouders en zwagers naar.. Hindeloopen geweest, geloof ik, en zijn Johan en ik naar het museum voor Kerkelijke Kunst gegaan. Dit was erg leuk, echt een aanrader! Er staat van alles en nog wat – zelfs een poppenhuis, geen idee waarom – en het is in de pastorie en in de oude katholieke kerk.
We kochten in Workum ook nog even een kaart voor onze buurman, die heet namelijk zo van zijn achternaam en dat vonden we toch wel leuk. De andere kaarten kochten we op het vakantiepark bij de receptie.

Als laatste zijn we nog langs de ijsboerderij geweest, omdat dat wel erg leuk leek. Het viel een beetje tegen, je kon alleen in de boerderij kijken waar allemaal schattige kalfjes en koeien liepen – dat was wel leuk – maar bijvoorbeeld kijken naar hoe het ijs werd gemaakt kon niet. De ijsjes waren overigens wel lekker hoor! (:

Oké. Tijd voor foto’s!

De protestantse kerk en toren 
IMGP2481    IMGP2483
De kerktoren

IMGP2485   IMGP2488
De bloem lijkt gefotoshopt, maar dat is niet zo haha!

IMGP2513   SAM_5018
Links de prachtige kansel, met Bijbelverhalen in hout uitgesneden.
Rechts een oude Statenbijbel uit 1714.

IMGP2503   IMGP2501
Dit is een zogenoemde ‘doopketting’, voor elk kind dat geboren is in de gemeente wordt zo’n dingetje opgehangen. Dit doet de kerk vanaf 2009 als ik goed gekeken heb. Erg leuk idee!
Rechts nog zo’n mooi idee. Dit is een steen met een Bijbeltekst erop, en eromheen lagen allerlei stenen met namen erop van overledenen uit de gemeente.

IMGP2520   SAM_5034
Links de wapenschilden – helaas door de belichting erg slecht te zien. De schilden zelf zijn eruit gehaald, waarschijnlijk in de Franse tijd. Rechts een detail van een kerkbank.

IMGP2499    SAM_5005
Links een hele oude grafsteen in de kerk, er lagen er tientallen. Rechts een ‘gildebaar’, de lijkbaren van de gilden dus.

IMGP2502   SAM_5004
Links een rouwbord, rechts een oude afbeelding van Workum

SAM_5010
Het orgel. Niet zo’n mooie foto, maar het gaat om de luiken die je ziet aan de zijkant.
Het is één van de drie laatste orgels in Nederland die dat heeft.

Het straatbeeld van Workum

SAM_4985   IMGP2526

Het museum voor kerkelijke kunst 

IMGP2527    IMGP2528

SAM_5045    SAM_5048
Een oud schilderij van Workum (links) en één van de vele tegeltjes (vaak met Bijbelse verhalen erop)

SAM_5066    IMGP2541
Uiteraard kon je ook in de kerk kijken – rechts is in een kleine zijkapel, waar de twee foto’s hieronder ook gemaakt zijn

SAM_5050    SAM_5053

SAM_5057    IMGP2531

IMGP2571    SAM_5077
Zomaar een greep uit de mooie collectie van het museum

De ijsboerderij 
SAM_5086

Dat was alweer onze zesde dag in Friesland! Opnieuw een zeer geslaagde! Morgen een artikel over de zevende dag (verrassend hè?), waarop mijn schoonfamilie naar Joure ging (ik geloof voor een museum over oude ambachten, gaap) en Johan en ik naar Bolsward gingen. We hebben de stad bekeken en gingen naar de Friese bierbrouwerij… Morgen meer!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.